Veel oude meters zijn tegenwoordig vervangen voor een slimme meter in de meterkast. Een slimme meter installeren doe je niet zelf, dit doet je netbeheerder voor je. Ze sturen je een brief als ze van plan zijn om je slimme meter te vervangen. We vertellen je graag meer over het installeren van een slimme meter. Heb je thuis nog een oude meter, dan vertellen we je hoe je een slimme meter kunt aanvragen. Een slimme meter aanvragen is zo gebeurd.

Een analoge meter en een digitale meter

Een slimme meter is niet hetzelfde als de energiemeter die vroeger in je meterkast hing. Waar de slimme meter tegenwoordig digitaal te werk gaat, was dit vroeger niet het geval. Toen hingen er nog oude, traditionele meters in de meterkast. Je herkent deze aan het telwerk waarop je zelf je energieverbruik kan aflezen. We noemen dit een analoge meter. Meterstanden doorgeven gebeurt bij de oude meters niet automatisch. Dit doe je zelf. Je geeft dan de meterstanden door aan je netbeheerder. De netbeheerder geeft het door aan de energieleverancier. Dat geldt ook voor de hoeveelheid teruggeleverde energie, als je zonnepanelen hebt. 

Het grootste verschil met de slimme meter is dat de slimme meter een digitale meter is. Dat betekent dat de meter het energieverbruik op afstand uitleest. Meterstanden van stroom en/of gas worden uitgelezen en automatisch doorgestuurd naar je netbeheerder. Je netbeheerder geeft de meterstanden vervolgens door aan je energieleverancier. Zo weten je netbeheerder en energieleverancier hoeveel energie je verbruikt hebt. De afgelopen jaren is een slimme meter de standaard geworden. Dat is handig, zeker omdat de meetgegevens laten zien hoeveel stroom er is teruggeleverd in het geval van zonnepanelen. Want ook met zonnepanelen is de meter geschikt. De slimme meter is zowel een elektriciteitsmeter als een gasmeter.

Een slimme meter aanvragen en de meter vervangen

Netbeheerders zorgen er zelf voor dat slimme meters geplaatst worden. Een vakman komt dan bij je langs. Veel traditionele meters zijn al vervangen. Als je netbeheerder in jouw woning een slimme meter wil installeren, krijg je een brief. Je kunt ook zelf een slimme meter aanvragen. 

Een slimme meter aanvragen doe je bij je netbeheerder. Zij bepalen of ze je eerder je meter vervangen. Voor het sneller later installeren van een slimme meter betaal je mogelijk een bedrag. Vraag dit na bij je netbeheerder. Een slimme meter aanvragen kan nodig zijn als je bijvoorbeeld een dynamisch energiecontract wil afsluiten, maar nog geen slimme meter hebt.

Het plaatsen van een slimme meter door een vakman

Na het aanvragen van een slimme meter volgt het plaatsen van de slimme meter. Dit doet een vakman voor je. Een slimme meter installeren verloopt als volgt.
  1. Je netbeheerder spreekt een dag met je af voor de vervanging van je meter.
  2. Op de afgesproken dag komt een monteur bij je langs voor de plaatsing. De monteur noteert de standen van je energie en de serienummers van de oude meter(s). Het is slim om vooraf ook zelf je meterstanden op te schrijven. Zo weet je zeker dat het klopt.
  3. Vervolgens schakelt de monteur de elektriciteit uit. Dit is nodig om de digitale energiemeter te installeren.
  4. Vaak controleert de monteur daarna gasleidingen in jouw woning op eventuele lekkages.
  5. Als alles in orde is, plaatst de monteur de slimme digitale meter en regelt de aansluiting aan het energienet.
  6. De laatste stap is het aanmelden van de slimme meter bij de netbeheerder. Dit hoef je niet zelf te doen. Dit regelt de monteur voor je.
  7. Klaar! Je hebt nu een meter die je verbruik bijhoudt en meterstanden op afstand uitleest. Een handleiding is niet nodig, de meetgegevens hoef je niet zelf op te zoeken. Meterstanden worden namelijk automatisch doorgestuurd. Ook wordt de teruglevering automatisch bijgehouden, in het geval van zonnepanelen. De slimme meter stuurt dit naar je netbeheerder. Zo komen je meterstanden vanzelf ook bij je energieleverancier terecht. Meterstanden doorgeven kost jou geen moeite. Ben je benieuwd, dan kan je de meterstanden wel zelf aflezen op het display. Aanzetten hoeft niet, dit heeft de monteur al voor je gedaan. Je slimme meter is vervangen.

Waarom oude meters vervangen voor slimme meters?

De klassieke gas- en elektriciteitsmeters kunnen maar één ding: meten hoeveel gas en stroom je verbruikt. Je moet zelf van tijd tot tijd de standen doorgeven. Tegenwoordig kan veel automatisch geregeld worden, zo ook het uitlezen van je meterstanden. Daarnaast is een slimme meter een geschikte meter als je zonnepanelen hebt en energie gaat terugleveren. De meter houdt je teruglevering van stroom namelijk bij. Zo weet je energieleverancier hoeveel stroom je teruglevert aan het energienet. Dit maakt de meter geschikt voor zonnepanelen. Wil je een dynamisch energiecontract? Dan heb je een slimme meter nodig.

Is de slimme meter verplicht?

Nee. Als je de meter niet wil, dan kun je een slimme meter weigeren. Want jij bepaalt natuurlijk zelf wat er in jouw huis gebeurt. Maar een slimme meter biedt voordelen. Een slimme meter houdt eenvoudig je energieverbruik bij. Daarnaast zijn er voordelen op het gebied van teruglevering van zonnepanelen en de mogelijkheid tot het afsluiten van een dynamisch energiecontract. Bovendien is het minder foutgevoelig op hoeveelheid verbruik. Daarom zijn overheid, netbeheerders en energieleverancier voorstanders van een slimme meter voor elk huishouden.