EEN Dynamisch energiecontract

Hoe werkt het?

Wat is een dynamisch energiecontract?

Heb je een dynamisch contract, dan heb je inzicht in de inkoopprijzen van energie. Dit houdt in dat de leveringskosten van stroom en gas variabel zijn en dus per dag of uur veranderen. Zo kun je dus zelf bepalen wat voor jou een goed tijdstip is om energie te verbruiken

Bij Essent bieden we nog geen dynamische contracten aan. Wel nemen we je graag mee in wat het inhoudt.

Inzicht in dynamische tarieven

Met een dynamisch energiecontract heb je inzicht in de tarieven die je betaalt voor gas en stroom. Één dag van te voren zijn de tarieven bekend. Zo kun je zelf bepalen wanneer het voor jou het meest gunstig is om energie te verbruiken. 

Bij een dynamisch energiecontract kunnen de tarieven voor gas elke dag anders zijn. De stroomtarieven kunnen zelfs elk uur veranderen. Een voorbeeld: zie je dat de tarieven voor stroom om 14.00 uur het goedkoopst zijn? Dan is dat hét moment voor jou om een wasmachine aan te zetten of je auto op te laden. 

Benieuwd hoe dit precies werkt?

 

Grafiek met dynamische tarieven
Profiteer van energie tegen de inkoopprijs

Een dynamisch energiecontract

De opbouw van de energierekening

Je energierekening bestaat uit meerdere onderdelen. Een deel van je rekening bestaat uit de variabele leveringskosten. Bij een dynamisch energiecontract is dit deel van de energierekening flexibel. De variabele leveringskosten zijn de tarieven die je betaalt per m3 gas of per kWh stroom. Deze tarieven kunnen per uur of per dag veranderen, afhankelijk van de inkoopprijs.

Net als bij een vast of een variabel energiecontract, betaal je daarnaast vaste kosten. Denk aan de netbeheerkosten, belastingen en toeslagen. Deze kosten zijn voor iedereen gelijk. We vertellen je graag meer over de opbouw van de energierekening
Besparen met inzicht in je verbruik per uur

Een vast, variabel of dynamisch energiecontract

Wat is het verschil?

  • Bij een dynamisch energiecontract schommelen de tarieven per dag of soms wel per uur. Ze kunnen dus steeds dagelijks stijgen of dalen.
  • Bij een vast energiecontract staan je tarieven vast en veranderen voor een bepaalde periode niet.
  • Bij een flexibel energiecontract zijn de tarieven van stroom en gas variabel: ze veranderen periodiek, maar wel minder vaak dan bij een dynamisch energiecontract.  

Op zoek naar het beste aanbod voor jou?

Bij Essent zit je goed. Op dit moment bieden we nog geen dynamisch energiecontract aan, maar hebben we wel een ander scherp aanbod. Doe de postcodecheck en ontdek welk energiecontract het best bij jouw situatie past. 

Meer weten over energie? Wij helpen je!

Vast of variabel

Vast of variabel

Ga je voor een vast of variabel energiecontract? En wat past het best bij jou? Lees hier meer over, zodat je met een gerust hart een goede keuze kunt maken

Meer over vast en variabel

Looptijd

De looptijd

Ga je voor een energiecontract van 1 jaar of kies je voor variabele tarieven? We vertellen je meer over de looptijd van je contract.

Alles over de looptijd

Gasprijs

De gasprijs

Wat kost gas per m3? Hoe is de gasprijs opgebouwd? En welke ontwikkelingen hebben er invloed op? We begrijpen dat je hier vragen over hebt.

Alles over de gasprijs
Stroomprijs

De stroomprijs

We snappen dat graag een contract afsluit met een scherpe stroomprijs. Maar wat is dan de prijs op dit moment? En hoe kan je 'm berekenen?  

Meer over de stroomprijs
Hoe beoordelen klanten Essent?
8.1
47512 onafhankelijke beoordelingen via Klantenvertellen.nl
88% beveelt Essent aan
10
dik tevreden met Essent.
Beveelt ons aan
zeer tevreden en het contact is altijd goed verlopen.
14-04-2024
Jan Plaggenmersch, Ommen
7
Fijne leverancier
Beveelt ons aan
Fijne app
14-04-2024
A de Marie , Leiderdorp

Veelgestelde vragen over dynamische tarieven

Of een dynamisch energiecontract gunstig voor je is als je ook zonnepanelen hebt, hangt van je situatie af. Zo speelt het aantal zonnepanelen en de oriëntatie van je panelen een rol. Je mag ook salderen, maar wel tegen de dan geldende uurprijs.  
Ja, voor een dynamisch energiecontract heb je een slimme meter nodig. Deze houdt per kwartier bij hoeveel je verbruikt, zodat je leverancier het juiste tarief voor de verbruikte stroom in rekening kan brengen.
Bij een negatieve stroomprijs krijg je geld terug als je stroom verbruikt in plaats van dat je ervoor moet betalen. Dit komt voor als er meer aanbod van energie is dan dat er vraag naar is, bijvoorbeeld op tijdstippen waarop er minder energie wordt verbruikt door anderen of als er heel veel groene energie wordt opgewekt.
Op dit moment bieden we nog geen dynamische energiecontracten aan. Benieuwd naar ons aanbod? Doe de postcodecheck.