Tussen 2014 en 2020 vervangen de netbeheerders alle oude gas- en elektriciteitsmeters in Nederland door slimme meters. Wat zijn de voor- en nadelen van de slimme meter? We zochten het voor u uit.

Besparen op uw energierekening

Nieuwsgierig naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul uw postcode in, u ziet direct welk energiecontract voor u gunstig is. Of bekijk onze scherpe aanbiedingen voor stroom en gas. Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld. Kiest u voor ons, dan krijgt u sowieso groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is op zichzelf niet 'slim'. Hij meet gewoon uw gas- of elektriciteitsverbruik, net als traditionele meters. Het bijzondere is dat een slimme meter digitaal communiceert met andere apparaten. Zo geeft een slimme meter, als u dat toestaat, de meterstanden door aan de netbeheerder. Slimme meters hebben veel voordelen.

Wat zijn de voordelen van de slimme meter?

De mogelijkheid om de slimme meter digitaal uit te lezen heeft talloze voordelen. Enkele voorbeelden zijn:

  • U hoeft nooit meer zelf de meterstanden op te nemen.
  • U hoeft nooit meer thuis te blijven voor de meteropnemer.
  • Wij hoeven uw verbruik nooit te schatten. Uw jaarafrekening klopt daarom altijd precies.
  • U ontvangt elke twee maanden een overzicht van uw verbruik. Zo komt u aan het eind van het jaar niet voor verrassingen te staan.
  • Met een energieverbruiksmanager ziet u eenvoudig welke mogelijkheden u hebt om te besparen.

Wat is een energieverbruiksmanager?

Gebruikt u onze VerbruiksManager al? Door regelmatig de meterstanden in te vullen krijgt u een goed overzicht van uw verbruik. Met de slimme meter vergeet u nooit meer om de meterstanden aan onze verbruiksmanager door te geven. Maar er bestaan ook apparaatjes met bijna dezelfde naam: energieverbruiksmanagers. Een energieverbruiksmanager leest uw slimme meter continu af. Zo ziet u van minuut tot minuut hoe uw stroomverbruik verandert zodra u elektrische apparaten aan- of uitzet. Een energieverbruiksmanager is een geweldig instrument om inzicht te krijgen in uw stroomverbruik.

Heeft de slimme meter ook nadelen?

U bent niet verplicht om een slimme meter te laten plaatsen. Enkele redenen waarom mensen een slimme meter weigeren zijn:

  • Sommige mensen zijn bezorgd over hun privacy. Gelukkig is in de wet nauwkeurig bepaald wanneer en voor welke doelen de netbeheerder uw slimme meter mag uitlezen. Wilt u niet dat de energiemaatschappij op afstand uw meter uit kan lezen? Laat de communicatieve mogelijkheden van uw meter dan uitzetten, zodat de netbeheerder uw slimme meter niet op afstand kan uitlezen. U moet dan wel zelf de meterstanden doorgeven.
  • Hebt u zonnepanelen? Dan levert u op zomerse dagen misschien stroom terug aan het net. Een slimme meter registreert de energie die overblijft apart, zodat uw energieleverancier kan berekenen wat u terugbetaald krijgt voor de overgebleven opgewekte energie. Een ouderwetse draaischijfmeter houdt de opgewekte energie niet apart bij, maar draait als het ware terug. Uw verbruik en opgewekte stroom worden dus direct tegen elkaar weggestreept. Dit kan een financieel voordeel opleveren als blijkt dat de salderingsregeling na 2020 in een versoberde vorm voortgezet wordt.
  • Het uitlezen verloopt veelal via dezelfde techniek als mobiel internet. Sommige mensen maken zich zorgen over de hierbij uitgezonden straling. Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs van eventuele nadelige effecten van deze straling voor de gezondheid.

Kunt u een slimme meter nog wel gewoon aflezen?

Slimme meters hebben een schermpje waarop u gewoon de meterstanden als getallen afleest. U kunt dus altijd de meterstanden handmatig blijven opnemen.