Verdien aan je zonne-energie: alles over de terugleververgoeding

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, ze kunnen ook geld opleveren. Met een terugleververgoeding kun je vandaag beginnen met besparen. Hoe hoog is de terugleververgoeding? En hoe werkt deze vergoeding precies? Je leest het hier.

Wat is een terugleververgoeding?

Op zonnige dagen wekken je zonnepanelen veel energie op. Dit is niet altijd energie die je direct gebruikt. Zeker als je niet thuis bent. Het is zonde als deze opgewekte energie verloren gaat. Daarom kun je deze energie terugleveren aan het net. Wek je jaarlijks meer energie op, dan je stroom verbruikt? Dan krijg je voor dit overschot een vergoeding van je energieleverancier per kilowattuur (kWh) stroom. Dit heet de terugleververgoeding. Hoe hoog die vergoeding is, verschilt per leverancier.

Salderen van opgewekte stroom en je terugleververgoeding

Voor elke kWh die je teruglevert, krijg je op dit moment een kWh gratis op de dagen dat je het wel nodig hebt. Bijvoorbeeld als de zon niet schijnt, of als je veel energie gebruikt. Op je jaarafrekening streept je leverancier de teruggeleverde stroom namelijk tegen de afgenomen stroom weg. Dat heet salderen. Deze salderingsregeling heeft de overheid bedacht om zonnepanelen aantrekkelijker te maken.

Houd je onderaan de streep, dus na het salderen, opgewekte energie over? Dan lever je op jaarbasis netto meer stroom terug dan afgenomen. Dit resterend aantal kWh kan je leverancier niet salderen. Je krijgt voor dit overschot een vergoeding per kWh. Dit heet de terugleververgoeding.

Terugleververgoeding Essent

De terugleververgoeding is bij elke energieleverancier anders. De vergoeding per kWh is bij de meeste leveranciers lager dan de reguliere stroomprijs. Eigenaren van zonnepanelen krijgen bij Essent een vaste vergoeding. Het maakt niet uit of je een variabel of vast contract hebt.

De actuele terugleververgoeding per kWh is bij ons € 0,055*. Deze vergoeding is exclusief belastingen. Over de teruglevering boven verbruik wordt dus geen energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw vergoed.

*Op het moment van schrijven.

Rekenvoorbeelden salderen en vergoeding teruggeleverde stroom

Voorbeeld 1: je verbruikt in één jaar meer elektriciteit dan dat je zonnepanelen aan energie opwekken.

Je verbruikt bijvoorbeeld 3.000 kWh en levert 1.000 kWh terug aan het elektriciteitsnet. Dan betaal je aan het einde van het jaar nog (3.000 kWh - 1.000 kWh) voor 2.000 kWh aan Essent. Dit komt dus uit op: 2.000 x de stroomprijs die in je energiecontract staat = het bedrag wat je betaalt voor de afgenomen elektriciteit.

Voorbeeld 2: je zonnepanelen wekken op jaarbasis evenveel energie op als dat je verbruikt.

In dit tweede voorbeeld gebruik je 3.000 kWh en lever je 3.000 kWh terug aan het elektriciteitsnet. Je leverancier kan dan alles salderen (3.000 kWh - 3.000 kWh). De verbruikte stroom is dan tegen de opgewekte stroom afgerekend. Je energierekening is dus aan het einde van het jaar € 0,00.

Voorbeeld 3: je totale verbruik is lager dan de totaal opgewekte energie van jouw zonnepanelen.

Je verbruikt bijvoorbeeld 3.000 kWh en levert 3.500 kWh terug aan het elektriciteitsnet. Dan heb je een netto teruglevering van 500 kWh. Voor dat resterend aantal kWh ontvang je van Essent: 500 kWh x € 0,055 per kWh = € 27,50.

Nieuwe energiewet: afschaffen salderingsregeling teruggeleverde energie*

*Onder voorbehoud van de plannen van het nieuwe kabinet.

Vanaf 1 januari 2025 wil de Nederlandse overheid de salderingsregeling afbouwen. In 2025 daalt het percentage dat je leverancier mag salderen in één keer met 36 procent en gaat daarna verder omlaag. Tussen 2026 en 2031 daalt het percentage jaarlijks met 9 procent. Het plan is om vanaf 2031 niet meer te salderen. De nieuwe regeling is voor alle energieleveranciers gelijk en geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.

Het afschaffen van de salderingsregeling betekent dat de vergoeding voor het terugleveren van energie verandert. Als je nu saldeert, krijg je namelijk indirect hetzelfde bedrag voor de kWh die je opwekt als dat je aan ons betaalt voor de kWh die je afneemt. Straks krijg je voor alle teruggeleverde energie een terugleververgoeding van je energieleverancier. Dus niet alleen voor het overschot. Deze vergoeding is waarschijnlijk lager vergeleken met salderen.

