Wek je stroom op met zonnepanelen op je eigen dak? Op zonnige dagen kun je merken dat je meer stroom opwekt dan je verbruikt. Wat gebeurt er met de overtollige stroom die je niet gebruikt? Je kunt dan stroom terug aan het elektriciteitsnet leveren. Energieleveranciers bieden vaak een vergoeding voor teruggeleverde stroom. We vertellen je graag meer over teruglevering.

Salderen en terugleveren: wat zijn de verschillen?

Je hebt vast vaker gehoord over 'salderen' en 'terugleveren'. Allebei gaan ze over het proces waarbij je overtollige energie teruglevert. Maar hoe onderscheiden ze zich van elkaar? Dat leggen we je graag uit.

Wat houdt salderen in?

Als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je op dat moment nodig hebt of kunt opslaan, dan geef je dit overschot aan het net terug. In ruil daarvoor ontvang je een krediet op je energiefactuur. Dit krediet kun je gebruiken wanneer je meer energie nodig hebt dan je zonnepanelen genereren, zoals in de avond of op momenten dat het bewolkt is.

Hoe werkt dit aan het eind van het jaar?

Aan het jaaruiteinde krijg je een overzicht van je energieleverancier met daarin: jouw totale energieconsumptie en de hoeveelheid energie die je hebt teruggeleverd. Je mag je jaarlijkse energieverbruik aftrekken van de energie die je hebt teruggevoerd. Het resultaat is je netto energieconsumptie, waarvoor je uiteindelijk betaalt. Dit heet salderen.

Lees meer over de salderingsregeling.

Salderingsregeling afbouwen?

De salderingsregeling voor zonne-energie maakt zonnepanelen extra aantrekkelijk. De overheid had plannen om de salderingsregeling langzaam af te bouwen. Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer besloten om de salderingsregeling niet af te bouwen. Zonnepaneelbezitters kunnen dus gebruik blijven maken van de salderingsregeling. Nu, maar ook in de toekomst.

Wat betekent teruglevering?

Wanneer je zonnepanelen meer energie opwekken dan je verbruikt, lever je deze opgewekte energie terug aan het net. Dit betekent dat wanneer je zonnepanelen meer energie produceren dan je op dat moment nodig hebt, deze extra energie niet verloren gaat, maar je het terug stuurt aan het net.

Starten met het terugleveren van stroom: hoe doe je dat?

Om te beginnen met het terugleveren van stroom heb je natuurlijk eerst zonnepanelen nodig. Je kunt je zonnepanelen vervolgens aanmelden bij Energieleveren.nl. Zij laten aan ons laten weten dat je kunt starten met het opwekken van stroom, en met het terugleveren.

Omvormer

Het proces van zonnepanelen en teruglevering is erg technisch. Het begint allemaal met zonnepanelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Als de geproduceerde elektriciteit niet direct in huis wordt gebruikt, gaat het naar het elektriciteitsnet. Dat gebeurt via een omvormer. Je omvormer kan precies meten wanneer er een overschot aan elektriciteit is. Op het moment dat de omvormer dit ziet gebeuren, zal deze de overtollige energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit gebeurt automatisch.

Terugleververgoeding zonnepanelen 

Energie die je teruglevert aan het net, wordt op je jaarrekening weggestreept tegen de energie die je hebt verbruikt. Deze verrekening heet ook wel 'salderen'. Heb je netto meer teruggeleverd dan dat je hebt verbruikt? Dan krijg je een terugleververgoeding van je energieleverancier voor iedere kWh die je meer hebt teruggeleverd.

Lees meer over de terugleververgoeding

Drukte op het elektriciteitsnet

Zoals uitgelegd lever je de stroom die je opwekt en niet gebruikt terug aan het net. Doordat er steeds meer zonnepanelen zijn in Nederland, is er ook steeds meer teruggeleverde stroom. Hierdoor wordt het erg druk op het elektriciteitsnet en dat brengt meer kosten met zich mee. Daarom verdelen steeds meer energieleveranciers deze kosten over zonnepanelenbezitters. Dit zijn de terugleverkosten.

Salderen en teruglevering zonnepanelen

Energie die je teruglevert aan het net, wordt op je jaarrekening weggestreept tegen de energie die je hebt verbruikt. Deze verrekening heet ook wel 'salderen'. Heb je netto meer teruggeleverd dan dat je hebt verbruikt? Dan krijg je een vergoeding van je energieleverancier (terugleververgoeding) voor iedere kWh die je meer hebt teruggeleverd.

Salderingsregeling en terugleververgoeding ontvangen

Zodra je meer opgewekte stroom teruglevert dan het plafond, ontvang je een terugleververgoeding. Deze vergoeding ligt vaak lager dan de prijs die je betaalt voor het afnemen van stroom.

Voorbeelden van teruglevering zonnepanelen

Als je energie teruglevert, heb je te maken met de salderingsgrens. Je kunt dus ook nooit méér salderen dan de hoeveelheid energie die je geleverd hebt gekregen.

Hieronder leggen we twee voorbeelden uit over teruglevering en saldering.

Voorbeeld 1: minder stroom opgewekt dan stroom verbruikt

In veel gevallen wekken je zonnepanelen minder stroom op dan dat je in een jaar verbruikt. De situatie is bijvoorbeeld als volgt:

  • Je zonnepanelen wekken 2.000 kWh per jaar op. Daarvan gebruik je zelf 1.000 kWh. Je levert dan 1.000 kWh terug aan het elektriciteitsnet.
  • Je energieleverancier levert je 3.500 kWh.
  • De salderingsgrens in dit voorbeeld is 3.500 kWh, namelijk gelijk aan je stroomverbruik. Hiervan wordt de door jou teruggeleverde energie (1.000 kWh) nog afgetrokken op de jaarafrekening. Voor de resterende 2.500 kWh betaal je de reguliere stroomkosten.

