Voor stroom en gas kun je in de basis kiezen uit twee soorten energiecontracten, namelijk een vast of variabel energiecontract. Hoe kies je het energiecontract dat het beste bij je past? Wij helpen je bij het maken van een keuze.

Een vast of variabel energiecontract afsluiten: ons advies 

De keuze voor een vast energiecontract of variabel energiecontract is persoonlijk. Je weegt de voor- en nadelen van de energiecontracten af en je bekijkt wat voor jou belangrijk is. Je kunt het bijvoorbeeld vergelijken met je hypotheekrente vastleggen of variabel houden. Hierbij is het een goede vraag of je het financieel kan dragen bij eventuele prijsstijgingen. Houd dat dus ook in je achterhoofd bij de keuze voor en vaste energiecontract of variabele energiecontract. 

Een vast of variabel energiecontract bij Essent

Bij Essent kun je kiezen uit een vast of variabel energiecontract. We leggen je graag uit wat beide contracten inhouden.

Wat is een vast energiecontract?

Een  geeft je duidelijkheid en zekerheid. Je tarieven staan de hele contractperiode vast. Het contract heeft dus een bepaalde looptijd. Fijn, want zo weet je zeker dat je energietarieven niet stijgen. Tegelijkertijd kan je met vaste energiecontracten niet van profiteren van de dalende energieprijzen. Zeg je je vaste energiecontract op voor het einde van de looptijd, dan betaal je in veel gevallen een opzegboete. 

Wat is een variabel energiecontract?

Met een variabel energiecontract ga je een contract aan voor onbepaalde tijd. Met dit contract krijg je variabele leveringstarieven. Je tarief staat dus niet vast en kan veranderen. Stijgen de energieprijzen, dan stijgt jouw tarief mee. Dalen de energieprijzen juist, dan daalt jouw tarief ook mee. Bij variabele contracten heb je dus een risico én een kans op dalende tarieven. Zo'n verandering kan een aantal keer per jaar voorkomen. 

Heb ik een variabel of vast energiecontract?

Om te bepalen of je een variabel of vast energiecontract hebt, kun je je contractgegevens nalezen. Je kunt ook contact opnemen met je energieleverancier voor meer informatie. Inloggen op de online omgeving van je energieleverancier is ook een goede optie om je contracttype te controleren. Hier vind je meestal een overzicht van je huidige contract en de bijbehorende voorwaarden.

Van een vast naar een variabel contract

Overstappen van een vast naar een variabel energiecontract kan een goede keuze zijn als je verwacht dat de energieprijzen gaan dalen. Let op: je kunt je vaste contract niet zomaar opzeggen als je contract nog loopt. Zeg je je vast contract toch voortijdig op? Dan betaal je in veel gevallen een opzegboete.

Je variabel contract omzetten naar een vast contract

Heb je momenteel een variabel energiecontract en wil je toch liever voor meer zekerheid gaan? Dan kun je snel en makkelijk overstappen naar vaste contracten. Je hebt dan niet meer te maken met variabele energietarieven, maar met vaste tarieven voor een bepaalde tijd. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor 1 jaar vast of 3 jaar vast. Ons scherpe aanbod maakt overstappen naar Essent erg interessant. 

Een vast of variabel energiecontract afsluiten in 2024

In 2024 kunnen de energieprijzen verschillen door verschillende factoren zoals geopolitieke ontwikkelingen en veranderingen in de vraag en aanbod. Kies je voor Essent bij het afsluiten van energie, dan zit je goed. Met ruim 100 jaar ervaring in energie, helpen we je vandaag nog op weg met een energiecontract. Dat is een energiecontract afsluiten, zonder gedoe.

Verschillen tussen een variabel en vast energiecontract

De belangrijkste verschillen tussen een variabel en vast energiecontract zijn: de looptijd per type contract, de opzegtermijn en de energietarieven. Bij een vast energiecontract blijft de energieprijs gedurende de looptijd hetzelfde, terwijl bij variabele contracten de energieprijs kan veranderen op basis van de ontwikkelingen op de energiemarkt.

Waarom een vast energiecontract?  

