In een roerige tijd zoals bij een scheiding sta je er niet alleen voor. We weten dat er veel op je afkomt. Energiezaken? Daar helpen we je graag mee, zowel met gas als energie. Samen kijken we naar wat je kunt verwachten en verkennen we je mogelijkheden. Elke situatie is uniek en vraagt om een eigen aanpak. Dus wat er ook speelt, we vinden een oplossing die past.  

Verschillende situaties bij een Energiecontract bij scheiding

Een scheiding brengt veel vragen met zich mee, ook over je energiecontract. Goed om te weten: dit energiecontract is persoonlijk en niet gekoppeld aan je adres. We helpen je graag met duidelijke afspraken over je contract en woning. Een energiecontract overzetten op een andere naam is helaas niet mogelijk. Woon je samen? Dan is één van jullie de contracthouder. Wij staan klaar om dit soepel voor je te regelen en zorgen samen dat alles op rolletjes blijft lopen. Bekijk welke van de onderstaande situaties het best bij jou aansluit en wij vertellen je precies wat je kunt doen. Zo makkelijk is het. 

Situatie 1: Degene op wiens naam het energiecontract staat, blijft wonen op het adres waar energie geleverd wordt en de andere partner vertrekt
Dit is een vrij eenvoudige situatie: de persoon met het energiecontract kan dit energiecontract gewoon houden. De vertrekkende partner moet voor de nieuwe woning eventueel wel zelf een nieuw energiecontract aanvragen, indien er op het andere adres nog geen energiecontracthouder woont.

Situatie 2: Energiecontract overzetten op andere naam: Degene op wiens naam het energiecontract staat vertrekt, de ander blijft
De vertrekkende partner mag het energiecontract meeverhuizen naar het nieuwe adres. Een energiecontract overnemen bij scheiding is helaas niet mogelijk. Degene die in de woning blijft wonen, moet door een spoedaanvraag te doen een nieuw energiecontract afsluiten. Als het niet via een spoedaanvraag gebeurt, loopt de blijvende partner het risico dat de levering stopt. Een normale aanvraag kan namelijk wel vier tot zes weken duren, voordat er daadwerkelijk energie geleverd wordt. 

Situatie 3: Je verhuist allebei naar een andere woning
In dit geval mag degene op wiens naam het energiecontract staat het energiecontract meeverhuizen naar de nieuwe woning. De andere partner moet eventueel wel een nieuw energiecontract afsluiten op het nieuwe adres.

Energiecontract bepaalde of onbepaalde tijd?

Naast de drie situaties is het bij een scheiding ook belangrijk om te kijken naar de looptijd van het bestaande energiecontract. Heb je een contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld één, twee of vijf jaar, en degene op wiens naam het contract staat gaat verhuizen? Dan is het erg verstandig om het bestaande energiecontract mee te verhuizen. Als een contract namelijk voortijdig opgezegd wordt, dan moet aan de energieleverancier een opzegvergoeding betaald worden. Deze kan oplopen tot honderden euro’s. 

Is er een energiecontract voor onbepaalde tijd (ook wel variabel contract genoemd), en degene op wiens naam het energiecontract staat gaat verhuizen? Dan kan het lonend zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. Omdat de woonsituatie verandert, is er mogelijk ook een ander energiecontract dat misschien beter bij de nieuwe situatie past. Overstappen van energieleverancier is in ieder geval bijna altijd goedkoper dan vasthouden aan een variabel contract.

Termijnbedrag lager bij een scheiding

Bij een scheiding kan het lonen om de hoogte van het termijnbedrag in de gaten te houden. Als je alleen en niet meer met een partner woont, dan ga je waarschijnlijk ook minder energie verbruiken. Het termijnbedrag is meestal vastgesteld op het aantal personen in het huishouden en het historische verbruik. Wanneer er iemand vertrekt, dan hoef je veelal minder voorschot te betalen en kan het bedrag omlaag. Zo heb je toch een kleine financiële meevaller in een hectische tijd.