U isoleert het huis, zodat er geen warmte uit uw woning kan ontsnappen. U zet de verwarming een graadje lager en doet de lampen in huis uit om zo energie te besparen. Waarom zet u dan toch de televisie op stand-by en laat u stekkers van ongebruikte apparaten en opladers in het stopcontact zitten? Apparaten op stand-by en stekkers in het stopcontact vragen namelijk ook energie. Wij geven u graag tips om dit zogeheten sluipverbruik te verminderen, zodat u op uw energierekening kunt besparen.

Haal stekkers uit het stopcontact

Er zijn apparaten die niet de hele dag ingeplugd hoeven te zijn. Opladers zonder telefoons, computers of tablets eraan vast, haalt u gewoon uit het stopcontact. Maar haal ook de stekker van het koffiezetapparaat en de waterkoker van het stroom. En wat dacht u van schemerlampjes en nachtlampjes. Vindt u het een gedoe om elke keer stekkers in en uit te pluggen? Neem dan een stekkerblok met een aan-uitschakelaar. Zo zet u in een keer alle apparaten uit.

Zet apparaten echt uit

Het is wellicht makkelijk om de televisie op stand-by te zetten, maar ook dan verbruikt deze ongemerkt energie. Dat geldt eigenlijk voor alle apparaten op stand-by. Heeft het apparaat ook een echte uit-knop? Zet het apparaat dan uit. Dat scheelt veel energie.

Gebruik een bespaarstekker

Het is niet altijd handig om alle apparaten uit te zetten of te verwijderen uit het stopcontact. Daarom zijn er speciale bespaarstekkers op de markt die u tussen het apparaat en het stopcontact in plaatst. Deze zorgt ervoor dat er geen energie wordt doorgelaten wanneer een apparaat uit staat of op stand-by is geplaatst.

Wat verbruikt stiekem energie?

Er zijn apparaten die eigenlijk altijd aan staan of in een soort van stand-bymodus verkeren. Dit geldt voor de elektrische deurbel en de boiler, maar ook de dvd-recorder, de satellietontvanger en antenneversterker vragen de hele dag door stroom. Het is bij deze apparaten aan te raden om dan een bespaarstekker te gebruiken. Overigens valt op dat in de top 10 van sluipverbruikers veel televisie en randapparatuur voorkomen. De volledige top 10 ziet er zo uit:

  • Miniboiler
  • Uitgebreide decoder met hdd
  • Kokendwaterkraan zonder isolatie
  • VHS-dvd-combinatie
  • Satellietontvanger
  • Antenneversterker
  • Espressomachine
  • Hdd-recorder
  • Basisdecoder zonder hdd
  • Dvd-recorder

Bespaar makkelijk energie

Het is overigens altijd goed om inzicht te krijgen in uw energieverbruik en bewust om te gaan met energie. Er valt soms meer energie te besparen in uw woning dan u misschien denkt. Doe lampen uit in kamers waar u niet bent, laat apparaten niet onnodig aan staan en gebruik bijvoorbeeld energiezuinige lampen. Dat scheelt niet alleen in uw portemonnee, maar ook zeker voor het milieu.