Kies je voor een vaste contract? Dan kies je voor zekerheid. Het contract heeft een vaste looptijd en je weet hierdoor precies waar je aan toe bent. Is dit belangrijk voor jou, kies dan voor een vast energiecontract. Extra voordeel: een vast energiecontract is lekker makkelijk. Je hoeft er een tijdje niets mee te doen. Hoe langer, hoe makkelijker. 

Het prijsplafond is op 31 december 2023 geëindigd. Het prijsplafond was een tijdelijke regel van de overheid. Inmiddels liggen de energieprijzen weer onder het prijsplafond. Echter blijft de energiemarkt onvoorspelbaar. Daarom is het slim om je alvast voor te bereiden op winter 2024. Bij het afsluiten van een vast contract zet je de energietarieven vast die nu gelden voor langere periode, zoals 1 jaar of 3 jaar vast. Dit geeft je zekerheid, ongeacht wat de tarieven doen. Dat geeft rust.

Nog even op rijtje. Je kiest voor een vast contract als:

  • de zekerheid dat je prijzen niet stijgen belangrijk voor je is
  • het gemak en de duidelijkheid van een langere looptijd belangrijk voor je is
  • je verwacht dat de prijzen gaan stijgen 
  • niet de onzekerheid wil van stijgende energie tarieven in de winter van 2024.

Waarom een variabel energiecontract?

Bij variabele energiecontracten krijg je variabele energietarieven. Je tarief kan dus veranderen. Stijgen de energieprijzen, dan stijgt jouw tarief mee. Dalen de energieprijzen juist, dan daalt jouw tarief ook mee. Een risico én een kans op dalende tarieven dus. Zo'n verandering kan een aantal keer per jaar voorkomen. 

Een variabel energiecontract geeft je vrijheid. Je contract is maandelijks opzegbaar. Is dat belangrijk voor jou, dan past een variabel energiecontract goed bij je.  
Daarnaast is het ook een slimme keuze als je denkt dat de energieprijzen gaan dalen. De prijzen dalen mee bij de variabele energiecontracten. Extra slim: stap over naar vast als de daling stopt. Dan sluit je zo voordelig mogelijk een vast contract af. 

Je kiest voor een variabel contract als:

  • vrijheid belangrijk voor je is
  • je denkt dat de prijzen dalen en je daarvan wilt profiteren
  • je de prijzen nog even in de gaten wilt houden voordat je kiest voor een vast contract. 

Een vast of variabel energiecontract: wat is beter?

Je persoonlijke situatie is belangrijk bij het kiezen van een vast of variabel energiecontract. Denk na over hoeveel energie je meestal gebruikt, hoe je financieel ervoor staat en wat je plannen voor later zijn. Vind je het fijn als alles duidelijk en hetzelfde blijft? Dan is een vast contract waarschijnlijk goed voor jou. Maar als je liever meer vrijheid hebt en de prijzen goed in de gaten houdt, zodat je misschien minder kunt betalen, dan is een variabel contract misschien beter. 

Vaste of variabele energiecontracten: Wat is goedkoper?

De energiemarkt blijft onvoorspelbaar. We weten helaas niet wat er bijvoorbeeld met de gasprijs gaat gebeuren. Die kan dalen, maar ook stijgen. Verwacht je dat deze gaan stijgen, zet dan je energietarieven vast. Dan heb jij geen last van de stijgende prijzen.

Een nieuw energiecontract aanvragen: geen gedoe

Als je energiecontract afloopt, sta je weer voor een belangrijke keuze: een nieuw contract afsluiten. Zie je op tegen de administratie die komt kijken bij het afsluiten van een nieuw contract? Geen zorgen. Het afsluiten van je energiecontract is bij Essent snel geregeld. Jij kiest het contract dat bij je past, wij regelen de rest. 

Doe de postcodecheck 

Een energiecontract afsluiten kan via de postcodecheck op onze website. Je ziet direct welk energiecontract bij jouw situatie past. Kies voor je een vast tarief of juist een variabel tarief, we hebben altijd een aantrekkelijk aanbod. Én natuurlijk krijg je als nieuwe klant groene stroom. Benieuwd naar het aanbod?

Doe de postcodecheck