salderen stopt in 2027: 
wat betekent dat voor jou?

Van salderen naar slim verbruiken

Steeds meer klanten wekken zelf stroom op met zonnepanelen. Dat is goed nieuws: zo dragen we samen bij aan een duurzamere toekomst. Maar er komen nieuwe regels aan. Vanaf 1 januari 2027 stopt de salderingsregeling. We leggen je graag uit wat er verandert en wat dat voor je betekent. 

Wat is salderen?

Als je stroom opwekt met je zonnepanelen, gebruik je vaak niet al deze stroom. Stroom die je niet verbruikt, lever je terug aan het net. Bij je jaarrekening verrekenen we deze teruggeleverde stroom met alle stroom die je hebt verbruikt.  

Voorbeeld: je verbruikt 3.500 kWh en levert 3.000 kWh terug. Je betaalt dan alleen voor 500 kWh. Goed om te weten: tot en met 31 december 2026 blijft salderen gewoon mogelijk. 

Waarom stopt salderen

De overheid stopt per 1 januari 2027 met de salderingsregeling. Dat heeft vier redenen: 

  • Zonnepanelen zijn goedkoper geworden 
    De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald. Ook zonder salderingsregeling blijven ze een slimme keuze, want je bespaart direct op je energierekening. 
  • Het stroomnet raakt overbelast 
    Op zonnige dagen wekken veel mensen tegelijk stroom op met hun zonnepanelen. Als die stroom niet direct wordt gebruikt, gaat dit het elektriciteitsnet op. Dat zorgt voor piekmomenten, en daardoor raakt het net overbelast. 
  • Salderen kost geld voor mensen zonder panelen  
    Op dit moment worden de kosten voor de stroomprijs verdeeld over alle klanten, ook mensen zonder zonnepanelen. In 2027 worden de kosten eerlijker verdeeld. Je betaalt alleen voor wat je echt verbruikt. 
  • Meer belastinginkomsten voor de overheid 
    Vanaf 2027 ga je belasting betalen over alle stroom die je van het elektriciteitsnet gebruikt. Zo ontvangt de overheid meer belastinggeld en worden kosten eerlijker verdeeld tussen mensen met en zonder zonnepanelen. 

Wat betekent dit voor jou?

  • Je mag vanaf 1 januari 2027 niet meer salderen.
  • Je krijgt wél een vergoeding voor elke kWh die je teruglevert. Bij Essent krijg je minimaal 50% van het kale leveringstarief per kWh. 
  • Je energierekening verandert. De tarieven voor 2027 zijn nog niet bekend. Zodra deze bekend zijn, laten we dit zo snel mogelijk weten.

Wat kun je zelf doen?

  • Probeer de stroom die je opwekt meteen te gebruiken. Bijvoorbeeld door overdag je wasmachine of vaatwasser aan te zetten.
  • Heb je een elektrische auto? Met Slim Laden laadt je auto automatisch op als de zon schijnt of de stroom goedkoop is. Jij plugt in, wij regelen de rest. Zo bespaar je zonder gedoe op je laadkosten. 
  • Denk na over het kopen van een thuisbatterij. Daarmee kun je stroom bewaren om later te gebruiken.

Zo haal je het meeste uit je eigen stroom en bespaar je op je energierekening.

Veelgestelde vragen over stoppen van salderen 

Tot en met 31 december 2026 mag je de stroom die je teruglevert nog volledig verrekenen met je verbruik.
Je mag niet meer salderen, maar krijgt wel een terugleververgoeding van minimaal 50% van het kale leveringstarief.
De tarieven voor 2027 zijn nog niet bekend. Zodra de tarieven bekend zijn, laten we dit weten aan al onze klanten. Dat doen we minimaal 30 dagen van tevoren.
Heb je zonnepanelen? Dan is het vanaf 1 januari 2027 extra belangrijk om de stroom die je opwekt meteen te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door je auto op te laden of de stroom op te slaan in een thuisbatterij. Zo haal je het meeste uit je eigen stroom.
Gebruik je stroom als de zon schijnt. Zet bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser overdag aan, of laad je auto op met je eigen zonnestroom.