Overstappen energie:

Goed om te weten

  •  We regelen je overstap van A tot Z
  •  Onze klanten geven ons een 8,1
  •  Klantvriendelijkste energiebedrijf van Nederland

Overstappen van energieleverancier

Loopt je energiecontract binnenkort af? Dan is het tijd om na te denken of je wil overstappen van energieleverancier. Misschien heb je vragen. Dat snappen we. Blijf je bij dezelfde energieleverancier, wil je overstappen naar een andere energieleverancier en wanneer stap je over op nieuwe energie? Geen zorgen, we helpen je graag.

Let op: zeg je je vaste contract eerder op dan afgesproken? Dan betaal je in veel gevallen een opzegboete. Sinds 1 juni 2023 gelden er nieuwe regels voor de opzegboete. Deze regels gelden voor iedereen die na die datum een vast contract afsluit. We vertellen je meer over de opzegboete.

Zo stap je over naar Essent

Jij sluit een nieuw contract af, wij zeggen je lopende contract bij je huidige energieleverancier op.
Tot je contract bij Essent in gaat, krijg je nog gewoon stroom en gas van je huidige leverancier. Zo werkt overstappen van energieleverancier:

Stap 1

Na je aanmelding krijg je binnen 24 uur een e-mail met de bevestiging en je nieuwe contract.

Stap 2

We brengen je huidige energieleverancier direct op de hoogte van je voorgenomen overstap.

Stap 3

Je geeft voor je overstap je meterstanden aan ons door. Slimme meter? Dan hoef je niets te doen. Je meterstanden worden uitgelezen.

Stap 4

We zeggen je contract bij je huidige leverancier op. Vanaf de afgesproken datum krijg je stroom- en of gas geleverd van Essent!

Waarom overstappen naar Essent?

De keuze voor een energieleverancier is aan jou. Je kunt overstappen als je contract afloopt, je niet tevreden bent over je huidige leverancier of als je gaat verhuizen. Je kiest voor Essent, omdat:

  • We hebben al meer dan 100 jaar ervaring in energie
  • Al ruim 1,4 miljoen consumenten gingen je voor
  • Vaste klanten krijgen driedubbel voordeel met Thuisvoordeel
Energiecontract aanvragen Essent

De voordelen van overstappen

Wil je overstappen van energieleverancier? Er zijn verschillende redenen om over te stappen. Bijvoorbeeld om de maandelijkse kosten te verlagen. Is overstappen van energieleverancier verstandig? Het is goed om het aanbod te vergelijken. Benieuwd naar je persoonlijke aanbod? Doe onze postcodecheck en bekijk direct welk contract bij jouw situatie past. 

Kies je voor Essent? Dan zit je goed. Bij ons krijgen álle klanten iets extra’s! Dit noemen we Thuisvoordeel. Denk aan korting op je stroomtarief: hoe langer je klant blijft, hoe hoger de korting. Met Thuisvoordeel krijg je meer mooie extra’s, zoals leuke cadeautjes of Air Miles. Aanmelden is gratis voor alle klanten van Essent.

Zo beoordelen klanten ons
8.1
48282 onafhankelijke beoordelingen via Klantenvertellen.nl
88% beveelt Essent aan

Overstappen in de huidige energiemarkt

De energiemarkt is constant in beweging. Dit vraagt aandacht bij het overstappen op energie van een andere leverancier. Het is goed om meer te weten over de eventuele opzegboete en je bedenktijd. We vertellen je er meer over.

Een opzegboete: hoe zit dat?

Wil je overstappen van energieleverancier, maar heb je nog een lopend vast energiecontract? Dan betaal je in veel gevallen een opzegboete.

Vanaf 1 juni 2023 zijn er nieuwe regels rondom het overstappen van energieleverancier. We vertellen je alles over de nieuwe opzegboete. Zowel over de regels van vóór, als ná 1 juni 2023.

Wil je overstappen op energie van een andere leverancier, controleer dan de einddatum van je huidige contract. Zo stap je over op het moment dat dit voor jou mogelijk is.

Wat is je bedenktermijn?

Na het afsluiten van een energiecontract, heb je wettelijke bedenktijd. De bedenktijd duurt 14 kalenderdagen. In de bedenktijd kan het nieuwe contract gratis opgezegd worden.

Heb je een energiecontract met een vaste looptijd, en wil je dit na de bedenktijd opzeggen? Dan betaal je in veel gevallen een opzegboete.

Een energiecontract met een flexibele looptijd is maandelijks opzegbaar.

Veelgestelde vragen over overstappen van energie

Overstappen van energie is in principe gratis: je betaalt geen administratiekosten. De energieleveranciers regelen dit onderling. Wel betaal je in sommige gevallen een opzegboete of borg.

