De EAN-code is het nummer waarmee uw gas- en elektriciteitsaansluiting kan worden geïdentificeerd.

Wat is de EAN-code?

De EAN-code energie is uniek en bestaat uit een getal van 18 cijfers. Uw gasaansluiting heeft een eigen EAN-code energie, maar ook uw elektriciteitsaansluiting heeft een eigen nummer. Daardoor weten energieleveranciers en netbeheerders precies over welke aansluiting het gaat. Op deze manier ontstaan geen misverstanden.

De EAN-code energie wordt niet alleen gebruikt in de communicatie tussen netbeheerder, energieleverancier en consument, maar ook door transporteurs en energieleveranciers onderling. De EAN-codes heeft u meestal nodig wanneer u overstapt van energieleverancier. Via de handige Essent overstapservice hoeft u zelf de codes niet op te zoeken. Essent vraagt in dat geval uw EAN-code(s) via uw netbeheerder op.

Waar is de EAN-code te vinden?

Het identificatienummer van uw gas- en/of elektriciteitsaansluiting vindt u eenvoudig op twee plaatsen terug:

  • Op uw jaarafrekening
  • Op uw fysieke aansluiting

Waar wordt de EAN-code voor gebruikt?

De EAN-code energie wordt door netbeheerders en energieleveranciers gebruikt, zodat zij zeker weten dat iedereen het over dezelfde aansluiting heeft. De EAN-code wordt door de netbeheerders toegewezen aan een aansluiting. Alle EAN-codes en welke energieleveranciers daarbij horen, worden geregistreerd in het Centraal Aansluitingenregister. Daar hoeft u zelf overigens niets voor te doen.

De EAN-code wordt ook gebruikt bij een overstap of verhuizing. Bij een overstap weet uw nieuwe energieleverancier op welke aansluiting de energie geleverd dient te worden en houdt u de bestaande EAN-codes. Verhuist u naar een ander adres met behoud van energieleverancier? Dan kan uw leverancier de EAN-codes van uw nieuwe adres eenvoudig koppelen aan uw energiecontract. Op deze wijze wordt een soepele verhuizing en levering gegarandeerd.

EAN-code in het aansluitingenregister

Iedere gas- en elektriciteitsaansluiting wordt opgenomen in het aansluitingenregister. Op deze manier kan de netbeheerder eenvoudig achterhalen welke woning bij een bepaalde aansluiting hoort en zien welke energieleverancier energie levert. Een nieuwe woning krijgt nieuwe aansluitingen en daarmee ook nieuwe EAN-codes. Als u afgesloten wordt, dan worden echter ook de EAN-codes uit het Centraal Aansluitingenregister geschrapt. Deze worden nooit opnieuw gebruikt, dus bij een nieuwe aansluiting krijgt u ook weer nieuwe EAN-codes.

Het aansluitingenregister biedt veel voordelen. Ten eerste voorkomt het dat er meerdere energieleveranciers op één aansluiting geregistreerd kunnen worden. Bovendien zijn alle netbeheerders aangesloten op het aansluitingenregister en kunnen wijzigingen daardoor snel en centraal doorgevoerd worden.