Slimmerik
Samenwerken in energie

Annemarie Costeris van NVDE zoekt oplossingen voor een betaalbare energietransitie

Samen beleid naar praktijk vertalen

Koplopers in duurzame energie. Adviesbureau’s. Alle energiebedrijven in Nederland. Maar liefst 6.000 bedrijven verenigen zich in de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie. Essent is er een van. Hoe ziet deze samenwerking eruit? En hoe onderscheidt die zich van al die andere bedrijven? Annemarie Costeris is manager Public Affairs bij de NVDE. Zij vertelt hoe ze – samen met Essent – oplossingen zoekt om een stap verder te komen in de missie van NVDE: Nederland volledig op hernieuwbare energie in 2050.

Lees haar verhaal

Energieadvies niet op de plank, maar in de praktijk

Het begon in 2011 in een antikraakpandje op het Rokin. Inmiddels is Klimaatroute de status van start-up ontgroeid en werd het bedrijf in 2018 door Essent overgenomen. Het doel van dit energieadviesbureau? Bedrijven inspireren hun onderneming duurzamer te maken. Maar met energieadvies alléén deden bedrijven nauwelijks iets. En dus werd het tijd voor een andere aanpak. Een manier die tot nu toe ruim 25.000 ondernemingen heeft geholpen met energie besparen. Bas van den Brenk, directeur van Klimaatroute, was erbij vanaf het prille begin.

Lees zijn verhaal

Bas van den Brenk ziet energiebesparing als business case
Linda van Vliet over het landelijk convenant

Vroegsignalering scheelt een berg schulden

Nederlanders wachten vaak 5 jaar voor ze hulp vragen. In die tijd groeit hun schuld tot gemiddeld meer dan € 42.000 euro. Uit de praktijk blijkt dat sneller hulp verlenen goed werkt. Maar hoe dan? Gemeentes krijgen soms betalingsachterstanden door van een woningcorporatie of een energieleverancier. Maar dat gebeurt niet standaard. “Dat kan beter” dacht Linda van Vliet, programmamanager van de NVVK, vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. Samen met energie- en drinkwaterbedrijven, woningcorporaties,zorgverzekeraars en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten maakte ze een voorstel voor landelijke afspraken, het landelijk convenant vroegsignalering.

Lees haar verhaal

Piratenschip in de roze zee

Het ziet eruit als een extern bureau. Met een eigen naam. Een logo. En een kantoor in Amsterdam. En toch is The Garage ‘gewoon’ Essent. Slim samenwerken kan namelijk op veel manieren. Zéker binnen de eigen organisatie. En dat doen we bij Essent onder andere met The Garage. Een strategisch digitaal designbureau dat onze CEO Patrick Lammers samen met Parsia Tayebi in 2017 oprichtte. Creative director Martijn Hinfelaar vertelt hoe The Garage de krachten van een extern bureau toepast als inhouse agency binnen Essent.

Lees zijn verhaal

The garage als de innovatie afdeling van Essent
Essent werkt samen met NS en ProRail

100% groen gas voor NS en ProRail

Slim samenwerken is helpen om elkaars doelen te realiseren. Zo werken we samen met NS en ProRail om Nederland te verduurzamen. In 2017 hebben we afgesproken dat Essent zes jaar lang alle kantoren, stationsgebouwen en wissels gaat verwarmen met groen gas. Een belangrijk onderdeel van het contract is dat het groene gas vanaf 2020 uit nieuwe Nederlandse bronnen komt. Zo dringen we de uitstoot van CO2 terug én zorgen we dat er meer groen gas komt. Christel Franken is adviseur Energie bij NS Stations. Zij vertelt over het idee en hoe het samenwerken met Essent gaat.

Lees haar verhaal

Vluchtelingen aan de slag als energiemonteurs

Slimme samenwerkingen gaan niet altijd om productinnovaties of technologische vernieuwingen. Ook op sociaal vlak werken we bij Essent slim samen. Met de Refugee Talent Hub gingen we onlangs een partnership aan. Een mes dat aan 2 kanten snijdt. Voor onze installatiebedrijven zoeken we isolatiemonteurs. Tegelijkertijd zijn veel statushouders op zoek naar een betaalde baan. De Refugee Talent Hub brengt vraag en aanbod bij elkaar. Wilma Roozenboom is directeur van deze organisatie. Zij vertelt over het initiatief en de samenwerking met Essent.

Lees haar verhaal

Refugee Talent Hub
De groene club

'Via sport maatschappelijke doelen bereiken'

Voor Marc Nipius is zijn werk als MVO & partnership manager bij de KNVB als een jongensboek. Met De Groene Club, een partnership tussen de KNVB en Essent, leeft hij zijn droom om via sport maatschappelijke doelen te bereiken, en zorgt via verduurzaming van sportclubs mede voor een volle clubkas.

Lees zijn verhaal