Voor stroom en gas kun je kiezen uit twee soorten energiecontracten, namelijk een vast of variabel energiecontract. Hoe kies je het energiecontract dat het beste bij je past? Wij leggen je uit wanneer een vast contract of juist een variabel energiecontract een goed idee is. En of je nu moet afsluiten of in jouw situatie beter kunt wachten. Wij helpen je bij het maken van je keuze.

Een vast of variabel energiecontract, zo maak je de keuze

De keuze voor een vast of variabel energiecontract is persoonlijk. Je weegt de voor- en nadelen van een vast en variabel contract af en je bekijkt wat voor jou belangrijk is. Je kunt het bijvoorbeeld vergelijken met je hypotheekrente vastleggen of variabel houden. Hierbij is het een goede vraag of je het financieel kan dragen als de prijzen weer gaan stijgen. Houd dat dus ook bij de keuze voor een energiecontract in je achterhoofd. Hieronder laten we je zien wanneer vast of juist variabel voor jou interessant is. 

Waarom een vast energiecontract? 

Bij een vast energiecontract staan je tarieven vast. Fijn, want zo weet je zeker dat je tarieven niet stijgen. Tegelijk kan je er niet van profiteren als de prijzen dalen. Zeg je je contract op voor het einde van de looptijd, dan betaal je een opzegvergoeding. 

Een vast energiecontract geeft je zekerheid en duidelijkheid. Je weet voor de looptijd van je contract precies waar je aan toe bent. Is dit belangrijk voor jou, kies dan voor een vast energiecontract. Extra voordeel: een vast energiecontract is lekker makkelijk. Je hoeft er een tijdje niets mee te doen. Hoe langer, hoe makkelijker. 

Het prijsplafond eindigt 31 december 2023. Het prijsplafond was een tijdelijke regel van de overheid. Inmiddels liggen de energieprijzen weer onder het prijsplafond. Echter blijft de energiemarkt onvoorspelbaar. Daarom is het slim om je alvast voor te bereiden op winter 2024. Bij het afsluiten van een vast contract zet je de energietarieven vast die nu gelden voor langere periode, zoals 1 jaar of 3 jaar vast. Dit geeft je zekerheid, ongeacht wat de tarieven doen. Dat geeft rust.

Nog even op rijtje. Je kiest voor een vast contract als:

  • de zekerheid dat je prijzen niet stijgen belangrijk voor je is
  • het gemak en de duidelijkheid van een langere looptijd belangrijk voor je is
  • je verwacht dat de prijzen gaan stijgen 
  • niet de onzekerheid wil van stijgende energie tarieven in de winter van 2024.

Waarom een variabel energiecontract?

Met een variabel energiecontract krijg je flexibele tarieven. Je tarief kan dus veranderen. Stijgen de energieprijzen, dan stijgt jouw tarief mee. Dalen de energieprijzen juist, dan daalt jouw tarief ook mee. Een risico én een kans op dalende tarieven dus. Zo'n verandering kan een aantal keer per jaar voorkomen. 

Een variabel energiecontract geeft je vrijheid. Je kunt op elk moment opzeggen. Is dat belangrijk voor jou, dan past een variabel energiecontract goed bij je.  

Daarnaast is het ook een slimme keuze als je denkt dat de energieprijzen gaan dalen. In je variabele energiecontract dalen de prijzen mee. Extra slim: stap over naar vast als de daling stopt. Dan sluit je zo voordelig mogelijk een vast contract af. 

Je kiest voor een variabel contract als:

  • vrijheid belangrijk voor je is
  • je denkt dat de prijzen dalen en je daarvan wilt profiteren
  • je de prijzen nog even in de gaten wilt houden voordat je kiest voor een vast contract.  

Afstemmen van je persoonlijke situatie op een vast of variabel energiecontract 

Je persoonlijke situatie is belangrijk bij het kiezen van een vast of variabel energiecontract. Denk na over hoeveel energie je meestal gebruikt, hoe het je financieel ervoor staat en wat je plannen voor later zijn. Vind je het fijn als alles duidelijk en hetzelfde blijft? Dan is een vast contract waarschijnlijk goed voor jou. Maar als je liever meer vrijheid hebt en de prijzen goed in de gaten houdt, zodat je misschien minder kunt betalen, dan is een variabel contract misschien beter.  

De energieprijs en je keuze voor een vast of variabel contract

De energiemarkt blijft onvoorspelbaar. We weten helaas niet wat er bijvoorbeeld met de gasprijs gaat gebeuren. Die kan dalen, maar ook stijgen. Verwacht je dat deze gaan stijgen, zet dan je energietarieven vast. Dan heb jij geen last van de stijgende prijzen.