Voor stroom en gas kun je binnenkort weer kiezen uit twee soorten energiecontracten, namelijk een vast contract of variabel contract. Hoe kies je het energiecontract dat het beste bij je past? Wij leggen je uit wanneer een vast contract of juist een variabel energiecontract een goed idee is.

Wanneer zijn er weer vaste contracten?

Binnenkort kunnen we iedereen weer de zekerheid bieden van een vast contract. Vanaf april gelden nieuwe landelijke regels voor het opzeggen van vaste energiecontracten. Dit wordt vergelijkbaar met hoe het gaat bij je telefoonabonnement. Met een vast contract krijg je een vaste prijs voor stroom en gas voor een bepaalde looptijd. Dat geeft je rust en duidelijkheid over je energiekosten. Weten wanneer je een vast contract kunt afsluiten? Meld je nu aan voor ons seintje, dan laten we je weten wanneer er een aanbod voor je klaarstaat.

Wat zijn vaste en variabele energiecontracten?

Vaste en variabele energiecontracten zijn best verschillend. We leggen je uit wat de verschillen precies zijn.

Een variabel contract

Met een variabel contract krijg je flexibele tarieven. Je tarief kan dus veranderen. Stijgen de landelijke energieprijzen, dan stijgt jouw tarief mee. Dalen de energieprijzen juist, dan daalt jouw tarief ook mee. Een risico én een kans op dalende tarieven dus. Zo'n verandering kan een aantal keer per jaar voorkomen.

Verder kun je een variabel contract maandelijks opzeggen. Wil je toch een ander type contract, dan stap je dus heel makkelijk over.

De voordelen op een rij:

 • je tarieven kunnen dalen als de marktprijzen dalen
 • je hebt de vrijheid om maandelijks op te zeggen en over te stappen naar een ander contract

De nadelen op een rij:

 • je tarieven kunnen stijgen als de marktprijzen stijgen
 • je hebt geen zekerheid over je tarieven

Een vast contract

Bij een vast contract staan je tarieven vast. Fijn, want zo weet je zeker dat je tarieven niet stijgen. Tegelijk kan je er niet van profiteren als de prijzen dalen.

Je kiest zelf hoe lang je je tarieven vastzet. Meestal kies je een vast contract voor 1 of 3 jaar, soms voor 5 jaar. Hoe langer je looptijd, hoe langer je de zekerheid hebt van vaste tarieven. Zeg je je contract op voor het einde van de looptijd, dan betaal je een opzegvergoeding.

De voordelen op een rij:

 • je hebt de zekerheid dat je tarieven niet stijgen
 • je kiest zelf de looptijd van je vaste contract

De nadelen op een rij:

 • je profiteert er niet van als de marktprijzen dalen
 • je kunt niet zomaar je contract opzeggen

Een vast of variabel contract, zo maak je de keuze

De keuze voor een vast of variabel contract is persoonlijk. Je weegt de voor- en nadelen van een vast en variabel contract af en je bekijkt wat voor jou belangrijk is. Hieronder laten we je zien wanneer vast of juist variabel voor jou interessant is.

Waarom een variabel contract?

Een variabel contract geeft je vrijheid. Je kunt op elke moment opzeggen. Is dat belangrijk voor jou, dan past een variabel contract goed bij je. 

Een variabel contract is ook een slimme keuze als je denkt dat de energieprijzen gaan dalen. In je variabele contract dalen de prijzen mee. Extra slim: stap over naar vast als de daling stopt. Dan sluit je zo voordelig mogelijk een vast contract af.

Je kiest voor een variabel contract als:

 • vrijheid voor jou belangrijk is
 • je denkt dat de prijzen dalen en je daarvan wilt profiteren
 • je de prijzen nog even in de gaten wilt houden voordat je kiest voor een vast contract

Waarom een vast contract?

Een vast contract geeft je zekerheid en duidelijkheid. Je weet voor 1, 3 of 5 jaar precies waar je aan toe bent. Fijn! Is dit belangrijk voor jou, kies dan voor een vast contract. Extra voordeel: een vast contract is lekker makkelijk. Je hoeft er een tijdje niets mee te doen. Hoe langer, hoe makkelijker.

Kijk ook naar de energieprijzen op de markt. Verwacht je dat deze gaan stijgen, zet dan je energietarieven vast. Dan heb jij geen last van de stijgende prijzen.

Een contract van 1 jaar is een mooie tussenweg. Je tarieven stijgen een jaar lang niet, wat wel zo prettig is. En na een jaar bekijk je opnieuw wat voor jou de beste keuze is.

Je kiest voor een vast contract als:

 • de zekerheid dat je prijzen niet stijgen belangrijk is
 • het gemak en de duidelijkheid van een langere looptijd belangrijk is
 • je verwacht dat de prijzen gaan stijgen

De energieprijs en je keuze voor een vast of variabel contract

De energieprijs bepaalt dus deels of een vast of juist variabel contract bij jou past. In dit artikel leggen we uit welke ontwikkelingen voor de energieprijs belangrijk zijn.