Energiecontract verhuizen

Zo geregeld bij Essent

 • 100% groene stroom
 • Klantprogramma Thuisvoordeel
 • Eenvoudig overstappen
 • Klantoordeel: 8,1

Energie aanvragen bij verhuizen

Bij een verhuizing komt altijd een hoop kijken. Al je spullen inpakken, het klaar maken van je nieuwe huis én je energiezaken regelen. Omdat een energiecontract in Nederland persoonsgebonden is, eindigt het niet bij een verhuizing. Je energiecontract verhuist dus mee.

Heb je nog geen energiecontract, of je verhuist en wil overstappen? Welkom bij Essent! Speciaal voor nieuwe klanten hebben we mooie aanbiedingen.

Al klant bij Essent en ga je verhuizen?

We helpen je graag met het verhuizen van je energiecontract. Bij ons regel je dit uiterlijk 1 dag voor de sleuteloverdracht. Eerder doorgeven mag natuurlijk ook, graag zelfs. Al tot 3 maanden van te voren.

Geef online je verhuizing aan ons door, dan regelen wij de rest! Kun jij ‘lekker’ de dozen inpakken.
Met spoed energie nodig? Bel ons op 0900-1550

Kan ik overstappen van energieleverancier bij een verhuizing?

Omdat je energie bij jou hoort, en niet bij je huis, eindigt het niet bij een verhuizing. Toch kan een verhuizing een mooi moment zijn om over te stappen. Je type woning en de grootte ervan hebben namelijk invloed op je energieverbruik en daarmee op je energierekening. Houd wel rekening met de opzegtermijn en een eventuele opzegboete. Een voorbeeld wanneer je een opzegboete moet betalen: je hebt een contract voor 1 jaar afgesloten, maar dat jaar is nog niet voorbij en je wilt toch overstappen van energieleverancier.

Stap je over naar Essent? Dat is zo geregeld. Je wordt klant bij ons en wij geven dat aan je netbeheerder en huidige energieleverancier door. En geen zorgen, zowel op je oude als op je nieuwe adres heb je altijd stroom en gas.

Je energiecontract regelen bij een verhuizing

Ga je voor het eerst energie aanvragen? Dan is de keuze van energieleverancier aan jou. Bij het vergelijken van verschillende energieleveranciers kijk je vaak naar de energietarieven, looptijd en welke service je krijgt. Soms krijg je een mooi welkomstcadeau of korting als je klant wordt. Dat is mooi meegenomen!

Benieuwd naar ons beste aanbod? Doe de postcodecheck. Zo zie je direct welk energiecontract bij jouw situatie past. Natuurlijk krijg je als nieuwe klant groene stroom bij Essent.

Stappenplan voor energie aanvragen bij een verhuizing:

 1. Meld je aan bij Essent. Regel dit uiterlijk 14 dagen voor je verhuist.
 2. Je ontvangt een bevestiging per e-mail of post, en krijgt een bedenktijd van 14 kalenderdagen.
 3. Als je de sleutel van je woning krijgt, geef je de meterstanden door aan Essent. Zo weten wij vanaf welke meterstand het energieverbruik start. Als je een slimme meter hebt, hoef je niets te doen.

Stappenplan voor energiecontract verhuizen:

 1. Geef je verhuizing door in Mijn Essent. We nemen je daar stap voor stap mee. En laten je weten als we nog iets van je nodig hebben. Je kunt dit al vanaf 3 maanden van tevoren doorgeven, maar doe dit uiterlijk 1 dag voor de sleuteloverdracht. Verhuis je naar nieuwbouw? Dan heeft je woning een bouwaansluiting. Geef uiterlijk 2 weken van te voren je verhuizing door, dan regelen wij de rest.
 2. Geef je meterstanden aan ons door. Je ontvangt een e-mail als we de meterstanden van je oude en nieuwe woning nodig hebben. Heb je een slimme meter? Dan ontvangen wij je meterstanden automatisch.
 3. Je ontvangt van ons de eindrekening van je oude adres.
 4. Je termijnbedrag verandert mee. Dit gebeurt op basis van het historische verbruik op je nieuwe adres. Heb je nieuwbouw? Dan kijken we naar het type huis en gemiddelden.
 5. Denk aan verduurzaming. Maak van je huis een heerlijk thuis door het te isoleren. Zo bespaar je op energie én op kosten. Doe de online huisscan en ontdek de mogelijkheden van jouw woning.

