SAlderen en terugleveren
Zo werkt het
Zonnepanelen: hoe zit het met salderen en terugleveren?
Heb je zonnepanelen of denk je erover om ze te kopen? Dan kom je ongetwijfeld termen als salderen en terugleveren tegen. We leggen je uit wat het verschil is én wat er voor jou verandert vanaf 2027.
Snel naar:
Wat is salderen?

Als je stroom opwekt met je zonnepanelen, gebruik je vaak niet al deze stroom. Stroom die je niet verbruikt, lever je terug aan het net. Bij je jaarrekening verrekenen we deze teruggeleverde stroom met alle stroom die je hebt verbruikt.
Voorbeeld: je verbruikt 3.500 kWh en levert 3.000 kWh terug. Je betaalt dan alleen voor 500 kWh. Goed om te weten: tot en met 31 december 2026 blijft salderen gewoon mogelijk.
De salderingsregeling stopt per 1 januari 2027
Je krijgt wél een terugleververgoeding voor de stroom die je niet zelf gebruikt. Hoe hoog die vergoeding is, weten we nog niet. Ook de eventuele kosten zijn nog onbekend. We laten het je weten zodra dat verandert. Dat doen we minimaal 30 dagen van tevoren.

Wat is terugleveren?

Een voorbeeld: je bent overdag niet thuis. Je lampen en apparaten staan uit. Maar je zonnepanelen werken wel. De stroom die je dan niet gebruikt, lever je terug aan het net. Zo gaat de zonnestroom die je zelf opwekt niet verloren.
Terugleververgoeding
Voor de stroom die je teruglevert, krijg je een vergoeding. Hoe hoog die vergoeding is, bepaalt de energieleverancier.
Bij Essent krijg je altijd minstens 50% van het kale leveringstarief per kWh. We verrekenen dit automatisch op je jaarrekening of eindrekening.
Terugleverkosten
Dat brengt kosten met zich mee. Heb je zonnepanelen, dan betaal je terugleverkosten.
Wat kun je zelf doen?
Veelgestelde vragen over salderen en terugleveren
Salderen betekent dat je de stroom die je met je zonnepanelen teruglevert aan het net mag wegstrepen tegen de stroom die je van het net gebruikt. Dit gebeurt op je jaarrekening. Zo betaal je alleen voor wat je extra van het net nodig had.
Terugleveren gebeurt automatisch als je meer stroom opwekt dan je op dat moment gebruikt. Die stroom gaat het net op. Voor die stroom krijg je een terugleververgoeding van je energieleverancier.
Dat verschilt per leverancier. De huidige terugleververgoeding van Essent vind je in Mijn Essent of de app. De terugleververgoeding kan tussentijds wijzigen. In dat geval ontvang je op tijd een persoonlijk bericht.
Nee. Na 1 januari 2027 mag je teruggeleverde stroom niet meer wegstrepen tegen je verbruik. Je krijgt wel een terugleververgoeding voor stroom die je niet direct gebruikt.
Ja, zonnepanelen blijven een slimme investering. Ze worden goedkoper en je bespaart nog steeds op de stroomkosten, vooral als je stroom direct gebruikt.
Vanaf1 januari 2027 kun je niet meer salderen. In plaats daarvan krijg je straks een vergoeding van je energieleverancier voor elke kWh die je teruglevert. Deze vergoeding moetminimaal 50% zijn van het kale leveringstarief (excl. belastingen) en geldt tot ten minste 2030.
Je kunt óók met terugleverkosten te maken krijgen, omdat leveranciers kosten rekenen voor het verwerken van stroom op het net. Die mogen ze blijven rekenen, ook na 2027.
Bij een dynamisch energiecontract verandert de stroomprijs elk uur. Dat betekent dat ook de vergoeding die je krijgt voor stroom die je teruglevert, elk uur anders is.
De stroom die je opwekt en meteen gebruikt, hoef je niet van het net te kopen. Dat is altijd het voordeligst. Lever je stroom terug aan het net? Dan krijg je daar de uurprijs voor die op dat moment geldt.Meer weten over salderen en terugleveren?
Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op, bespaar je op je energierekening en verhoog je het energielabel van je huis. Ook na 2027 kun je voordeel halen uit je opgewekte stroom, vooral als je die meteen zelf gebruikt.