Privacy- en cookieverklaring Essent

Privacy- en cookieverklaring Essent

Essent N.V. vindt de bescherming van jouw persoonlijke gegevens essentieel voor ons werk. Of je nu een klant bent, een ex-klant, een potentiële klant of zomaar onze website bezoekt. We behandelen alle persoonlijke gegevens zorgvuldig en veilig. We houden ons aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei 2018 in werking is getreden. 

Bezoek je onze website, dan kun je indien je niet alle cookies wenst te accepteren via de knop Instellingen zelf bepalen welke cookievoorkeuren je hebt. Je bepaalt zo zelf wat we van je mogen volgen. Heb je na het lezen van deze privacyverklaring nog vragen, dan kun je contact met ons opnemen via de contactpagina of e-mail ons op FG@essent.nl.

 

Alles over je gegevens


Essent N.V., gevestigd aan het Willemsplein 4, 5211 AK te ’s-Hertogenbosch, maakt deel uit van de E.ON Groep en is voor de gegevensverwerkingen binnen E.ON Nederland Groep de verwerkingsverantwoordelijke.

  • Bekijk hier alle ondernemingen die deel uitmaken van Essent binnen de E.ON Nederland Groep. Als we het over ‘wij’ en ‘ons’ hebben, bedoelen we al deze ondernemingen.
  • Via de diensten en/of producten van deze ondernemingen verwerken we persoonsgegevens. Hier wordt alle informatie met betrekking tot jou als natuurlijk persoon mee bedoeld.
  • Met verwerking bedoelen we al het gebruik van en met je persoonsgegevens. Denk bijvoorbeeld aan het opslaan, aanpassen, doorsturen of verwijderen van je persoonsgegevens.

Per verbonden onderneming staan er soms aanvullende of afwijkende bepalingen in de privacy verklaringen. Deze sluiten dan aan op de specifieke producten en/ of diensten die zij aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan onze servicepartners. Wil je hier meer over weten, lees dan ook de privacy verklaringen van deze ondernemingen door.

Wij verwerken je persoonsgegevens wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van onze diensten via onze websites of apps. Bekijk het overzicht van onze websites.

Als je contact met ons hebt, leggen we persoonsgegevens van je vast. Dit kan op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld via: telefonisch contact, e-mail, een contactformulier, chatfunctie, webcare, enquêtes, prijsvragen of (panel)onderzoeken, (mobiele) websites inclusief apps, als je inlogt op je account of je aanmeldt voor nieuwsbrieven of via social media.

Daarnaast leggen we je persoonsgegevens vast als je een contract met ons hebt of aangaat. Dan halen we bijvoorbeeld je meterstanden op. Ook leggen we gegevens vast als je onze apps of websites gebruikt, als we wettelijke verplichtingen uitvoeren en voor marketingdoeleinden. Deze gegevens verwerken we alleen als hier een rechtmatig doel voor is. 

Lees hier meer over bij hoofdstuk 4. Zo komen we aan je gegevens.

 

 

Wij kunnen de volgende persoonsgegevens gebruiken voor de doelen die we in deze privacyverklaring noemen:

  • naam, adres, postcode en woonplaats;

  • contactgegevens, zoals een (mobiel) telefoonnummer en e-mailadres;

  • contractgegevens, zoals bijvoorbeeld looptijd en tariefsoort;
  • geboortedatum en geslacht;
  • gezinssamenstelling, woningkenmerken en energiebesparende maatregelen;
  • verkeers- en locatiegegevens;
  • e-mobility gegevens, waaronder gegevens met betrekking tot de transactie op de laadpaal en gegevens van transacties die zijn gedaan met de laadpas, verbruiksgegevens, laadgedrag en betalingsgegevens; 
  • verbruiksgegevens, verbruiksprofielen, meetgegevens, (technische) gegevens van je aansluiting(en) en andere gegevens van je netbeheerder;
  • eventueel gegevens van instanties voor krediettoetsing;
  • betalingsgegevens, zoals factuuradres, bankrekeningnummer(s) en eventueel creditcardgegevens;
  • inkomensgegevens en budgetwensen;
  • gedetailleerde (technische) gegevens over het gebruik van onze websites of apps. Bijvoorbeeld het apparaat type, browsertype, datum en tijd van je bezoek, IP-adres, cookie-id en pagina’s die je bezoekt;
  • zoekwoorden die je op onze websites of apps gebruikt;
  • aangekochte of zelf verzamelde gegevens of profielen, zoals welvaartsprofielen, socio-demografische gegevens of interesses ingedeeld in categorieën;
  • overige gegevens, waaronder gegevens die je met ons hebt gedeeld. Bijvoorbeeld door het invullen van formulieren of tools op onze websites of apps. Of door het uploaden van bestanden, zoals foto’s, screenshots, video’s, audio of andere bestanden via een app, chatfunctie of livegesprek;
  • gegevens van overige producten en/of diensten die je gebruikt, zoals cv-ketels, zonnepanelen, isolatie en thermostaten.

