Om energie te kunnen meten of de opbrengst van energie aan te geven gebruiken we de eenheid watt. Dit zie je bijvoorbeeld op lampen staan: 40 watt. Op de energierekening vind je kilowattuur terug (kWh). Wat dit precies inhoudt, leggen we je uit in dit artikel.
Op uw energierekening staat uw stroomverbruik in kilowattuur. Maar de officiële eenheid van energie is joule. Wat is het verschil?
kWh is een afkorting voor kilowattuur, een bepaalde hoeveelheid elektrische energie. Eén kWh is 1.000 Watt, een uur lang. Op uw energierekening wordt uw verbruik aangegeven in kWh. Als u weet hoeveel stroom een bepaald apparaat verbruikt, rekent u zelf gemakkelijk uit hoeveel kWh dit per jaar kost.
Vaak wordt warmte in Fahrenheit uitgedrukt. Dit is in Nederland vaak vreemd, omdat hier de temperatuur in Celsius veel gangbaarder is. Een getal in Fahrenheit kan dan best afschrikken. Gelukkig is het gemakkelijk om te rekenen. Maar waar komt die Fahrenheit toch vandaan? We leggen het u graag uit.
De sterkte van elektrische stroom wordt aangegeven in ampère. Wat betekent dit precies, en waar komt de naam vandaan? Wat is het verband met andere begrippen rondom elektriciteit zoals watt, volt en kWh? We zetten de hoofdzaken voor u op een rij.
Het stroomverbruik van elektrische apparaten wordt aangegeven in kilowatt. Wat is het verband met het kilowattuur op de energierekening? We leggen het u uit.
Iedereen die een gas- en/of elektriciteitsaansluiting heeft, krijgt ermee te maken: de EAN-codes van energie. Hiermee is elke aansluiting uniek te identificeren en het maakt eenvoudige communicatie tussen netbeheerder, leverancier en consument mogelijk.
Op je energierekening staat een correctie voor de calorische waarde van het geleverde gas. Wat wordt daar precies mee bedoeld? We leggen het je graag uit.
Bijna dagelijks verschijnen er artikelen in de media die gaan over de energietransitie. Wat houdt dit nu eigenlijk in? Wat gebeurt er nu al? Wat betekent dit voor jou? In dit artikel geven we je meer uitleg over dit complexe onderwerp.