Bent u verplicht de meter te gaan gebruiken?

U krijgt vroeg of laat een aanbod om een slimme meter te laten plaatsen. Bent u hiertoe verplicht? We nemen de regelgeving rond slimme meters met u door.

Bespaar op uw energierekening

Nieuwsgierig naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul uw postcode in, u ziet direct welk energiecontract voor u gunstig is. Of bekijk onze scherpe aanbiedingen voor stroom en gas. Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld. Kiest u voor ons, dan krijgt u sowieso groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck


Wat is een slimme meter?

En slimme meter is eigenlijk een gewone meter, alleen communiceert hij digitaal met andere apparaten. Als u het toestaat, geeft de slimme meter bijvoorbeeld zelf de meterstanden door aan de netbeheerder.

Wanneer krijgt u een slimme meter aangeboden?

Op grond van Europese afspraken moeten op 31 december 2020 in minstens 80% van de Nederlandse huishoudens de gas- en stroommeters vervangen zijn door slimme meters. We zijn namelijk steeds afhankelijker van elektriciteit, de vraag ernaar wordt ook steeds groter. Daardoor is het lastiger om de spanning op het net gelijk te houden. De slimme meter geeft de netbeheerders inzicht in de pieken van de energievraag én hoeveel energie opgewekt wordt. Met een slim energienet is de vraag en aanbod van energie beter in evenwicht. Zo gebruiken we het energienet efficiënter en blijft de energievoorziening betaalbaar.

Uw netbeheerder bepaalt wanneer u aan de beurt bent. De slimme meter is gratis, tenzij u zelf verzoekt om hem eerder te plaatsen. In dat geval mag de netbeheerder u ongeveer € 70 in rekening brengen.

Mag u de slimme meter weigeren?

U bepaalt zelf of er een slimme meter in uw huis komt. U hebt wettelijk het recht om de slimme meter te weigeren. Alleen als meer dan 20% van de mensen van dat recht gebruikmaken, handelt Nederland in strijd met de Europese afspraken. U hebt trouwens ook het recht om wel een slimme meter te laten plaatsen, maar geen toestemming te geven die op afstand uit te lezen. In dat geval blijft u gewoon de meterstanden zelf doorgeven. Bekijk de voor- en nadelen van de slimme meter. Als u naderhand besluit dat u toch een slimme meter wilt, kan uw netbeheerder daarvoor kosten in rekening brengen. Dan is het misschien handiger dat u toch de slimme meter neemt, maar de meter laat uitzetten. 

Wat gebeurt er als u de slimme meter weigert?

Is uw oude meter nog goed? Als u de slimme meter weigert, blijft u gewoon de oude meter gebruiken. Echter, de netbeheerder moet enorm veel slimme meters plaatsen. Het ligt voor de hand om te beginnen op de adressen waar de meters toch al aan vervanging toe zijn. De kans is daarom groot dat de netbeheerder na uw weigering uw oude meter afkeurt. U krijgt dan een nieuwe meter met hetzelfde meetmechanisme als de slimme meter, maar zonder de mogelijkheid de meterstanden digitaal door te geven.

Hoe is de privacy rond slimme meters geregeld?

De netbeheerder mag de slimme meter niet op elk willekeurig moment uitlezen, en de gegevens ook niet overal voor gebruiken. De slimme meter meet alleen uw totale energieverbruik. De netbeheerder mag niet uw leefpatroon in kaart brengen of onderzoeken welke apparaten u gebruikt. U hoeft dus niet bang te zijn dat iemand via de slimme meter gluurt hoelang u onder de douche staat. Uw netbeheerder en wij mogen uw meetgegevens alleen voor de volgende doelen gebruiken:

  • voor de jaarafrekening (één keer per jaar)
  • voor uw periodieke energieoverzichten (zes keer per jaar, tenzij u expliciet toestemming hebt gegeven om het vaker te doen)
  • voor de eindafrekening als u verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier
  • voor noodzakelijk beheer aan het energienet

Verhuizen makkelijker met de slimme meter

Verhuizen geeft vaak al genoeg stress. Met een slimme meter verhuizen uw energiezaken net iets makkelijker. Als u uw verhuizing doorgeeft aan ons, dan zorgen we er voor dat uw slimme meter op uw verhuisdagen de standen automatisch uitleest. Dan hoeft u daar zelf niet meer aan te denken.

Is een slimme meter handig met zonnepanelen?

Met zonnepanelen wekt u zelf stroom op. Een slimme meter houdt bij welke energie u zelf niet verbruikt. Zo berekent uw energieleverancier wat u terugkrijgt voor de opgewekte energie die u teruglevert. Een ouderwetse draaischijfmeter houdt de opgewekte energie niet apart bij, maar draait als het ware terug. Uw verbruik en opgewekte stroom worden dus direct tegen elkaar weggestreept. Dit kan een financieel voordeel opleveren als blijkt dat de salderingsregeling na 2020 in een versoberde vorm voortgezet wordt.

Slimme meter helpt met besparen

Bij de slimme meter hoort meestal een app. Daarmee ziet u precies hoeveel stroom u verbruikt. Besparen op uw energierekening begint namelijk met inzicht in wat u verbruikt. Zo ziet u direct wat het doet met uw stroomverbruik als u de verwarming 1 graad lager zet.