Vaak gebruiken we maar een paar van deze gegevens. Welke gegevens we precies gebruiken, hangt af van het doel waarvoor we ze verwerken. We verwerken niet meer gegevens dan voor het doel van de verwerking noodzakelijk zijn. Lees hier meer over bij hoofdstuk 5. 

We gebruiken zo min mogelijk persoonsgegevens voor deze specifieke doelen. Zijn je gegevens niet meer nodig, dan verwijderen we ze weer. 

We kunnen bovenstaande persoonsgegevens ook combineren om persoonlijke profielen van je op te bouwen, zodat we je gerichte content kunnen tonen op onze website(s) of app(s). Of je gepersonaliseerde e-mails kunnen sturen of gepersonaliseerde online advertenties kunnen tonen buiten onze eigen website(s) op bijvoorbeeld zoekmachine zoals Google of social media kanalen zoals Facebook, Instagram of YouTube (zie ook hoofdstukken 7. ‘E-mail & Online Marketing’ en 12. ‘Profilering’).

 

We komen op verschillende manieren aan je gegevens. We vragen je gegevens bijvoorbeeld op het moment dat je een contract bij ons afsluit. Soms bepaal je zelf of je gegevens aan ons wilt doorgeven of niet. Bijvoorbeeld de gegevens die je zelf invult op een van onze websites of apps of bestanden die je kunt uploaden. Voor sommige (aanvullende) producten/diensten is het verplicht bepaalde gegevens door te geven voordat je gebruik kunt maken van deze diensten. Zo wordt je naam, adres en woonplaats gebruikt als je klant wil worden.

Ook ontvangen we online bepaalde gegevens van je, zoals je surfgedrag. Deze gegevens ontvangen we via cookies en soortgelijke technieken. Meer hierover lees je bij hoofdstukken 7. E-mail & online marketing, 11. Cookies en 12. Profilering.

Tot slot kopen wij datasets aan bij derde partijen. Voorbeelden zijn socio-demografische gegevens of interessegebieden. Bekijk hier het overzicht van de partijen waar wij inkopen van doen. 

 Als we je persoonsgegevens verwerken, houden we ons aan de wet- en regelgeving. Op basis van de juiste wettelijke grondslag kunnen wij voor deze doelen je gegevens verwerken: 

We verwerken persoonsgegevens, omdat dit noodzakelijk is voor de uitvoering van de overeenkomst (leveren van producten en diensten) die jij met Essent of een van onze ondernemingen hebt gesloten. Hierbij moet je denken aan de volgende verwerkingen van persoonsgegevens:

  • het uitbrengen en accepteren van een aanbod aan een bestaande of potentiële klant door ons;
  • het uitvoeren van jouw energiecontract. Zo gebruiken we je gegevens voor de facturatie, betalingen en onderlinge communicatie;
  • het maken van ons advies voor je termijnbedrag op basis van je verwachte verbruik en kosten;
  • de monitoring en analyse van processen om de kwaliteit van onze dienstverlening te verbeteren inclusief onderzoek naar verbetering en het bepalen en analyseren van klantentevredenheid;
  • in het kader van de uitvoering van overeenkomst(en) en ten behoeve van marketingdoeleinden kunnen wij je persoonsgegevens delen met bedrijven binnen onze groep; 
  • de crediteuren- en debiteurencontrole, zoals een creditcheck en accountantscontrole;
  • het berekenen en innen van bedragen die je ons nog moet betalen. Hierbinnen vallen de kosten voor je verbruik en de kosten die anderen via ons innen, zoals belasting en netbeheerkosten;
  • energie- en besparingsadvies over energieverbruik inclusief advies over energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, isolatie en warmtepompen;
  • het installeren, onderhouden en verhelpen van storing in je installaties, zoals zonnepanelen en een warmtepompenergie- en besparingsadvies over energieverbruik;
  • het behandelen van je vragen of verzoeken. Je kunt deze telefonisch stellen, per e-mail, via een contactformulier, via een link die je via ons hebt gekregen, via de chatfunctie, via onze websites en apps, via enquêtes, prijsvragen of (panel)onderzoeken via je account in Mijn Essent, nieuwsbrieven en social media; 
  • de behandeling van klachten, vragen, geschillen en deelname aan social media;
  • data-analyse, inclusief datascience-activiteiten die de operationele sturing en processturing voor de uitvoer van je contract verbeteren;
  • e-mobility: Om een laadpaal te kunnen installeren en service achteraf te kunnen verlenen;
  • door het ophalen en verwerken van data vanuit jouw laadpaal, kan Essent de mogelijkheid bieden om op goedkopere momenten de auto iets sneller te laten opladen dan op de relatief dure momenten op de energiemarkt. Om dit optimaal te kunnen verzorgen, heeft Essent de beschikking tot verbruiksgegevens, totale capaciteitsaansluiting en laadgedrag. Essent maakt gebruik van de diensten van Vandebron en Ecedo om de data omtrent laadpaalgebruik te kunnen ophalen en verwerken.
 

We kunnen je gegevens ook verwerken vanwege een gerechtvaardigd belang voor ons. Denk hierbij aan marketing of forecasting voor de inkoop van energie. We gebruiken je gegevens voor:

  • het maken van een profiel van jou, zodat we onze producten en diensten beter op jouw interesses en voorkeuren kunnen afstemmen door deze beter te kunnen ontwikkelen en gerichter aan te kunnen bieden. Ook laten we je hiermee gerichte content en advertenties zien;
  • het informeren over (nieuwe) producten en diensten. Dit kunnen we rechtstreeks doen, maar ook via campagnes op social media en via zoekmachines. We stemmen dit af op jouw voorkeuren. Dat doen we op basis van producten en diensten die je via ons aanschaft en van wensen die je bij ons hebt aangegeven. Ook het gebruik van onze websites en apps, je slimme meter en je voorkeur voor een communicatiekanaal waar je toestemming voor hebt gegeven gebruiken we hierbij. Wil je dit niet, meld je dan af via de contactpagina (zie hoofdstuk 16. Je rechten);
  • voor de ontwikkeling van duurzame energieproducten- en diensten en marktonderzoek. We geven je persoonsgegevens door aan derden, zoals marktonderzoekers en opiniepeilers om marktonderzoek te doen. We willen bijvoorbeeld graag weten of je tevreden bent over onze producten, diensten en communicatie en wat je interesses zijn;  
  • data-analyse, inclusief datascience-activiteiten die de operationele sturing en processturing voor de uitvoer van je contract verbeteren;
  • het analyseren, onderhouden, beveiligen en verbeteren van onze websites en apps en om deze beter af te stemmen op jouw profiel;
  • om onze website(s), app(s) en bijbehorende technologieën te analyseren, te onderhouden, te beveiligen, te optimaliseren en af te stemmen op je profiel;
  • daarnaast delen we geanonimiseerde data uit Google Analytics met Google voor benchmarkingdoeleinden;
  • leadgeneratie door middel van het inkopen van advertentieruimte en het inzetten van gepersonaliseerde advertenties in online kanalen.
 

