Het stroomnetwerk wordt in Nederland door verschillende netbeheerders verzorgd. Maar hoe zit dit eigenlijk met het gastransportnet? Wie is daar verantwoordelijk voor? In dit artikel leggen wij dit graag aan u uit.
Stel, uw energieleverancier gaat failliet. Wat dan? Dankzij een noodleverancier komt u niet zonder gas en stroom te zitten. Lees verder als u hier meer over wilt weten.
Natuurgas (biogas) ontstaat uit de vergisting van organisch materiaal. Hierbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld mest en huisvuil. Vervolgens wordt het gas opgevangen en gezuiverd, zodat het uw woning van warmte kan voorzien. Maar heeft u er wel eens bij stil gestaan hoe natuurgas van A naar B wordt vervoerd?
De elektriciteitsvoorziening is het totale systeem van alle elektriciteitscentrales, aansluitingen en de verschillende energienetten waarover stroom vervoerd wordt. Het is langzaam uitgegroeid tot een van de meest ingewikkelde systemen die de mens heeft uitgevonden. Maar het is ook onmisbaar geworden.
Het aansluitingenregister is een belangrijk onderdeel voor het leveren van energie. Dit register zorgt er namelijk voor dat u stroom heeft in huis of kan genieten van warmte, omdat er gas naar de cv-ketel stroomt. Wat er allemaal in het register staat opgenomen leest u hier.
De Autoriteit Consument en Markt ziet erop toe dat bedrijven eerlijk omgaan met hun klanten. Wat betekent dat voor de energiemarkt? We leggen het graag aan u uit.
Wat voor een soort energieafnemer bent u precies? Op deze vraag wil een energieleverancier graag antwoord krijgen, zodat ze weten in welk profiel zij u moeten indelen. Hiervoor wordt de meterstand regelmatig opgenomen. Dit wordt door energiemaatschappijen ook ‘profiel en meting’ genoemd. Wat het precies inhoudt, leggen we hier aan u uit. Ook waarom uw energiemaatschappij een ‘profiel en meting’ uitvoert.
Overstappen naar een nieuwe energieleverancier is heel gemakkelijk. Het is namelijk niet meer dan een administratieve handeling bij de netbeheerder. En dankzij de gereguleerde nettoegang hoeven er geen extra kabels getrokken te worden.
Voordat een energiebedrijf elektriciteit aan klanten mag leveren, moet het bedrijf een leveringsvergunning hebben. Dat is verplicht in Nederland en zorgt ervoor dat kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid gewaarborgd blijven.
Leveringszekerheid geeft aan hoe betrouwbaar de levering van energie is. In Nederland is de leveringszekerheid zeer hoog. Dat betekent dat u bijna nooit zonder stroom of gas zit. In Nederland is de leveringszekerheid maar liefst 99,99 procent, wat wereldwijd tot de top behoort.
Meetbedrijven nemen uw meterstanden op en zorgen ervoor dat deze verzameld en aan uw netbeheerder worden doorgegeven. Daarnaast verkopen, verhuren en repareren meetbedrijven elektriciteitsmeters en gasmeters. Zelf geeft u de meterstanden ook door, maar toch komt er minimaal één keer per drie jaar iemand van het meetbedrijf langs.
Een begrip dat tegenwoordig steeds vaker wordt gebruikt is het woord 'metermarkt'. Maar wat is deze metermarkt nu eigenlijk? In dit artikel leggen wij dat graag aan u uit.
In 2004 vond er een grote privatisering plaats van de energie-industrie. Dit betekende voor u als consument dat u ineens kon kiezen uit verschillende energieleveranciers. Maar wat is privatisering precies? We leggen het u graag uit.
Sinds 1 januari 2005 zijn energiebedrijven verplicht te vertellen hoe hun stroom is samengesteld. Welke informatie leest u precies op het stroometiket? Wie controleert die informatie? We zetten de belangrijkste weetjes over stroometikettering op een rij.
U bent een particuliere energieverbruiker en valt onder het kopje kleinverbruikers. Maar is dat wel gunstig voor u? Wordt u beter beschermd bijvoorbeeld dan grootverbruikers? Lees er alles over.