Energie vastzetten of niet?

We helpen je verder

Het moment is daar: je denkt na over een nieuw energiecontract. Wellicht heb je vragen. Dat snappen we. Moet je een nieuw energiecontract afsluiten of niet? We helpen je graag verder en kijken samen naar de belangrijkste informatie die je nodig hebt. Let op: heb je een vast contract en zeg je eerder op dan afgesproken? Dan betaal je in veel gevallen een opzegboete.

Energie voor 3 jaar vastzetten: Wel of niet doen? 

Je overweegt om je energie voor 3 jaar vast te zetten. Dit kan slim zijn als je op zoek bent naar zekerheid. Met een vast contract van 3 jaar weet je precies wat je de komende jaren betaalt. Wat de ontwikkelingen op de energiemarkt ook zijn, je energieprijs blijft gelijk met een vast energiecontract. Dit geeft rust, vooral als je bang bent voor stijgende prijzen. Het nadeel is dat je vastzit aan de afgesproken prijzen, zelfs als de prijzen dalen. Daarom is het belangrijk om goed na te denken of deze keuze bij jouw situatie past. 

Een energiecontract afsluiten

Of je een energiecontract met vaste energieprijzen moet afsluiten, is een goede vraag. Een vast contract biedt voorspelbaarheid en bescherming tegen prijsstijgingen. Dit kan vooral fijn zijn in onzekere tijden. Aan de andere kant, als de energieprijzen dalen, profiteer je niet van de lagere prijzen. Bij een variabel energiecontract staan je energietarieven niet vast. De kosten voor stroom en gas kunnen periodiek wisselen. Dit is dus voordelig wanneer de prijzen omlaag gaan belangrijk om goed te bedenken wat jouw prioriteiten zijn: kies je voor zekerheid of heb je liever meer vrijheid? 

Energiecontract vastzetten: Is het verstandig? 

Als je besluit een energiecontract af te sluiten, komt de vraag: moet je je energiecontract vastzetten? Een vast contract voor energie kan verstandig zijn. Je prijzen staan vast voor een bepaalde periode. Je hebt hierdoor geen last
prijsstijgingen en dit zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent. Vooral in tijden van grote verandering op de energiemarkt kan dit rust geven. Het nadeel is dat je minder profiteert van prijsdalingen. Weeg dus goed af wat voor jou het zwaarst weegt. 

Energiecontract vastzetten voor 1 of 3 jaar?

Het vastzetten van een 1-jarig energiecontract of 3-jarig energiecontract heeft beide zijn voordelen. Een 1-jarig energiecontract biedt meer flexibiliteit. Als de prijzen dalen, kun je sneller overstappen naar een goedkoper contract. Een 3-jarig biedt meer zekerheid. Je prijzen staan voor een langere periode vast. Welke keuze het beste is, hangt af van je persoonlijke situatie. 

Hoe lang moet je je energiecontract vastzetten? 

Je energie beter voor een langere tijd vastzetten of niet? Dit hangt af van verschillende factoren zoals prijsverwachtingen en persoonlijke voorkeuren. Een langer contract van bijvoorbeeld 3 jaar vast, biedt meer zekerheid. Je weet precies waar je aan toe bent en heb je geen verrassingen op je energierekening. Een variabel contract biedt meer vrijheid. Dit contract kun je namelijk maandelijks opzeggen. 

Wanneer kun je het beste je energiecontract vastzetten? 

Het juiste moment om je energiecontract vast te zetten is erg persoonlijk. In de beste situatie zet je je contract vast als de prijzen laag zijn en je verwacht dat ze zullen stijgen. Bij twijfel kan het handig zijn om advies in te winnen bij klantadviseurs of energievergelijker te gebruiken om de beste keuze te maken. Of je nu kiest voor een vast of variabel contract, bij Essent zit je goed. Doe de postcodecheck en bekijk je persoonlijke aanbod.

 

Doe de postcodecheck en bekijk je persoonlijke aanbod.

Bereken mijn termijnbedrag