Soms zijn we ook verplicht om je gegevens te verwerken. Er zijn dan wetten en regels waaraan we moeten voldoen, bijvoorbeeld voor de Belastingdienst. De energiebelasting en BTW worden namelijk via ons verrekend. We gebruiken je gegevens voor:

  • verplichte communicatie over onze productvoorwaarden en het aanpassen van onze leveringstarieven;
  • het delen van je gegevens met bevoegde overheidsinstanties. Zij kunnen hier vanuit wettelijke verplichtingen een verzoek voor doen. Denk hierbij aan gemeentes, toezichthouders als de ACM , de AP en de politie. We doen dit natuurlijk alleen als dit wettelijk noodzakelijk is en als aan alle wettelijke eisen is voldaan;
  • verplichte marktcommunicatie rond de wetgeving op de energiemarkt en onze sector en rond informatiecodes en afspraken;
  • het toepassen van de Gedragscode Slimme meters. Hierin staan gedragsregels over de gegevens uit je slimme meter. Mocht je wel op het adres wonen maar niet degene zijn die het energiecontract heeft afgesloten, verzamelen wij alsnog gegevens over je; 
  • het afsluiten van aansluitovereenkomst met de netbeheerder. Hier valt ook het innen van de netbeheerkosten onder, want die betaal je via ons. Wij sluiten de aansluitovereenkomst namens jou af met de netbeheerder, dus zijn wij verplicht persoonsgegevens over je uitwisselen; 
  • het innen van vorderingen voor derden. Denk hierbij aan de netbeheerkosten die je via ons aan de netbeheerder betaalt.
 

Tot slot verwerken we je gegevens op basis van toestemming die je ons hebt gegeven. In dit geval vragen wij voor het verwerken van persoonsgegevens expliciet vooraf toestemming. We gebruiken deze gegevens voor: 

  • cookies. Voordat wij (bepaalde) cookies plaatsen, vragen we je toestemming; 
  • het uitlezen van de slimme meter (anders dan de wettelijke en contractuele vereiste uit lezing);
  • commerciële benadering door ons voor producten en diensten. Het gaat hier om zaken waarvoor geen grondslag of noodzaak is vanuit onze overeenkomst. We werken hiervoor met salespartijen;
  • het aanbieden van onze nieuwsbrief en andere informatiemails. Dit zijn mails die niet noodzakelijk zijn voor onze overeenkomst, met bijvoorbeeld bespaartips.
 
Doe je mee met Thuisvoordeel, ons loyaliteitsprogramma, dan krijg je veel extra’s. Meedoen is niet verplicht. Omdat je er zelf voor kiest om mee te doen, verwerken we alle gegevens op basis van jouw toestemming. We verwerken je gegevens voor:
 
  • samenwerking met de partners die nodig zijn om Thuisvoordeel goed voor je uit te voeren. We werken hiervoor samen met Touch Promotions, onder meer voor de Thuisvoordeelshop. Via hen werken we ook samen met Air Miles. Ook kun je via Thuisvoordeel speciale aanbiedingen krijgen van de Efteling. Denk bijvoorbeeld aan de Eftelingdagen;
  • de samenwerking met Air Miles. Doe je mee met Thuisvoordeel, dan geef je ons toestemming om gegevens uit te wisselen met Air Miles voor het uitvoeren van Thuisvoordeel. We verwerken hiervoor je Air Miles-kaartnummer, informatie over je gespaarde Air Miles en informatie over je deelname aan gezamenlijke acties. We willen gegevens uit voor de bijschrijving van je Air Miles, voor herinneringen aan niet-ingewisselde cadeaucoupons en voor de behandeling van klachten, geschillen en deelname aan social media;
  • de samenwerking met Touch Promotions. We werken samen met dit bedrijf voor de uitvoering van de Thuisvoordeelshop, het verzenden van je bestelling en het verzenden van commerciële berichten rond Thuisvoordeel. Touch Promotions verwerkt hiervoor je klantnummer, naam, adres, woonplaats, e-mailadres, telefoonnummer en geboortedatum.

We bewaren je persoonsgegevens zolang dat nodig is voor alle beschreven doelen of om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Voor statistische doelen kunnen we je gegevens soms langer bewaren. Denk bijvoorbeeld aan analyse van onze websites en apps en aan het optimaliseren van onze advertenties. 

