De energiemarkt is altijd in beweging. Verschillende factoren zorgen ervoor dat energieprijzen dalen, of juist stijgen. Denk bijvoorbeeld aan het weer of aan de gasvoorraad. Of de energieprijzen in de toekomst gaan stijgen of dalen weet niemand precies. Hier lees je meer over de ontwikkeling van de energieprijs.
Gas is duurder dan stroom. Maar het is verstandig om voor beiden zo voordelig mogelijk uit te zijn door voor een voordelig leveringstarief te kiezen.
Bij het afsluiten van een energiecontract kun je vaak kiezen voor enkel- of dubbeltarief. Of je dubbeltarief kunt gebruiken is afhankelijk van het soort energiemeter wat je hebt. Enkeltarief is met elke meter mogelijk. Maar wat is het eigenlijk? We leggen het uit.
Wilt u inzicht hebben in uw stroomkosten? Daar bestaan allerlei hulpmiddelen voor. We helpen u graag op weg.
Energieleveranciers noemen dagstroom en nachtstroom ook wel ‘dubbel tarief’. Je betaalt een lager energietarief voor ’s nachts en in het weekend. Overdag betaal je een iets hoger energietarief.
Wat is de opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) op uw energierekening? Hoeveel ODE betaalt u? Wat gebeurt er met dat geld? We zetten het voor u op een rij.
Via de MEP-heffing betaalt u mee aan de MEP-subsidie. Wilt u weten wat de afkorting MEP betekent en wat het doel is van de MEP-subsidie? We zetten de belangrijkste zaken voor u op een rij.
U betaalt maandelijks een voorschot op uw energierekening. Hoe wordt dat bedrag berekend? Hoe stelt u het voorschot bij? We zetten het voor u op een rij.
Hebt u een dubbele elektriciteitsmeter? Dan kunt u geld besparen door het daltarief slim te gebruiken. We leggen u graag uit hoe het werkt.
Uw energierekening bestaat niet alleen uit de kosten voor de verbruikte energie. Een aanzienlijk deel bestaat uit belastingen en vergoedingen voor de netbeheerder. Over het totaalbedrag betaalt u 21 procent btw. U betaalt dus ook btw over de energiebelasting. We leggen uit hoe de btw op uw energierekening berekend wordt.
Op uw energierekening staan veel verschillende kostenposten. Hoe is uw energierekening opgebouwd? Op welke kosten kunt u besparen? We zochten het voor u uit.
Wanneer is er sprake van een verblijfsfunctie? En waar heb je recht op als het gaat om vermindering van energiebelasting? Wij leggen het aan je uit.
Energie transportkosten zijn de kosten die gemaakt worden voor het transporteren van gas en elektrische energie. Vanaf de bron in de elektriciteitscentrale tot aan uw eigen stopcontact. Energie transportkosten vallen tegenwoordig onder de netbeheerkosten en worden met u verrekend via de energierekening.
Een eindafrekening ontvangt u alleen bij een verhuizing of wanneer u overstapt naar een andere energieleverancier. Hierop vindt u hoeveel energie u heeft verbruikt sinds de laatste jaarafrekening. Wat is de eindafrekening precies en wat is het verschil met de jaarafrekening?
Wat is het verschil tussen normaal- en enkeltarief? Wanneer geldt het normaaltarief? Met welk tarief bent u het voordeligst uit? We zetten het voor u op een rij.