Alle oude gas- en elektriciteitsmeters maken plaats voor slimme meters. Wat zijn de voordelen van de slimme meter? We zochten het voor je uit.

Je bespaart op je energierekening

Nieuwsgierig naar jouw persoonlijke energie-aanbod? Vul je postcode in, je ziet direct welk energiecontract voor jou gunstig is. Of bekijk onze scherpe aanbiedingen voor stroom en gas. Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld. Kies je voor ons, dan krijg je sowieso groene stroom – zonder meer te betalen.

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is op zichzelf niet 'slim'. Hij meet gewoon je gas- of elektriciteitsverbruik, net als traditionele meters. Het bijzondere is dat een slimme meter digitaal communiceert met andere apparaten. Zo geeft een slimme meter, als jij dat toestaat, de meterstanden door aan de netbeheerder. Slimme meters hebben veel voordelen.

Wat zijn de voordelen van de slimme meter?

De mogelijkheid om de slimme meter digitaal uit te lezen heeft talloze voordelen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Je hoeft nooit meer zelf de meterstanden op te nemen.
  • Je hoeft nooit meer thuis te blijven voor de meteropnemer.
  • Wij hoeven jouw verbruik nooit te schatten. Je jaarafrekening klopt daarom altijd precies.
  • Je ontvangt elke twee maanden een overzicht van je verbruik. Zo kom je aan het eind van het jaar niet voor verrassingen te staan.
  • Met een energieverbruiksmanager zie je eenvoudig welke mogelijkheden je hebt om te besparen.

Wel of geen slimme meter?

Je bent niet verplicht om een slimme meter te laten plaatsen. Sommige mensen kiezen ervoor om een slimme meter te weigeren. Enkele redenen hiervoor zijn:

  • Sommige mensen zijn bezorgd over hun privacy. Gelukkig is in de wet nauwkeurig bepaald wanneer en voor welke doelen de netbeheerder jouw slimme meter mag uitlezen. Wil je niet dat de energiemaatschappij op afstand jouw meter uitleest? Laat de communicatieve mogelijkheden van je meter dan uitzetten, zodat de netbeheerder jouw slimme meter niet op afstand kan uitlezen. Je moet dan wel zelf de meterstanden doorgeven.
  • Heb je zonnepanelen? Dan lever je op zomerse dagen misschien stroom terug aan het net. Een slimme meter registreert de energie die overblijft apart, zodat jouw energieleverancier kan berekenen wat je terugbetaald krijgt voor de overgebleven opgewekte energie. Een ouderwetse draaischijfmeter houdt de opgewekte energie niet apart bij, maar draait als het ware terug. Je verbruik en opgewekte stroom worden dus direct tegen elkaar weggestreept. Dit kan een financieel voordeel opleveren als blijkt dat de salderingsregeling na 2020 in een versoberde vorm voortgezet wordt.
  • Het uitlezen verloopt vaak via dezelfde techniek als mobiel internet. Sommige mensen maken zich zorgen over de hierbij uitgezonden straling. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs van eventuele nadelige effecten van deze straling voor de gezondheid.

Wat is een energieverbruiksmanager?

Gebruik je onze Essent app al? Door regelmatig de meterstanden in te vullen krijgt je een goed overzicht van je verbruik. Met de slimme meter vergeet je nooit meer om de meterstanden aan onze verbruiksmanager door te geven. Maar er bestaan ook apparaatjes met bijna dezelfde naam: energieverbruiksmanagers. Een energieverbruiksmanager leest jouw slimme meter continu af. Zo zie je van minuut tot minuut hoe je stroomverbruik verandert zodra je elektrische apparaten aan- of uitzet. Een energieverbruiksmanager is een geweldig instrument om inzicht te krijgen in je stroomverbruik.

Lees je een slimme meter nog wel gewoon af?

Slimme meters hebben een schermpje waarop je gewoon de meterstanden als getallen afleest. Je kunt dus altijd de meterstanden handmatig blijven opnemen.