We verwerken je gegevens op basis van de volgende grondslagen:

  • het verwerken van je gegevens is vaak noodzakelijk. Om de afspraken in onze overeenkomst goed uit te kunnen voeren, hebben wij je gegevens nodig. 
  • het verwerken van je gegevens is wettelijk verplicht. Bijvoorbeeld rondom de energiebelasting die je via ons betaalt.
  • het verwerken van je gegevens doen we vanuit gerechtvaardigd belang. Denk hierbij aan marketing en forecasting voor de inkoop van energie.
  • het verwerken van je gegevens doen we na jouw toestemming. Denk hierbij aan cookies, het uitlezen van je slimme meter en Thuisvoordeel.
 
Voorbeelden van deze verwerking lees je in hoofdstuk 5 "hiervoor kunnen wij je gegevens verwerken".

We sturen je e-mails op het e-mailadres dat je ons hebt doorgegeven voor: 

  • infomail: noodzakelijke informatie over je producten en diensten;
  • productmail: nieuws, ontwikkelingen en aanbiedingen van (nieuwe) producten en diensten;
  • actiemail: interessante aanbiedingen en acties van ons en/ of onze servicepartners;
  • nieuwsbrief: nieuws en informatie over uiteenlopende onderwerpen, zoals bespaartips.

Wil je deze niet ontvangen? Geen probleem. Je kunt je afmelden via de afmeldlink in de e-mails, via Mijn Essent of zoals we bij hoofdstukpunt 16. ‘Je rechten’ beschrijven.

Ook via online kanalen bereiken we je. Denk bijvoorbeeld aan social media als Facebook, Instagram, en YouTube en aan bannering en zoekmachines. Waar je ons toestemming geeft voor verwerking van deze gegevens, verzamelen wij hiervoor gegevens als je naam, e-mailadres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, geboortejaar en geslacht. Dit doen wij om:

  • onze content en advertenties beter op jouw voorkeuren af te stemmen;
  • te informeren over onze (nieuwe) producten en diensten. We houden hierbij rekening met je voorkeuren op basis van producten en diensten die je al van ons hebt.
 
Verder verzamelen we data over je klantgedrag. Zo maken we een profiel van je, waar we onze e-mails en online media op afstemmen. Je krijgt dus meer relevante communicatie van ons. We bouwen deze data op uit online en offline gegevens die je ons met toestemming geeft. Bijvoorbeeld via cookies. Wil je dit niet, dan kun je je hiervoor afmelden. Je trekt dan je toestemming weer in. Bij hoofdstuk 16. ‘Je rechten’ lees je hier meer over. Je cookie-toestemming kun je altijd zelf intrekken.
 

 

We gaan graag ook online het gesprek en de dialoog met je aan, bijvoorbeeld via social media. Of je nu klant bent bij ons, onze producten of diensten gebruikt of onze apps en websites bezoekt. Op deze manier willen we jou nuttige informatie geven of je vragen via social media beantwoorden. Hiervoor volgen we actief het internet en social media, zoals Facebook, Twitter en blogs. Dit noemen we social listening. 

Soms leggen we persoonsgegevens vast als we een vraag of opmerking beantwoorden. Natuurlijk doen we dat volgens deze privacyverklaring. We zijn niet verantwoordelijk voor content van andere gebruikers op social media en hoe zij omgaan met persoonsgegevens. Heb je hier vragen over, neem dan gerust contact met ons op. 

 

Wij bieden een deel van onze dienstverlening aan via apps. Via deze apps kunnen we persoonsgegevens verzamelen en verwerken. Ook dit valt onder de privacyverklaring. 

Om de apps goed te gebruiken, hebben we toegang nodig tot gegevens over je smartphone of tablet, zoals je besturingssysteem. Als je de app installeert, vragen wij je om toestemming tot gegevens die noodzakelijk zijn voor een goede werking van de app.

We slaan niets op over je contacten, andere apps of telefoonnummers. Ook bewaren we geen gegevens die niet nodig zijn voor een goede werking van de app.

Tot slot: geef je toestemming bij de melding ‘Meer van Essent apps’ dan stellen wij alleen apps voor die je nog niet geïnstalleerd hebt. 

Dit zijn onze apps:

  • VerbruiksManager + app
  • Essent Elektrisch laden app

Binnen onze groep kunnen we je persoonsgegevens delen en combineren. Hierover lees je meer onder hoofdstukken 1. Verwerkingsverantwoordelijke, 5. Hiervoor kunnen wij je gegevens verwerken, 7. E-mail & online marketing en 12. Profilering. 

