Vroeg of laat krijgt u een slimme meter in de meterkast. Waarom gebeurt dit? Hoe gaat de vervanging in zijn werk? We zetten de feiten op een rij.

Waarom krijgt u een slimme meter?

De klassieke gas- en elektriciteitsmeters kunnen maar één ding: meten hoeveel gas en stroom u verbruikt. U moet zelf van tijd tot tijd de meterstanden doorgeven, of iemand in uw huis laten die de meterstanden opneemt. Met moderne elektronica is veel meer mogelijk. Slimme meters geven de meterstanden digitaal door aan de netbeheerder. Dat is makkelijker voor u, maar ook voor de netbeheerder.

Moet u voor de slimme meter betalen?

Voor 2020 krijgen alle huishoudens in Nederland een aanbod om de gas- en elektriciteitsmeters te laten vervangen. U hoeft daar niets voor te doen. Uw netbeheerder bepaalt wanneer u aan de beurt bent en stuurt u daarover dan bericht. Alleen als u de slimme meter eerder wilt hebben, moet u zelf contact opnemen met uw netbeheerder. In dat geval moet u voor de slimme meter betalen. Wacht u rustig af tot u aan de beurt bent, dan krijgt u de slimme meter gratis.

Kunt u de slimme meter weigeren?

De slimme meter heeft veel voordelen. Daarom willen de overheid en de netbeheerders graag dat alle huishoudens een slimme meter krijgen. Maar u bepaalt natuurlijk zelf wat er in uw huis gebeurt. Als u geen slimme meter wilt hebben, kunt u hem weigeren. Een andere mogelijkheid is dat u wel een slimme meter laat plaatsen, maar geen toestemming geeft om hem op afstand uit te lezen. In beide gevallen kunt u later alsnog uw keuze veranderen, alleen moet u daar dan wel voor betalen.

Hoe gaat de vervanging in zijn werk?

Een slimme meter installeren verloopt als volgt:

  • De monteur noteert de meterstanden en serienummers van de oude meters. U doet er verstandig aan om vooraf ook zelf de meterstanden te noteren en die te vergelijken met de aantekeningen van de monteur.
  • Vervolgens schakelt de monteur de stroom uit.
  • Nu controleert hij de gasleidingen in uw woning op eventuele lekkages.
  • Als alles in orde is, plaatst de monteur de slimme meter en sluit hij de toevoer van gas en stroom weer aan.
  • De laatste stap is aanmelding van de slimme meter bij de netbeheerder. Daar hoeft u niets voor te doen. De monteur is gestuurd door diezelfde netbeheerder. De benodigde administratieve handelingen komen daarom vanzelf in orde.