Voorbeeld 2: meer stroom opgewekt dan verbruikt

Het kan ook voorkomen dat je meer stroom opwekt dan verbruikt. De situatie is dan bijvoorbeeld als volgt:

  • Je zonnepanelen wekken 2.200 kWh per jaar op. Daarvan gebruik je zelf 1.000 kWh. Je levert dan 1.200 kWh terug aan het elektriciteitsnet.
  • Je energieleverancier levert je 500 kWh.
  • De salderingsgrens in dit voorbeeld is 500 kWh, namelijk gelijk aan je stroomverbruik. Je hebt 700 kWh meer opgewekt dan verbruikt. Voor deze 700 kWh krijg je een terugleververgoeding.

Terugleveren van opgewekte stroom

In de laatste jaren is de gemiddelde teruglevering van zonnepanelen gestegen, waardoor het druk wordt op het net. Dit heeft verschillende redenen. Een van deze redenen is de technologie die steeds beter wordt, maar het heeft ook te maken met het feit dat we als Nederlanders steeds groener willen leven. We leggen het aan je uit.

Kosten van terugleveren nemen toe

De kosten om zonne-energie terug te leveren aan het net nemen toe. We leggen je graag uit hoe dat zit. Energie gebruik je de hele dag, het meest de ochtend als je opstaat en in de avond als je thuiskomt. Overdag en in de nacht gebruik je veel minder. Heb je zonnepanelen op je dak? Dan wek je vooral stroom op als de zon schijnt.

Opslag duurzame energie

Uitgerekend op het moment dat je weinig gebruikt, wordt er dus veel opgewekt. Dit komt doordat je bijvoorbeeld niet thuis, maar op je werk bent. De zonne-energie die je op dat moment opwekt lever je terug aan het stroomnet. Als je aan het begin van de avond thuiskomt, wek je zonnepanelen nog maar weinig op. Je gebruikt dan vooral stroom van het net, om bijvoorbeeld te koken en televisie te kijken. Op dit moment trekken we de stroom die je teruglevert aan het net, jaarlijks af van je stroomverbruik. Dit heet salderen.

Salderingsregeling

Met de salderingsregeling mag je goedkopere opgewekte stroom uit de zomer wegstrepen tegen duurdere stroom in de winter. Lever je een jaar meer stroom dan je zelf verbruikt, dan krijg je voor de stroom die je extra opwekt een vaste terugleververgoeding.

Goedkope stroom en dure stroom

Hoe zit dat met goedkope en dure stroom? De stroomprijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Inmiddels zijn er zoveel windmolens en zonnepanelen in Nederland dat we op zonnige en winderige dagen meer stroom opwekken dan verbruiken. Het net zit op deze piekmomenten vol, waardoor de stroomprijs daalt. Het kan zelfs negatief zijn. Maar wij betalen jou voor deze goedkope stoom en hoger tarief. Salderen en terugleveren van stroom kost hierdoor geld. Deze kosten worden via het stroomtarief verdeeld over alle klanten, dus ook over mensen die geen zonnepanelen hebben. De kosten stijgen verder door de minimale terugleververgoeding die de overheid mogelijk wil instellen.

Energie contract met zonnepanelen

We willen voor iedereen de kosten zo laag mogelijk houden. Of je nou wel of geen zonnepanelen hebt. Daarom kun je op dit moment* alleen een contract voor 1 jaar of een variabel contract afsluiten als je zonnepanelen hebt. We begrijpen dat dit vervelend is als je op zoek bent naar langdurige zekerheid. Waar je wel zeker van bent is dat het voordelig blijft om voor je eigen energie gebruik zonnepanelen te nemen. Vooral wanneer je bijvoorbeeld in de middag in plaats van de avond je wasmachine laat draaien en je auto oplaadt. Zo gebruik je de energie die je opwekt zelf, en dat scheelt in de kosten.

*februari 2024

Tarieven terugleververgoeding

Wat betekent teruglevering voor je portemonnee? De terugleververgoeding kan variëren. Als klant van Essent krijg je 5,5 eurocent per kWh. De terugleververgoeding verrekenen we op je jaarrekening.

Terugleververgoeding

De hoeveelheid teruggeleverde energie wordt beïnvloed door bepaalde factoren. Je kunt hierbij denken aan:

  • De efficiëntie van de zonnepanelen (capaciteit)
  • De oriëntatie en hellingshoek van de panelen
  • Weersomstandigheden.

Adviesgesprek

Ben je benieuwd wat zonnepanelen voor jou kunnen betekenen? Vraag dan nu een adviesgesprek aan bij een van onze adviseurs. Onze adviseurs zullen je stap voor stap meenemen tijdens het hele proces.

Adviesgesprek aanvragen

 

Terugleveringskosten

Alles wat je wil weten over zonnepanelen

Zonnepanelen offerte

Ben je benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen brengen? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan.
zonnepaneel plaatsen

Zonnepanelen installeren

In veel gevallen installeren we de zonnepanelen al binnen 12 weken. Benieuwd hoe de installatie verloopt?

Zonnepanelen vergelijken

We hebben het beste zonnepanelen aanbod voor je samengesteld. Benieuwd welke panelen bij je passen?