Soms verwerken derde partijen met wie we samenwerken jouw gegevens. Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens en we verplichten deze partijen om dat ook te doen. Hiervoor moeten ze onze instructies en (beveiligings)standaarden volgen. Met elke verwerker leggen we de afspraken vast in een verwerkersovereenkomst.

Ook kunnen we je gegevens doorgeven aan zelfstandige gegevensverantwoordelijken, zoals:

  • onafhankelijke deurwaarders, advocaten of andere dienstverleners met het doel achterstallige betalingen te incasseren;
  • handhavingsinstanties, zoals de politie, justitie of fraude bestrijdende organisaties;
  • payment service providers;
  • IT-dienstverleners.

Sommige van deze verwerkers bevinden zich buiten de Europese Economische Ruimte. Als dit het geval is, maken wij met deze partijen aanvullende afspraken. Zo waarborgen we een passend beschermingsniveau. 

 

Wij maken bij het aanbieden van onze diensten op websites en apps gebruik van cookies (en andere vergelijkbare technieken zoals javascript, hierna: “cookies”). Een cookie is een klein eenvoudig bestandje met gegevens dat of in de randapparatuur wordt opgeslagen (zoals pc, smartphone tablet) of in de sessie van je browser staat. Als je een van onze websites bezoekt, slaan we op je computer informatie op in de vorm van een “cookie”. Zo herkennen we je automatisch bij een volgende bezoek. Cookies zijn ongevaarlijk. Cookies kunnen geen virussen overbrengen. Elk cookie is uniek en kan alleen worden gelezen door de server die het aan je systeem heeft gegeven. Een belangrijk doel van cookies is dat ze gebruikt worden voor je gemak.

Wij onderscheiden 3 soorten cookies:

  1. Noodzakelijke cookies zijn functionele en statistische cookies, die nodig zijn om onze websites zo goed mogelijk te laten werken. Zo kunnen wij eenvoudig inloggen faciliteren, bijhouden welke pagina’s je bezoekt of welke onderwerpen voor je van belang zijn. Daarnaast kunnen we je gegevens bijhouden als je een offerte vraagt, een berekening wilt maken of producten in je winkelmandje zet.
  2. Relevante cookies helpen onze websites, apps en e-mails zo relevant mogelijk voor je te maken en binnen de E.ON groep te personaliseren. Bijvoorbeeld door de acties en aanbiedingen op onze websites af te stemmen op je bezoekgedrag in combinatie met je contractgegevens.
  3. Externe cookies maken de koppeling met social media zoals Facebook en Twitter mogelijk en bieden de functionaliteit om bijvoorbeeld informatie te delen op social media of recensies te kunnen lezen. Deze cookies maken het ook mogelijk om online advertenties van de E.ON groep buiten onze eigen websites voor je zo relevant mogelijk te maken en te personaliseren. 

Bekijk de cookies die we gebruiken in detail.

We vragen je toestemming voordat we niet-noodzakelijke cookies plaatsen. Pas na jouw toestemming plaatsen we de cookies en lezen we ze uit. Wil je de toestemming aanpassen, dan kan dat wanneer jij dat wilt in de cookie-instellingen. 

 
Het plaatsen en uitlezen van niet-noodzakelijke cookies wordt gezien als verwerking van persoonsgegevens. Daarom zijn alle bepalingen uit de privacyverklaring en cookieverklaring hierop van toepassing. Meer hierover lees je bij hoofdstukken 4. Zo komen wij aan je gegevens, 12. Profilering, 13. Bewaren, 14. Informatiebeveiliging en 16. Je rechten.
 

Wij kunnen gebruik maken van profilering. Dit is het verzamelen, analyseren en combineren van (persoons)gegevens om je zo in te delen in bepaalde (interesse)categorieën. 
Het profileringsalgoritme kan hiervoor in theorie alle soorten relevante gegevens meenemen die we noemen in hoofdstukken 4. Zo komen wij aan je gegevens, 7. E-mail & online Marketing en 11. Cookies.