Afhankelijk van de resterende looptijd van je huidige contract is verhuizing een ideaal moment om over te stappen naar Essent.

 1. Meld je aan bij Essent en gebruik hierbij je nieuwe adres. Regel dit uiterlijk 14 dagen voor je verhuist.
 2. Je ontvangt een bevestiging per e-mail of post, en krijgt een bedenktijd van 14 kalenderdagen.
 3. Zeg je huidige contract bij je energieleverancier op.
 4. Als je de sleutel van je woning krijgt, geef je de meterstanden door aan Essent. Zo weten wij vanaf welke meterstand het energieverbruik start. Als je een slimme meter hebt, hoef je dit niet te doen.
 5. Je ontvangt de eindrekening van je oude energieleverancier, inclusief een eventuele opzegboete.

Liever overstappen ná je verhuizing? Geef dan eerst je verhuizing door aan je huidige leverancier. Daarna meld je je aan bij Essent en zeggen wij de overeenkomst voor je op.

Soms is het niet mogelijk om je contract mee te nemen naar je nieuwe adres. Bijvoorbeeld als je naar het buitenland verhuist. Of moet je opzeggen omdat je gaat samenwonen en jullie allebei al een energiecontract hebben. In sommige gevallen krijg je te maken met een opzegboete. Lees meer over het opzeggen van je contract.

Handige weetjes over energie verhuizen

Het is niet nodig om je verhuizing door te geven aan de netbeheerder. Dat regelt je energieleverancier.
Als je verhuist naar een nieuwbouwwoning, bepalen we je termijnbedrag op basis je gezin en het type woning.
Je kan tijdelijk op 2 adressen energie ontvangen. Je contract is dan geldig voor beide woningen.
Als je verhuist hebben we meterstanden nodig. Zowel van je nieuwe als van je oude woning.

Verandering in je gezins- samenstelling

Niet alleen een andere woning heeft effect op je energieverbruik. De samenstelling van je gezin ook. Of je nu gaat scheiden of samenwonen. Of als er kinderen komen of juist het huis uit gaan.

Ga je samenwonen? Op jullie gezamenlijke adres heb je natuurlijk maar 1 energiecontract nodig. Misschien hebben jullie nu allebei al een lopend energiecontract of heeft één van jullie nog helemaal geen energiecontract. Moet je je bestaande energiecontract opzeggen of neem je het mee? We vertellen je er graag meer over.

Wat is je situatie?

Als je gaat samenwonen en jij en je partner hebben allebei een lopend energiecontract, dan zal een van deze energiecontracten moeten worden opgezegd. Een energiecontract is namelijk persoonsgebonden en niet adres gebonden.

Mogelijk krijg je te maken met een opzegboete. Het is verstandig om beide energiecontracten te vergelijken en bij de energieleveranciers na te vragen hoe hoog de opzegboete is. Daarna kun je besluiten welke van de 2 energiecontracten je opzegt. Een opzegboete is alleen van toepassing bij energiecontracten die voor bepaalde tijd zijn afgesloten. Een energiecontract voor onbepaalde tijd heeft meestal een opzegtermijn van een maand.

Als de contracthouder al op het adres woont waar je gaat samenwonen, hoef je niets te veranderen. Als de contracthouder verhuist, dan hoeft alleen de adreswijziging te worden doorgegeven bij de energieleverancier. De andere persoon kan intrekken en hoeft verder iets te regelen.

