De slimme meter

Met een slimme meter hoef je nooit meer je meterstanden door te geven. Ook krijg je makkelijk en snel inzicht in je (dagelijkse) verbruik. Dat is niet alleen slim, maar ook handig als je wilt besparen.

Wat is een slimme meter?

De slimme meter is een digitale energiemeter die je meterstanden automatisch doorstuurt naar je energieleverancier. Handig, want dan hoef je nooit meer zelf meterstanden door te geven. Elke maand ontvang je een overzicht van je energieverbruik. Daarnaast heb je via de VerbruiksManager+ app en Mijn Essent altijd inzicht in je verbruik. Hiermee zie je makkelijk of en hoe je kunt gaan besparen.

Hoe krijg je een slimme meter?

De meeste huishoudens hebben de afgelopen jaren via hun netbeheerder slimme meters gekregen. Hangen er bij jou nog geen slimme meters in de meterkast? Kijk op de website van je netbeheerder wanneer je aan de beurt bent of hoe je een slimme meter aanvraagt. In het eancodeboek kun je opzoeken wie je netbeheerder is. Op de website van Netbeheer Nederland vind je de websites van de netbeheerders.

Wat kost een slimme meter?

Je oude meter laten vervangen door een slimme meter is meestal gratis. Heb je de slimme meter eerst geweigerd en heb je die nu wel nodig voor bijvoorbeeld zonnepanelen? Of heb je een ander type slimme meter nodig voor bijvoorbeeld je elektrische auto? Dan betaal je misschien wel kosten. Dit verschilt per netbeheerder. Klopt voor de exacte kosten dus altijd even aan bij je netbeheerder.

Hoe werkt het plaatsen van een slimme meter?

De netbeheerder in jouw regio plaatst de slimme meter. Soms huren zij hier installatiebedrijven voor in. Gemiddeld is de monteur van de netbeheerder een uur bezig om de slimme meter(s) te plaatsen. Je netbeheerder geeft je alle informatie over de plaatsing. Lees meer over het installeren van de slimme meter.

Hoe werkt het aflezen van een slimme meter?

De slimme meter stuurt je meterstanden automatisch aan ons door. Je hoeft deze dus niet meer aan ons door te geven. Je kunt wel altijd zelf je meterstanden bekijken op het display van de meter. Bij sommige slimme meters verschijnen ze automatisch in beeld. Bij andere meters moet je eerst op een (vaak blauwe of witte) knop drukken.

Hulp bij het aflezen van meterstanden

Wil je niet dat de slimme meter automatisch meterstanden doorgeeft? Neem dan contact op met je netbeheerder. Zij kunnen het automatisch uitlezen uit- en aanzetten. Als je dit uit laat zetten, krijg je voortaan van ons een verzoek als we je meterstanden nodig hebben.

Alles over meterstanden