Redelijke terugleververgoeding zonne energie

De manier waarop energieleveranciers de terugleververgoeding berekenen verschilt. De vergoeding is standaard lager dan de prijs die je betaalt voor de energie die je verbruikt. Het bedrag is vaak een percentage van het kale leveringstarief.

In Nederland moeten leveranciers een 'redelijke vergoeding' bieden voor energie die je teruglevert aan het net. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is de toezichthouder die ervoor zorgt dat energieleveranciers zich aan deze wet houden.

Marktprijs en hoogte van de terugleververgoeding

De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. De marktprijs voor groene energie wisselt sterk. Op zomerse dagen wanneer de zon schijnt is er bijvoorbeeld veel aanbod. Alle huishoudens en bedrijven met zonnepanelen wekken groene energie op, en leveren dit terug aan het net.

Andersom is er op donkere winterse dagen of 's avonds minder aanbod. Dit zijn juist momenten waarop je energie gebruikt. Bijvoorbeeld om te koken, verwarmen of televisie te kijken. Op die momenten gebruiken veel mensen energie van het net en is de marktprijs per kWh dus hoger.

Opslag van opgewekte stroom in Nederland

Omdat we in Nederland elektriciteit nog niet goed kunnen opslaan, moeten energieleveranciers het overschot dezelfde dag op de markt verkopen. Op die dagen van overschot is de energieprijs daarom heel laag en kan zelfs nul of negatief zijn. Het zou mooi zijn als de opgewekte energie op de dagen dat er veel zon is, kan worden opgeslagen voor momenten dat er minder aanbod is. Maar zover is het dus nog niet. De thuisbatterij die in de toekomst wordt gemaakt zal dit mogelijk maken. Heb je een Tesla? Dan kun je zelf aan de slag met een eigen laadpaal.

Hoogste terugleververgoeding is niet altijd beste terugleververgoeding

Als je zelf stroom opwekt en stroom teruglevert aan het net, wil je natuurlijk de beste terugleververgoeding. Je kunt de terugleververgoeding vergelijken van verschillende energieleveranciers. Dit kan je een hoop geld besparen. Maar is de hoogste terugleververgoeding altijd de beste keuze voor jou? Het antwoord is nee. De beste terugleververgoeding hangt sterk af van jouw situatie.

Jouw vergoeding voor teruggeleverde energie ontvangen

De vergoeding voor de teruggeleverde stroom verrekent Essent via de jaarrekening. Snel en makkelijk. Het bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid energie die je op jaarbasis teruglevert. Deze hoeveelheid lezen we af van het teruglevertelwerk van je meter. We salderen eerst de afgenomen en opgewekte energie. Deze bedragen strepen we tegen elkaar weg. Voor het eventuele restant aan opgewekte energie ontvang je een terugleververgoeding.

Voorwaarden terugleververgoeding ontvangen bij Essent:

  1. Je hebt een vast contract of variabel contract bij Essent voor energie.
  2. Je wekt met je zonnepanelen meer energie op dan je verbruikt.
  3. Je hebt je installatie aangemeld bij de netbeheerder via www.energieleveren.nl.
  4. Je hebt een slimme meter die de teruggeleverde stroom registreert.
  5. U heeft een kleinverbruiksaansluiting (waarde: maximaal 3 x 80 A).

Tip: gebruik je eigen pure energie

Wil je zoveel mogelijk geld besparen met je zonnepanelen? Gebruik je elektrische apparaten dan op momenten dat je zonnepanelen veel energie opwekken. Wacht dus bijvoorbeeld even met wassen of opladen tot het zonnig is. Hierdoor minimaliseer je het eventueel restant verbruik. Dit betekent dat je minder energie van het net hoeft te gebruiken en in plaats daarvan profiteert van je eigen pure energie.

Veelgestelde vragen over de terugleververgoeding

Hoe hoog is de terugleververgoeding bij Essent?

Bij Essent geldt een terugleververgoeding van 5,5 eurocent per kWh. Het is een vaste vergoeding voor iedereen met vaste contracten en variabele contracten. Dit bedrag is exclusief energiebelasting. Over de teruglevering boven verbruik wordt dus geen energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw vergoed.

Hoe ontvang ik mijn terugleververgoeding?

Als je meer energie opwekt dan verbruikt, dan ontvang je voor dit overschot een terugleververgoeding van Essent. We verrekenen de teruggeleverde elektriciteit op je jaarrekening. We strepen eerst de afgenomen en opgewekte energie tegen elkaar weg. Dit heet salderen. Het bedrag ontvang je op het rekeningnummer dat bij ons bekend is.

Benieuwd naar wat de terugleververgoeding voor jou betekent? Vraag dan een zonnepanelen offerte aan.

Offerte aanvragen