Energie vergelijken

Kan veel voordeel opleveren

Bekijk onze Stroom & Gas contracten

Adres

Verbruik per jaar
kWh
m3
  • 100% groene stroom
  • Klantprogramma Thuisvoordeel
  • Eenvoudig overstappen
  • Klantoordeel: 8,1

Stroom en gas vergelijken

Veel mensen doen het: energie vergelijken. Dat begrijpen we. Natuurlijk wil je zeker zijn van een goed aanbod. Maar hoe pak je dat aan? We vertellen je graag waar je op let wanneer je energieleveranciers vergelijkt.

Bij Essent ben je verzekerd van een goed aanbod. Met onze postcodecheck zie je snel onze verschillende contracten. Bij ieder contract kun je je gratis aanmelden voor ons klantprogramma Thuisvoordeel. Daar krijg je leuke extraatjes mee. Bijvoorbeeld flinke korting op energiebesparende producten én oplopende korting op je stroomtarief.

Energie van Essent

Met ruim 100 jaar ervaring in energie, helpen we jou vandaag nog op weg. Wat kies jij, een energiecontract met vaste looptijd of liever maandelijks opzegbaar?

Waarom energieleveranciers vergelijken?

Stroom en gas vergelijken is heel normaal. Door de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken weet je welk aanbod het beste bij jou past.

Wat is de goedkoopste energieleverancier? Welke service krijg ik? Ga ik voor vast of variabel? Krijg ik groene stroom? Het is slim om stil te staan bij deze vragen. Vaak krijg je een mooi welkomstcadeau of korting als je klant wordt. Dat is mooi meegenomen!

Vergeet bij het energie vergelijken de service niet. Welke service krijg je bij vragen of problemen? En welke kortingen krijg je als bestaande klant?

Als klant bij Essent krijg je extra korting op je stroomtarief. Hoe langer je klant bent, hoe meer korting! Uiteraard met de service van Essent. Dit noemen we Thuisvoordeel. Naast korting krijg je ook leuke cadeautjes en meer. Dit is gratis voor álle klanten van Essent.

"We leggen je graag uit hoe je het beste energie kan vergelijken.
Dit doen we stap voor stap."

Wanneer kun je energie vergelijken?

Ik heb een contract voor bepaalde tijd

Heb je bij je huidige leverancier een contract voor bepaalde tijd? Dan is overstappen nog steeds mogelijk. In de meeste gevallen heb je een opzegtermijn van 1 maand. Óf zeg je contract op aan het einde van de looptijd. Als je binnen de looptijd opzegt, betaal je mogelijk een opzegvergoeding. Het is daarom het meest slim om over te stappen als je contract afgelopen is. Maar je kan al wel starten met stroom en gas vergelijken. Energie vergelijken is altijd slim.

Ik heb een contract voor onbepaalde tijd

Heb je bij je huidige energieleverancier een contract voor onbepaalde tijd? Dan kun je meestal direct overstappen.

Stroom en gas vergelijken: dat doe je zo

De energierekening begrijpen

Je energierekening bestaat uit 3 onderdelen: belastingen en toeslagen, netbeheerkosten en leveringskosten.

Leveringskosten bestaan uit 2 onderdelen: variabele en vaste leveringskosten. De variabele leveringskosten zijn de bedragen die je per kWh aan stroom of m3 aan gas betaalt. De vaste leveringskosten betaal je voor de levering van de energie. Leveringskosten vormen een groot deel van de energierekening.

Tot slot betaal je netbeheerkosten. Hierin zit bijvoorbeeld het transport van de energie naar je woning en het onderhouden van het energienetwerk.

Stroom en gas vergelijken

Ga je verschillende energieleveranciers vergelijken? Let dan op alle verschillende kosten. De belangrijkste zijn de prijzen voor stroom en gas.

De prijs van stroom wordt aangegeven per Kilowattuur (kWh). De
prijs van gas wordt berekend per kuub (m3). De prijzen verschillen per energieleverancier en de looptijd die je kiest. Daarnaast is het belangrijk om naar de vaste leveringskosten te kijken. Dit kun je per energieleverancier vergelijken. Zo heb jij straks het beste energiecontract!

