Vroeg of laat krijg je een slimme meter in de meterkast. Waarom gebeurt dit? Hoe gaat de vervanging in zijn werk en waarom plaats je een slimme meter? We zetten de feiten op een rij.

Hoe gaat een slimme meter vervangen en plaatsen in zijn werk?

Een slimme meter installeren verloopt als volgt:

  • De monteur noteert de meterstanden en serienummers van de oude meters. Je doet er verstandig aan om vooraf ook zelf de meterstanden te noteren en die te vergelijken met de aantekeningen van de monteur.
  • Vervolgens schakelt de monteur de stroom uit.
  • Nu controleert hij de gasleidingen in jouw woning op eventuele lekkages.
  • Als alles in orde is, plaatst de monteur de slimme meter en sluit hij de toevoer van gas en stroom weer aan.
  • De laatste stap is aanmelding van de slimme meter bij de netbeheerder. Daar hoef je niets voor te doen. De monteur is gestuurd door diezelfde netbeheerder. De benodigde administratieve handelingen komen daarom vanzelf in orde.

Moet je voor de slimme meter en de installatie betalen?

Alle huishoudens in Nederland krijgen een aanbod om de gas- en elektriciteitsmeters te laten vervangen. Je hoeft daar niets voor te doen. Jouw netbeheerder bepaalt wanneer je aan de beurt bent en stuurt je daarover dan bericht. Alleen als je de slimme meter eerder wilt hebben, moet je zelf contact opnemen met je netbeheerder. In dat geval moet je voor de slimme meter betalen. Wacht rustig af tot je aan de beurt bent, dan krijg je de slimme meter gratis.

Waarom krijg je een slimme meter?

De klassieke gas- en elektriciteitsmeters kunnen maar één ding: meten hoeveel gas en stroom je verbruikt. Je moet zelf van tijd tot tijd de meterstanden doorgeven, of iemand in jouw huis laten die de meterstanden opneemt. Met moderne elektronica is veel meer mogelijk. Slimme meters geven de meterstanden digitaal door aan de netbeheerder. Dat is makkelijker voor jou, maar ook voor de netbeheerder.

Is de slimme meter verplicht?

Als je geen slimme meter wilt kun je deze weigeren. Want jij bepaalt natuurlijk zelf wat er in jouw huis gebeurt. Maar de slimme meter heeft veel voordelen. Daarom willen de overheid en de netbeheerders graag dat alle huishoudens een slimme meter krijgen.