In deze situatie zijn jullie vrij om zelf een energieleverancier te kiezen. Het is wel noodzakelijk dat het nieuwe energiecontract op één van jullie namen komt te staan. Dit kan niet gezamenlijk, omdat een energiecontract op naam staat en niet op adres. Dat blijft ook het geval na een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Veelgestelde vragen over energiecontract verhuizen

Dit is afhankelijk van of je al een energiecontract hebt. Heb je nog geen leverancier? Meld je uiterlijk 14 dagen voor de sleuteloverdracht aan bij Essent. Bij een nieuwbouwwoning regel je dit ook 14 dagen van te voren. Heb je al een energiecontact bij Essent? Dan geef je je verhuizing uiterlijk 1 dag voor de sleuteloverdracht door via Mijn Essent. Eerder mag ook, graag zelfs!

Ja, afhankelijk van de resterende looptijd van je huidige energiecontract is een verhuizing een ideaal moment om over te stappen naar Essent. Als je direct op je nieuwe adres een contract wilt afsluiten, meld je je aan en geef je aan op welke datum de sleuteloverdracht plaatsvindt. Zeg vervolgens de overeenkomst met je huidige energieleverancier op. Liever overstappen ná je verhuizing? Geef dan eerst je verhuizing door aan je huidige leverancier. Daarna meldt je je aan bij Essent en zeggen wij de overeenkomst voor je op.

Je geeft je meterstanden aan ons door en wij starten de levering op de door je gewenste datum. Je krijgt de eindafrekening en een eventuele opzegboete van je oude leverancier. Benieuwd naar wat klanten van ons vinden? Bekijk de Essent reviews.

Als je voor het eerst energie wilt afnemen, meld je je aan bij Essent. Je ontvangt een bevestiging per e-mail of post, en krijgt een bedenktijd van 14 kalenderdagen. Als je de sleutel van je woning krijgt, geef je de meterstanden door aan Essent. Zo weten wij vanaf welke meterstand het energieverbruik start.

Een verhuizing geef je gemakkelijk online door via Mijn Essent, uiterlijk één dag voor de sleuteloverdracht. Bij melding van een verhuizing is het belangrijk dat je de datum doorgeeft van zowel de sleuteloverdracht op je nieuwe adres, maar ook je oude adres. Geef ook het nieuwe adres aan ons door. Wij regelen de rest.

Dit heeft gelukkig geen gevolgen voor de energielevering. Let erop dat je via je makelaar of verhuurder een schriftelijke, getekende bevestiging ontvangt met de meterstanden op het moment van de sleuteloverdracht. Het gaat om het moment waarop jij de sleutel hebt ontvangen en niet de vertrekdatum van de vorige bewoners.

Als je je verhuizing op tijd hebt gemeld aan je energieleverancier, krijg je vanzelf het verzoek om de meterstanden van je nieuwe adres door te geven. Geef ze binnen vijf werkdagen door via e-mail of internet. Zo voorkom je dat je energieleverancier een schatting hoeft te maken. Als je een slimme meter hebt worden de standen automatisch uitgelezen. Je krijgt hier dan ook bericht van.

Er zijn verschillende oorzaken waarom een woning afgesloten wordt van energie. Bijvoorbeeld bij een betalingsachterstand mag het energiecontract door de energieleverancier eenzijdig worden opgezegd. Hier gaat overigens wel een lang traject van betalingsherinneringen en aanmaningen vooraf, voordat het zover komt. Ook als de woning al geruime tijd leegstaat, dan is het mogelijk dat er geen energieleverancier bekend is op het betreffende adres. In deze gevallen gaat de netbeheerder over tot het afsluiten van energie.

Ga je verhuizen naar een woning die is afgesloten van energie? Als je zelf geen betalingsproblemen hebt gehad, kan de netbeheerder de woning in de meeste gevallen snel weer aansluiten. Op die manier ben je op de dag van verhuizing niet onterecht afgesloten van energie. Zoek zo snel mogelijk contact met een energieleverancier en leg je situatie voor.

Verhuis en word klant van Essent

Met onze postcodecheck zie je meteen je voorgestelde termijnbedrag én je
welkomstvoordeel. Vul je gegevens in en vergelijk onze aanbiedingen.