Voor stroom en gas kun je weer kiezen uit twee soorten energiecontracten, namelijk een vast contract of variabel contract. Hoe kies je het energiecontract dat het beste bij je past? Wij leggen je uit wanneer een vast contract of juist een variabel energiecontract een goed idee is. En of je nu moet afsluiten of in jouw situatie beter kunt wachten. Wij helpen je bij het maken van je keuze.

Een vast of variabel contract, zo maak je de keuze

De keuze voor een vast of variabel contract is persoonlijk. Je weegt de voor- en nadelen van een vast en variabel contract af en je bekijkt wat voor jou belangrijk is. Je kunt het bijvoorbeeld vergelijken met je hypotheekrente vastleggen of variabel houden. Hierbij is het een goede vraag of je het financieel kan dragen als de prijzen weer gaan stijgen. Houd dat dus ook bij de keuze voor een energiecontract in je achterhoofd.
Hieronder laten we je zien wanneer vast of juist variabel voor jou interessant is.

Waarom een vast contract?

Bij een vast contract staan je tarieven vast. Fijn, want zo weet je zeker dat je tarieven niet stijgen. Tegelijk kan je er niet van profiteren als de prijzen dalen. Zeg je je contract op voor het einde van de looptijd, dan betaal je een opzegvergoeding.

Een vast contract geeft je zekerheid en duidelijkheid. Je weet voor de looptijd van je contract precies waar je aan toe bent. Is dit belangrijk voor jou, kies dan voor een vast contract. Extra voordeel: een vast contract is lekker makkelijk. Je hoeft er een tijdje niets mee te doen. Hoe langer, hoe makkelijker. En sluit je nu een vast contract af, dan zit je aankomende winter nog goed. Dat geeft rust.

Kijk ook naar de energieprijzen op de markt. Verwacht je dat deze gaan stijgen, zet dan je energietarieven vast. Dan heb jij geen last van de stijgende prijzen.

Je kiest voor een vast contract als:

  • de zekerheid dat je prijzen niet stijgen belangrijk voor je is
  • het gemak en de duidelijkheid van een langere looptijd belangrijk voor je is
  • je verwacht dat de prijzen gaan stijgen
  • je niet de onzekerheid wil van stijgende tarieven in de winter. Met een vast contract blijft je tarief tot na aankomende winter gelijk.

Waarom een variabel contract?

Met een variabel contract krijg je flexibele tarieven. Je tarief kan dus veranderen. Stijgen de energieprijzen, dan stijgt jouw tarief mee. Dalen de energieprijzen juist, dan daalt jouw tarief ook mee. Een risico én een kans op dalende tarieven dus. Zo'n verandering kan een aantal keer per jaar voorkomen.

Een variabel contract geeft je vrijheid. Je kunt op elk moment opzeggen. Is dat belangrijk voor jou, dan past een variabel contract goed bij je. 

Daarnaast is het ook een slimme keuze als je denkt dat de energieprijzen gaan dalen. In je variabele contract dalen de prijzen mee. Extra slim: stap over naar vast als de daling stopt. Dan sluit je zo voordelig mogelijk een vast contract af.

Je kiest voor een variabel contract als:

  • vrijheid belangrijk voor je is
  • je denkt dat de prijzen dalen en je daarvan wilt profiteren
  • je de prijzen nog even in de gaten wilt houden voordat je kiest voor een vast contract

Prijsplafond

In 2023 geldt er een prijsplafond voor zowel vaste als variabele contracten. Dit betekent dat je niet meer betaalt dan een maximale prijs voor gas en stroom. Zo krijg je als huishouden korting op je energierekening. Het prijsplafond loop eind 2023 af. Houd hier wel rekening mee bij je keuze voor een vast of variabel contract. Zit je met je tarieven boven het prijsplafond, dan krijg je dus geen korting meer.

De energieprijs en je keuze voor een vast of variabel contract

De energiemarkt blijft onvoorspelbaar. We weten helaas niet wat er bijvoorbeeld met de gasprijs gaat gebeuren. Die kan dalen, maar ook stijgen. Bedenk daarom dat de energieprijzen van voor de energiecrisis misschien wel nooit meer terug zullen komen.