Vast energiecontract

Ga voor zekerheid met vaste tarieven

 • Grip op je energiekosten
 • Geen omkijken naar je energiecontract
 • Onze klanten beoordelen ons met een 8,1

Bekijk onze Stroom & Gas contracten

Adres

Weet je wat je jaarverbruik is?

Vast energiecontract afsluiten

Een vast energiecontract afsluiten met vaste tarieven biedt rust en zekerheid. Met een vast energiecontract kies je namelijk een energiecontract voor bepaalde tijd. Dit geeft zekerheid, ook als de energieprijzen stijgen. Benieuwd naar onze contracten? Lees alles wat je moet weten over een energiecontract afsluiten.

Ga je voor een vast energiecontract of niet?

Bij het kiezen van een vast energiecontract of niet is je persoonlijke voorkeur belangrijk. De energiemarkt blijft onzeker en het is niet duidelijk wat de tarieven in de toekomst doen. Met een vast energiecontract weet je waar je aan toe bent en hoef je je geen zorgen te maken over stijgende tarieven. Een vast energiecontract zorgt er namelijk voor dat de prijs van je energie gedurende de looptijd van je contract niet verandert. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Bij Essent kun je kiezen uit contracten met een looptijd van 1 jaar of 3 jaar

Of je gaat voor een vast energiecontract of niet hangt dus af van je voorkeur en of je de energietarieven wilt vastzetten voor een bepaalde looptijd. Dat geeft rust en zekerheid, maar de keuze is aan jou. Ben je benieuwd naar de tarieven van een vast energiecontract?

Klant worden?

Dat kan. Wil je een vast energiecontract afsluiten, of kies je voor de vrijheid van een flexibel energiecontract? Bij Essent zit je goed. Welk contract je ook kiest. Benieuwd naar het stroom en gas aanbod? Bekijk het aanbod.

Overstappen naar Essent

Wanneer je besluit over te stappen naar Essent maken we het je zo eenvoudig mogelijk. Kies je voor een vast energiecontract of niet? Jij kiest het contract dat bij je past, wij regelen de rest. De keuze voor een energiecontract is heel persoonlijk. Bij een vast energiecontract kies je voor zekerheid: je zet je tarieven vast voor één of meerdere jaren. Bij een variabel contract veranderen je tarieven periodiek. Ze stijgen of dalen met de energiemarkt mee. We geven je graag wat redenen om in deze gevallen te kiezen voor Essent: 

 • We hebben al meer dan 100 jaar ervaring in energie
 • Al ruim 1,4 miljoen consumenten gingen je voor
 • Vaste klanten krijgen driedubbel voordeel met Thuisvoordeel
Klant worden bij Essent: dat doe je zo
 • Meld je aan bij Essent. Je ontvangt een bevestiging per e-mail of post, en krijgt een bedenktijd van 14 kalenderdagen. Je vindt je nieuwe energiecontract in de bijlage van de welkomstmail.

 • Je contract van je huidige leverancier wordt automatisch opgezegd. Houd er wel rekening mee dat je huidige leverancier je nog een eindrekening kan sturen.

 • Jij (of je slimme meter) geeft de meterstanden aan ons door: Heb je een slimme meter, dan lezen we de meterstanden op afstand uit. Heb je geen slimme meter? Dan sturen we je binnenkort een verzoek om je meterstanden door te geven.

 • Vanaf de startdatum leveren we energie bij je. De startdatum vind je op je contract en in Mijn Essent. Vanaf dan krijg je stroom en/of gas van ons.

 • Regel je energiezaken in Mijn Essent of de app. Vanaf de startdatum regel je in Mijn Essent en de Essent app makkelijk zelf je energiezaken. Bekijk bijvoorbeeld je verbruik of pas je persoonlijke gegevens aan.

Hoe beoordelen klanten Essent?
8.1
49136 onafhankelijke beoordelingen via Klantenvertellen.nl
88% beveelt Essent aan
9
Goed ingelicht
Beveelt ons aan
Goed ingelicht snel geholpen
19-06-2024
Ria De Groot, EMMEN
10
Goede ervaring
Beveelt ons aan
Ik heb altijd een goede ervaring met Essent gehad.
19-06-2024
Pradiep, Winschoten

Veelgestelde vragen over vaste contracten

Er zijn twee soorten energiecontracten: vast en variabel. De keuze voor een vast of variabel energietarief is erg persoonlijk. Bij een vast contract kies je altijd voor zekerheid: je zet je tarieven vast voor één of meerdere jaren. Zo ben je niet afhankelijk van eventuele marktschommelingen. Bij een variabel contract veranderen je tarieven periodiek. Ze stijgen of dalen met de energiemarkt mee. Als de tarieven veranderen krijg je altijd persoonlijk bericht, per post of via e-mail. We leggen je graag alles uit over het kiezen van een vast of variabel energiecontract.
Ja, dat kan. Als je momenteel een variabel energietarief hebt, kun je overstappen naar een vast energiecontract van Essent. Een variabel energiecontract is maandelijks opzegbaar. 

Vanaf 6 maanden voor het einde van je vaste energiecontract, kun je jouw contract verlengen. Als je je energiecontract niet verlengt, wordt je contract automatisch omgezet naar een variabel contract. Dit is maandelijks opzegbaar.

Het voordeel is dat je gebruikmaakt van vaste energietarieven. Dat geeft zekerheid, want je hebt geen omkijken naar je energiecontract. Je weet waar je aan toe bent. Ook als de prijzen stijgen, stijgt jouw energietarief niet mee.

Dit hangt af van wat jij afspreekt met de energieleverancier. Ben je op zoek naar de einddatum van jouw energiecontract? Ga dan naar Mijn Essent.

Als je aan het einde van je vaste energiecontract ervoor kiest om niet te verlengen, dan loopt je levering van stroom en gas gewoon door bij Essent. Als je vaste energiecontract is afgelopen, dan ga je automatisch over naar een variabel contract met een variabel tarief. Dit contract is maandelijks opzegbaar. Je leveringstarieven voor stroom en gas bewegen mee met de prijzen op de energiemarkt.

Dat kan alleen als de einddatum van het vaste energiecontract voorbij is. Je contract gaat dan automatisch over in een variabel energiecontract met variabele tarieven. Zo ben je, ook nadat je vaste contract afgelopen is, zeker van stroom en gas. Een variabel energiecontract is maandelijks opzegbaar.