Alles over je energiemeter

Wat voor meter hangt er in je meterkast? Hoe lees je deze af? En wanneer en hoe geef je de meterstanden door? Vind hier een antwoord op al je vragen over je energiemeter.

Meterstanden aflezen

Meters voor stroom en voor gas. Dubbel, enkel, digitaal of analoog. Er zijn nogal wat soorten meters. Ontdek eenvoudig welke je hebt en hoe je deze afleest.

Meterstanden doorgeven

Tijd om de meterstanden door te geven? Dan ontvang je van ons een verzoek per e-mail of post. Je meterstanden geef je makkelijk en snel online aan ons door.

De slimme meter

De slimme meter is een digitale energiemeter die je meterstanden automatisch doorstuurt. Ook geeft deze meter je inzicht in je dagelijkse verbruik.

Verzoek ontvangen?

Heb je in je mailbox of brievenbus een verzoek van ons ontvangen? Geef dan makkelijk en snel online je meterstanden door.

Veelgestelde vragen over energiemeters

Neem contact op met je netbeheerder om het automatisch uitlezen aan- of uit te zetten.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Er zijn veel verschillende soorten meters. Hoe je je meterstanden afleest hangt dus af van welke meter je hebt. We hebben de verschillende meters en hoe je ze afleest voor je op een rijtje gezet. Wel zo handig.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Een slimme meter is een digitale energiemeter die je stroom- en gasverbruik meet. Het verschil met andere meters is dat we je meterstanden op afstand uitlezen. Je hoeft dus zelf geen meterstanden meer aan ons door te geven.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Op de omvormer zie je hoeveel stroom je zonnepanelen hebben opgewekt. Deze stroom wordt eerst gebruikt voor de apparaten die je op dat moment gebruikt. De stroom die je niet gebruikt, lever je terug aan het stroomnet. Deze teruglevering is de stand die je op je slimme meter ziet.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Het Energierapport is je maandelijkse verbruiksoverzicht waarop staat hoeveel energie je de afgelopen maand hebt verbruikt en wat dat kost. Je ontvangt hem als je een slimme meter hebt. Gebruik het Energierapport om je huidige verbruik met voorgaande jaren én met het landelijk gemiddelde te vergelijken. Zo houd je heel makkelijk inzicht in je verbruik.

Net een (nieuwe) slimme meter? Je ontvangt je eerste Energierapport ongeveer 2 maanden na de activatie van je meter.

Geen slimme meter in de meterkast? Dan ontvang je elk jaar een Energierapport als bijlage bij je jaarrekening.

Heeft dit antwoord je geholpen?

De meeste huishoudens hebben de afgelopen jaren via hun netbeheerder slimme meters gekregen. Hangen er bij jou nog geen slimme meters in de meterkast? Kijk op de website van je netbeheerder wanneer je aan de beurt bent of hoe je een slimme meter aanvraagt.

In het eancodeboek kun je opzoeken wie je netbeheerder is. Op de website van Netbeheer Nederland vind je de websites van de netbeheerders.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Staat de teller stil of is het display niet leesbaar? Bel dan het Nationaal Storingsnummer op 0800-9009. Je netbeheerder lost het voor je op.

Loopt je meter nog wel en is je display leesbaar, maar denk je dat de meterstand niet klopt? Neem contact met ons op. Dan kijken we met je mee.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Staat je vraag er niet bij?

Bekijk alle informatie over andere onderwerpen of neem contact met ons op.