Op uw energierekening staan onder meer bedragen die u betaalt aan de netbeheerder. Wat houden die kosten precies in? Wat doet de netbeheerder voor u? Hieronder geven wij u graag wat uitleg over de netbeheerkosten op uw energierekening.

Besparen op uw energierekening

Nieuwsgierig naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul uw postcode in, u ziet direct welk energiecontract voor u gunstig is. Of bekijk onze scherpe aanbiedingen voor stroom en gas. Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld. Kiest u voor ons, dan krijgt u sowieso groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck 

Wat doet uw netbeheerder voor u?

De netbeheerder is verantwoordelijk voor het netwerk dat energietransport mogelijk maakt. Dit netwerk bestaat uit onder meer pijpleidingen waardoor aardgas naar uw huis stroomt, en elektriciteitskabels zodat wij u stroom kunnen leveren. De netbeheerder verzorgt uw aansluiting op het netwerk, en verricht het onderhoud dat nodig is om het netwerk goed te laten werken.

Wie is uw netbeheerder?

Nederland is verdeeld in regio's. In de meeste regio's is één netbeheerder actief voor zowel het gas- als het elektriciteitsnet. U bent dan aangewezen op die ene netbeheerder. Wie uw netbeheerder is, ziet u terug op uw energierekening. In sommige regio's zijn er twee netbeheerders: één voor het gas en één voor de stroom. Ook dan kunt u niet voor een andere netbeheerder kiezen.

Welke kosten betaalt u aan uw netbeheerder?

Uw netbeheerder brengt u verschillende kosten in rekening:

  • Kosten voor de aansluiting op het netwerk
  • Kosten voor het transport van gas en stroom
  • Kosten voor systeemdiensten
  • Meterkosten
  • Over alle bovengenoemde kosten betaalt u 21% btw

Wat betaalt u voor de aansluiting op het netwerk?

U betaalt twee soorten kosten voor de aansluiting:

  • Er is een eenmalige handeling nodig om uw huis aan te sluiten op het netwerk voor gas en stroom. Hiervoor betaalt u dus een eenmalige vergoeding.
  • Bent u eenmaal op het netwerk aangesloten, dan moet de netbeheerder uw aansluiting onderhouden. Voor de instandhouding van uw aansluiting betaalt u een periodieke aansluitvergoeding. De hoogte van de vergoeding hangt af van de capaciteit van uw aansluiting.

Welke kosten zijn verbonden aan het transport van gas en stroom?

Voor het transport van gas betaalt u twee soorten kosten:

  • Het capaciteitstarief is een vast bedrag per jaar. De hoogte van dat bedrag hangt af van in welke afnemersgroep u bent ingedeeld. Er zijn elf afnemersgroepen. In welke afnemersgroep u bent ingedeeld hangt af van uw jaarverbruik en het type gasmeter.
  • Ook de leveringskosten zijn een vast bedrag per jaar. De hoogte van dat bedrag hangt af van de grootte van uw aansluiting.

U betaalt drie soorten kosten voor het transport van stroom:

  • Het vastrecht transportkosten is een vast bedrag per jaar. De hoogte ervan is voor ieder huishouden gelijk.
  • Het capaciteitstarief is eveneens een vast bedrag per jaar. De hoogte hangt af van in welk afnameprofiel u bent ingedeeld. Dit afnameprofiel hangt af van uw jaarverbruik en de capaciteit van uw stroommeter.
  • Ook voor de systeemdiensten betaalt u een vast bedrag per jaar. Systeemdiensten zijn de diensten die verricht worden door Tennet, de beheerder van de hoogspanningsleidingen. Tennet zorgt onder meer voor de veiligheid van het stroomnetwerk. Ook de oplossing van storingen in het netwerk valt onder systeemdiensten.

Welke kosten zijn verbonden aan de meters in de meterkast?

De gas- en stroommeters zijn eigendom van het meetbedrijf. Vaak is het meetbedrijf verbonden aan de netbeheerder. U betaalt voor:

  • De huur van de meters.
  • De opname van de meterstanden (tenzij u een slimme meter hebt)
  • De controle op volledigheid en juistheid van de meetgegevens.