Opzegboete

Wanneer krijg ik een boete voor het overstappen van energie? Een terechte vraag. Sommige energiecontracten zijn voor onbepaalde tijd afgesloten, anderen hebben een vaste looptijd. Bijvoorbeeld voor 1, 3 of 5 jaar.

Je betaalt alleen opzegboete als je jouw energiecontract met een vaste looptijd eerder stopzet. Je verbreekt het contract dan voordat het eigenlijk af zou lopen. Heb je een contract met een vaste looptijd, maar is de einddatum al voorbij? Dan hoef je geen opzegboete te betalen. Of heb je een energiecontract voor onbepaalde tijd? Ook dan hoef je je geen zorgen te maken.

Energie en borg

Het kan voorkomen dat je borg betaalt bij het overstappen van energieleverancier. Dit is meestal het geval als het vermoeden bestaat dat je de kosten van het contract niet kan betalen.

Overstappen van energiemaatschappij mag altijd*. Overstappen als je contract afloopt is het meest verstandig. Meestal heb je een maand opzegtermijn en kun je zonder kosten overstappen. Je betaalt een opzegvergoeding als je een contract hebt met een vaste looptijd en je dit vóór de einddatum opzegt. Hoeveel je betaalt, hangt af van je contractduur.

De einddatum vind je in je contract. Ga je overstappen? Geef dan de einddatum van je huidige contract door, zodat je nieuwe contract aansluitend van je huidige contract start.

*Bij stadsverwarming is warmte lokaal of regionaal geregeld. Je kan alleen zelf een energieleverancier kiezen voor het gas en stroom wat je gebruikt om te koken. Je kan niet overstappen voor verwarming.

De energiemarkt is constant in beweging. Als je twijfelt om over te stappen van energie, dan is energie vergelijken slim. Je kunt bijvoorbeeld vergelijken op energietarieven, duurzaamheid en service. Besluit je om over te stappen? Dan is je overstap naar Essent zo geregeld. 

Hoelang het overstappen van energie duurt, is afhankelijk van je gekozen startdatum. Je merkt trouwens weinig van de overstap. Je blijft namelijk gewoon aangesloten op het gas- en elektriciteitsnet. Je wordt niet afgesloten tijdens het overstappen van energie.

Ik heb een contract voor onbepaalde tijd (variabel):

Met dit contract kun je op ieder moment kosteloos overstappen. Je opzegtermijn is 30 dagen.

Ik heb een vast contract:

Weet je de einddatum van je contract? Geef deze dan door bij je aanmelding. De startdatum die je opgeeft moet binnen 6 maanden liggen.

Is de einddatum onbekend? Dan kun je bij het aanmelden twee opties kiezen. Je kunt een gewenste startdatum van je contract kiezen. Of je kunt kiezen dat je contract volgende maand ingaat (over 31 dagen). Houd er wel rekening mee dat beide opties voor een opzeg kunnen zorgen. Het is daarom slim om de einddatum op te zoeken. Deze vind je terug in je contractbevestiging.

Ik heb nog geen energiecontract:

In dit geval spreken we niet van overstappen, maar een nieuw energiecontract. Je kunt een startdatum doorgeven die tot 1 jaar in de toekomst ligt. Meestal is dit de datum van sleuteloverdracht.

Je nieuwe energieleverancier heeft de meterstanden nodig bij een overstap. Van je oude energieleverancier ontvang je daarna de eindrekening. Op de eindrekening zie je of je nog geld terug krijgt of nog moet betalen.

Word je klant bij ons? Dan krijg je vanzelf per mail of post een verzoek om je meterstanden door te geven. Als je een slimme meter hebt, krijgen we je meterstanden automatisch doorgestuurd.

Er zijn geen regels over hoe vaak je mag overstappen van energieleverancier. In principe mag je dus ieder jaar op zoek naar een nieuw energiecontract. Het is wel verstandig om rekening te houden met de einddatum van je huidige contract, zodat je geen opzegboete hoeft te betalen.

Kies je voor ons? Dan krijg je daar een hoop voor terug. Bijvoorbeeld 100% groene stroom, een handige app én natuurlijk scherpe tarieven. Als klant kun je je gratis aanmelden voor Thuisvoordeel. Met Essent Thuisvoordeel ontvang je oplopende korting op je stroomtarief, energiebesparende producten tegen gunstige prijzen en leuke verrassingen, spaaracties en cadeautjes.

Kortom, overstappen naar Essent is heel eenvoudig: wij regelen het voor je.

Overstappen naar Essent?

Benieuwd naar ons beste aanbod? Doe de postcodecheck. Zo zie je direct welk energiecontract bij jouw situatie past. We hebben altijd een scherpe aanbieding. Én je ontvangt altijd groene stroom.