Tips bij het vergelijken van energieleveranciers

Zorg dat je altijd vergelijkt met hetzelfde energieverbruik. Soms zie je lage maandbedragen, maar is het verbruik niet vergelijkbaar. Het is daarom handig als je ongeveer weet hoeveel stroom en gas je gebruikt. Maar je kan ook een schatting laten maken, bijvoorbeeld met onze postcodecheck. Zorg dat je altijd rekent met dezelfde verbruikscijfers. Let ook goed op de genoemde tarieven: is het bijvoorbeeld enkeltarief of dubbeltarief?

Let bij het energie vergelijken goed op of alle kosten in het bedrag zijn inbegrepen. Zorg dat je de volgende onderdelen terug ziet:

  • Leveringskosten
  • Netbeheerkosten
  • Belastingen en toeslagen

Soms vermelden energieleveranciers niet alle kosten. Daardoor lijkt de prijs lager. Zorg daarom dat je weet welke kosten inclusief zijn, en welke niet. Zo kun je goed de energieleveranciers met elkaar vergelijken.

Heb je verschillende energietarieven voor je? Kijk dan of het om vaste of variabele tarieven gaat. Variabele tarieven kunnen in de loop der tijd wijzigen. Dit is een gevolg van veranderingen in de energiemarkt.

Wil je weten waar je aan toe bent? Kies dan voor een vast tarief. Je hebt dan geen last van stijgingen van de prijs voor energie. Belangrijk: de de kosten voor netbeheer en de belastingen en toeslagen kun je niet vastzetten.

Zorg dat je bij het vergelijken van energieleveranciers dezelfde type prijzen met elkaar vergelijkt. Vergelijk dus een vast tarief met een vast tarief, en een variabel tarief met een variabel tarief.

De tarieven verschillen per looptijd van het contract. Reken daarom bij het vergelijken van de energieleveranciers met dezelfde looptijden. Zo weet je zeker dat je een eerlijk vergelijk maakt.

Ben je klaar met vergelijken en heb je een goede prijs gevonden? Dan wil je misschien overstappen van energieleverancier. Overstappen naar een nieuwe energieleverancier is het meest verstandig als je contract is afgelopen. Zo voorkom je dat je een opzegvergoeding moet betalen.

Zeg je je huidige energiecontract op? Lees dan goed de algemene voorwaarden van je nieuwe aanbieder. De voorwaarden moeten ook aantrekkelijk zijn. Denk aan opzeggen, betalen en services.

Waarom kiezen voor Essent?

100% groene stroom

We helpen je graag om duurzamer te leven én te besparen. Daar hoort vandaag de dag ook groene stroom bij.

Klantprogramma Thuisvoordeel

We zijn blij met onze klanten. Daarom geven we vaste klanten driedubbel voordeel met ons gratis klantprogramma Thuisvoordeel.

Je zit goed bij Essent

Al meer dan 100 jaar leveren we stroom en gas aan onze klanten. Elke dag opnieuw. Kies net als ruim 1,4 miljoen klanten voor energie van Essent.

Hoe beoordelen klanten Essent?
8.1
47251 onafhankelijke beoordelingen via Klantenvertellen.nl
88% beveelt Essent aan
9
Nog geen kou geleden dankzij essent
Beveelt ons aan
En ik ben al super zuinig met energie in verband met moedertje aarde
05-12-2023
Jos, Brunssum
10
prettige medewerker Kevin die op de door ons gestelde vragen de juiste informatie gaf.
Beveelt ons aan
Blij dat het opzeggen van ons variabel energie contract bij Eneco de zorg uit onze handen wordt genomen.
05-12-2023
R.A.C. Palstra, NIEUWERKERK AD IJSSEL

Direct stroom en gas vergelijken

Met onze postcodecheck vergelijk je direct onze energie aanbiedingen. Welk aanbod is het meest geschikt voor jouw situatie?