Een variabel energiecontract

Kies voor vrijheid met variabele tarieven

 • Dit contract is maandelijks opzegbaar
 • Variabele energietarieven
 • Onze klanten beoordelen ons met een 8,1

Bekijk onze Stroom & Gas contracten

Adres

Verbruik per jaar
kWh
m3

Variabel energiecontract afsluiten

Een energiecontract met variabele tarieven biedt veel vrijheid. Met het variabel energiecontract van Essent kies je een variabel energiecontract voor onbepaalde tijd. Dit contract kun je maandelijks opzeggen. Ons scherpe variabele leveringstarief maakt overstappen naar een variabel energiecontract van Essent erg interessant. 

Wij zorgen ervoor dat de overstap naar een maandelijks opzegbaar energiecontract zonder zorgen verloopt. Wil je op een later moment toch liever naar een andere energieleverancier? Dan mag je overstappen met een opzegtermijn van 1 maand. Dat is de vrijheid die het variabele energiecontract je geeft. Nieuwsgierig geworden? Doe de postcodecheck en bekijk jouw persoonlijke aanbod. 

Wat is een variabel energiecontract?

Bij een variabel energiecontract staan je energietarieven niet vast. De kosten voor stroom en gas kunnen periodiek wisselen. Dit is voordelig wanneer de prijzen omlaag gaan. Maar stijgen de energieprijzen, dan kunnen de kosten oplopen. Bij een variabel contract veranderen je tarieven periodiek. Ze stijgen of dalen met de energiemarkt mee. Heb je een variabel contract en veranderen de prijzen? Dan krijg je altijd persoonlijk bericht, per post of via e-mail. 

Met een vast contract blijft je energieprijs hetzelfde, zelfs als de prijzen stijgen. Als de prijzen gelijk blijven of dalen, dan was een variabel energiecontract mogelijk voordeliger geweest. 

Voordelen van een variabel contract

Een contract voor energie waarbij de prijzen kunnen veranderen, brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Pluspunten van een contract met wisselende prijzen: 

 • De prijs die je voor energie betaalt, hangt af van de ontwikkelingen op de energiemarkt.  
 • Met een variabel energiecontract is de looptijd van het contract flexibel, je kunt maandelijks aanpassen of opzeggen.
 • Je zit niet vast. Je kunt altijd overstappen naar een contract met een vaste prijs.
 • Je kunt je contract kosteloos beëindigen, je moet alleen rekening houden met een maand opzegtermijn. 

Belangrijk om te onthouden als je kiest voor een contract met wisselende prijzen: 

 • Het tarief dat je betaalt, kan vaker in het jaar veranderen. 
 • Met een variabel contract waarbij de prijzen kunnen wisselen, is het lastiger om te voorspellen hoeveel je in de toekomst voor energie gaat betalen. 
Man en vrouw kijken samen naar de telefoon

Vast of variabel energiecontract?

In de basis bestaan er 2 soorten energiecontracten: vast en variabel. De keuze voor een vast of variabel energietarief is heel persoonlijk. Bij een vast contract kies je voor zekerheid: je zet je tarieven vast voor 1 of meerdere jaren. Bij een variabel contract stijgen of dalen de tarieven met de energiemarkt mee. Als de tarieven veranderen krijg je altijd persoonlijk bericht, per post of via e-mail. 

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende redenen om voor een variabel energiecontract te kiezen. De meeste mensen kiezen voor een variabel energiecontract, omdat het vrijheid geeft. Het gevoel niet vast te zitten aan een energieleverancier, maar te kunnen overstappen wanneer je wilt.

Dat klopt. Je krijgt direct een energiecontract voor onbepaalde tijd en hebt variabele tarieven. Je zit nergens aan vast en mag je contract wijzigen of beëindigen wanneer je wilt. Daarbij heb je een opzegtermijn van 1 maand. Deze tijd gebruiken we om je opzegging te verwerken en de netbeheerder te informeren. 

 

De energietarieven veranderen bij een Essent variabel energiecontract periodiek. Als de tarieven veranderen, ontvang je daarvan altijd persoonlijk bericht per post of e-mail. Benieuwd naar onze scherpe actuele tarieven? Meer over onze energietarieven.

Natuurlijk krijg je als nieuwe klant groene stroom bij Essent. Opgewekt met windmolens en zonnepanelen en steeds meer van Nederlandse bodem. Dat mag je verwachten van een energiebedrijf vandaag de dag.

Nadat je bij ons klant bent geworden, heb je een wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen. Gedurende deze periode kun je je contract probleemloos opzeggen. Ook als je een vaste looptijd met ons hebt afgesproken.

Hoe beoordelen klanten Essent?
8.1
47515 onafhankelijke beoordelingen via Klantenvertellen.nl
88% beveelt Essent aan
10
Heel goed
Beveelt ons aan
Ik ben heel erg tevreden met Essent als leverancier
18-04-2024
Wil, stevensweert
9
Een goede energie leverancier
Beveelt ons aan
Perfecte energie leverancier, betrouwbaar en klantvriendelijk. Duidelijk en overzichtelijk verbruiksoverzicht en makkelijk aanpasbaar.
17-04-2024
Cor , Amsterdam
Klant worden bij Essent: dat doe je zo
 • Meld je aan bij Essent. Je ontvangt een bevestiging per e-mail of post, en krijgt een bedenktijd van 14 kalenderdagen. Je vindt je nieuwe energiecontract in de bijlage van de welkomstmail.

 • Je contract van je huidige leverancier wordt automatisch opgezegd. Houd er wel rekening mee dat je huidige leverancier je nog een eindrekening kan sturen.

 • Jij (of je slimme meter) geeft de meterstanden aan ons door: Heb je een slimme meter, dan lezen we de meterstanden op afstand uit. Heb je geen slimme meter? Dan sturen we je binnenkort een verzoek om je meterstanden door te geven.

 • Vanaf de startdatum leveren we energie bij je. De startdatum vind je op je contract en in Mijn Essent. Vanaf dan krijg je stroom en/of gas van ons.

 • Regel je energiezaken in Mijn Essent of de app. Vanaf de startdatum regel je in Mijn Essent en de Essent app makkelijk zelf je energiezaken. Bekijk bijvoorbeeld je verbruik of pas je persoonlijke gegevens aan.

Kies voor Essent Flexibel

Ben je op zoek naar een energiecontract met variabele tarieven? Grote kans dat energieleverancier Essent voor jou de juiste keuze is. Doe de handige postcodecheck en bekijk onze energiecontracten.