Wij maken analyses op alle gegevens en voegen zo automatisch bepaalde (interesse)-categorieën toe aan je profiel. Dit helpt ons om de content van onze websites, apps en e-mails en onze aanbiedingen en advertenties beter op je interesses aan te laten sluiten. 

Profilering kan impact hebben op je privacy. Bijvoorbeeld als we op basis van onjuiste of verouderde gegevens verkeerde (interesse-)categorieën aan je hebben gekoppeld. Wil je niet dat we dit doen, dan kun je je hiervoor afmelden via de contactpagina. Zie ook het recht van bezwaar tegen profilering. We sluiten je dan uit van profilering.

 

Wij gebruiken je persoonsgegevens zolang dat nodig is, voor de doelen die we in deze verklaring noemen of om te voldoen aan wettelijke (bewaar)verplichtingen.

We doen ons uiterste best om de persoonsgegevens zo goed mogelijk te beveiligen. We treffen hiervoor passende organisatorische en technische beveiligingsmaatregelen. Deze proberen te voorkomen dat iemand ongeoorloofde toegang tot je persoonsgegevens krijgt of deze kan aanpassen, openbaar kan maken of ervoor zorgen dat de persoonsgegevens verloren gaan. 

Als we verwerkers inschakelen, verplichten we ze onder meer om volgens onze instructies en onze (beveiligings)standaarden met je persoonsgegevens om te gaan.

Sinds 1 januari 2016 geldt een meldplicht voor datalekken. Een datalek is een inbreuk op de beveiliging van persoonsgegevens. Omdat wij je persoonsgegevens verwerken, hebben wij een protocol hoe wij omgaan met mogelijke datalekken. We wegen zorgvuldig af of een datalek gemeld moet worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens en/of andere betrokkenen.

Deze rechten heb je


Je hebt een aantal rechten met betrekking tot de persoonsgegevens die wij verwerken:

  • je hebt het recht ons te verzoeken om je gegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen;
  • je hebt het recht op beperking van de verwerking en overdraagbaarheid van je gegevens;
  • je kunt verzet aantekenen tegen de verwerking van je persoonsgegevens. heb je ons toestemming gegeven voor de verwerking van je gegevens, dan kun je deze toestemming gemakkelijk intrekken. 

Wil je een van deze rechten uitoefenen, neem dan contact met ons op via de contactpagina of e-mail ons op FG@essent.nl.


Je hebt het recht om in te zien welke persoonsgegevens wij van jou hebben en voor welk doel we deze gegevens gebruiken. In Mijn Essent zie je welke gegevens we van je hebben en kunnen gebruiken. 

Als je je recht op inzage wil uitoefenen, ga dan naar onze contactpagina en neem contact op via onze reguliere kanalen (telefoon, chat, social media) geef dan aan welk recht je wenst uit te oefenen. Onze medewerkers zijn getraind in het oppakken en afhandelen van deze verzoeken. Binnen een maand ontvang je een reactie van ons. 

 

Als persoonsgegevens onjuist of onvolledig zijn, kun je deze laten aanpassen. Dit is het recht op rectificatie. Ga dan naar onze contactpagina en neem contact op via onze reguliere kanalen (telefoon, chat, social media) geef dan aan welk recht je wenst uit te oefenen. Onze medewerkers helpen je direct het aanpassen van je gegevens. 

Je hebt ook het recht om je persoonsgegevens te laten verwijderen. Wij zijn verplicht je gegevens te verwijderen als: 

  • de persoonsgegevens niet langer nodig zijn voor de doeleinden waarvoor ze zijn verzameld;
  • je je toestemming voor de verwerking van de persoonsgegevens intrekt en er geen andere rechtsgrond voor de verwerking is;
  • je bezwaar hebt gemaakt tegen verwerking van je persoonsgegevens voor direct marketing of profilering;
  • je persoonsgegevens onrechtmatig zijn verwerkt.

Als je je recht van verwijdering wil uitoefenen, ga dan naar onze contactpagina en neem contact op via onze reguliere kanalen (telefoon, chat, social media) geef dan aan welk recht je wenst uit te oefenen. Onze medewerkers zijn getraind in het oppakken en afhandelen van deze verzoeken. Binnen een maand ontvang je een reactie van ons.

We hoeven niet alle persoonsgegevens te verwijderen. Als er een wettelijke verplichting is om je gegevens langer te bewaren, verwijderen we de gegevens pas na deze termijn. Denk bijvoorbeeld aan gegevens voor de Belastingdienst. 

 

Je recht op beperking van verwerking kun je in deze gevallen uitoefenen: 

  • in de periode dat wij de juistheid van je persoonsgegevens op jouw verzoek controleren;
  • als er sprake is van een onrechtmatige verwerking van je persoonsgegevens en je verzoekt om beperking van het gebruik en niet om verwijdering van de persoonsgegevens;
  • als wij je persoonsgegevens niet meer nodig hebben, maar jij hebt ze nodig voor de instelling, uitoefening of onderbouwing van een rechtsvorderingin de periode dat je een antwoord afwacht op de vraag of wij voor een bepaalde verwerking een gerechtvaardigd belang hebben.

Als je je recht op beperking van de verwerking wil uitoefenen, ga dan naar onze contactpagina en neem contact op via onze reguliere kanalen (telefoon, chat, social media) geef dan aan welk recht je wenst uit te oefenen. Onze medewerkers zijn getraind in het oppakken en afhandelen van deze verzoeken. Binnen een maand ontvang je een reactie van ons.

 

Dit recht houdt in dat je je persoonsgegevens van ons mag opvragen om ze over te dragen aan een ander bedrijf. Als je je recht op overdraagbaarheid van gegevens wil uitoefenen, ga dan naar onze contactpagina en neem contact op via onze reguliere kanalen (telefoon, chat, social media) geef dan aan welk recht je wenst uit te oefenen. Onze medewerkers zijn getraind in het oppakken en afhandelen van deze verzoeken. Binnen een maand ontvang je een reactie van ons. 

 

We houden je graag op de hoogte van onze aanbiedingen, nieuwe producten en diensten en andere activiteiten. Wil je dit niet, dan kun je je gemakkelijk afmelden. Dit is het recht van bezwaar. We zullen je verzoek direct verwerken.

Als je je recht op bezwaar wil uitoefenen, ga dan naar onze contactpagina en neem contact op via onze reguliere kanalen (telefoon, chat, social media) geef dan aan welk recht je wenst uit te oefenen.  

 

Goed om te weten


Voor een aantal diensten werken we samen met organisaties buiten de EU/ EER. Denk bijvoorbeeld aan IT-dienstverleners. In dat geval vindt een overdracht naar een derde land plaats. Hiervoor worden de wettelijke vereisten met betrekking tot gegevensbeschermingsregelingen als basis gebruikt om een passend gegevensbeschermingsniveau contractueel vast te leggen met de aanbieder. Hieronder vallen onder meer standaardcontracten van de EU/EER.

Bij de verwerking van persoonsgegevens houdt Essent onder meer rekening met onderstaande wet- en regelgeving:

Slimme meter gedragscode:

Om onze diensten goed uit te voeren, gebruiken we meetgegevens uit kleinverbruik meetinrichtingen die op afstand uitleesbaar zijn (slimme meters). Leveranciers en de onder hun verantwoordelijkheid handelende meetbedrijven hebben in de Nederlandse energiebranche een gedragscode opgesteld over het gebruik, vastleggen, uitwisselen en bewaren van gegevens uit slimme meters. We hebben ook een privacy toelichting kwartier/uur waarden slimme meter opgesteld.

 

Via onze website linken we soms naar andere websites. Vaak om het jou makkelijk te maken om aanvullende informatie te vinden. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de wijze waarop deze sites met persoonlijke informatie omgaan. Lees hiervoor de privacyverklaring van de site die je bezoekt.

Wij kunnen deze privacy- en cookieverklaring wijzigen. We raden je dan ook aan om deze verklaring regelmatig te bekijken. Zo blijf je van eventuele wijzigingen op de hoogte. Als wij significante wijzigingen doorvoeren, informeren wij je hierover.

Deze privacy- en cookieverklaring is laatstelijk gewijzigd op 01-12-2023.

Heb je na het lezen van deze privacy- en cookieverklaring nog vragen over de bescherming van je persoonsgegevens? Neem dan contact op met onze functionaris voor de gegevensbescherming via FG@essent.nl.