Uitleg bij je Energierapport

Heb je een slimme meter? Dan ontvang je elke maand rond dezelfde dag het Energierapport in je e-mail of op de deurmat. Is het een keer later? Geen zorgen, je ontvangt het rapport uiterlijk de 23e van de maand. 

Wil je elke dag je verbruik checken? Download dan snel onze handige Essent app.

Je verbruik en kosten

In het Energierapport zie je wat je afgelopen maand hebt verbruikt en hoeveel dit kost. Je energieprijs bestaat uit vaste en verbruiksafhankelijke leveringskosten. Daarnaast betaal je netbeheerkosten. Dit zijn de kosten voor het gebruik en onderhoud van het stroom- en gasnet en de energiemeters. Verder heb je te maken met belastingen en toeslagen.

Lees meer over hoe de energieprijs is opgebouwd.

Benieuwd naar de opbouw van jouw persoonlijke kosten? Bekijk je tarievenoverzicht. Dit ontvang je als de tarieven wijzigen. Je vindt je persoonlijke tarieven ook in de Essent app en in Mijn Essent.

Correctiefactor gasverbruik

In je Energierapport staat alleen je gasverbruik en niet de bijbehorende meterstanden. Als je je meterstanden van 2 maanden erbij pakt, zie je dat het verschil tussen die meterstanden soms net wat afwijkt van het verbruik in je Energierapport. Dit komt door de correctie voor de calorische waarde van het geleverde gas. Deze correctie vind je ook op je jaarrekening. 

Lees onze uitleg over de correctiefactor calorische waarde.

Verbruik

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw verbruik in je Energierapport.

Stroom: vergelijking met andere huishoudens

In je Energierapport vergelijken we jouw stroomverbruik met dat van andere huishoudens. Dit levert de beste vergelijking op omdat het aantal mensen op 1 adres de meeste invloed heeft op de gemiddelde hoeveelheid verbruikte stroom. Denk aan de verlichting in meerdere kamers, het aantal apparaten op het lichtnet of in de oplader, enzovoort.

Bron: Milieu Centraal en RVO (berekening Nibud, 2020)

Vergelijk stroom

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw verbruik in je Energierapport.

Gas: vergelijking met andere woningtypes

Je gasverbruik vergelijken we niet met andere huishoudens maar met andere woningtypes. Want het woningtype heeft meer invloed op het gemiddelde gasverbruik dan het aantal mensen in een huis. Je verbruikt in een vrijstaande woning bijvoorbeeld meer gas voor de verwarming dan in een appartement met buren link, rechts, boven en onder.

Bron: Milieu Centraal en RVO (berekening Nibud, 2020)

Vergelijk gas

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw verbruik in je Energierapport.

Vergelijk je energieverbruik

Wil je je energieverbruik nog beter vergelijken met dat van anderen? Beantwoord 5 vragen in de adviesmodule Vergelijk mijn energieverbruik van Milieu Centraal en kijk hoe je scoort ten opzichte van andere huishoudens in jouw situatie.

Jouw historisch verbruik

In je Energierapport vind je jouw historisch verbruik. Daarin zie je precies hoeveel energie je afgelopen jaren elke maand hebt verbruikt. Je ziet maximaal 3 jaar. Je overzicht is korter als je nog niet zo lang een slimme meter hebt. Of als je nog niet zo lang klant bent. Er staat ‘niet beschikbaar’ als het ons niet is gelukt om je slimme meter uit te lezen.

Met dit overzicht krijg je nóg meer inzicht in je verbruik. Je checkt eenvoudig of jouw inspanningen om te besparen hebben geholpen. En je krijgt inzicht in de gevolgen van veranderingen. Bijvoorbeeld als de samenstelling van je gezin verandert.

Historisch verbruik

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw verbruik in je Energierapport.

Zonnepanelen en het Energierapport

Heb je zonnepanelen? Dan verbruik je de stroom die je daarmee opwekt eerst in je eigen huis. Als je meer opwekt dan je verbruikt, gaat de overtollige stroom via de elektriciteitsmeter naar het openbare elektriciteitsnetwerk. Dit heet terugleveren.

In je Energierapport zie je onder het kopje 'Jouw teruglevering' hoeveel stroom je afgelopen maand hebt teruggeleverd. Als je meer stroom hebt teruggeleverd dan verbruikt, krijg je een terugleververgoeding. Deze verrekenen we op je jaarrekening.

Teruglevering

Dit is een voorbeeld.

Het Energierapport is geen factuur

Het Energierapport geeft inzicht in je werkelijke verbruik, niet in het maandelijkse bedrag dat je betaalt. Want je betaalt elke maand een termijnbedrag. Dit is een schatting op basis van je gemiddelde jaarverbruik. Na een jaar verrekenen we je termijnbedragen met de hoeveelheid energie die je werkelijk hebt verbruikt. Dit zie je terug op je jaarrekening.

Handig om te weten

Nog meer inzicht

Het Energierapport is niet de enige plek waar je inzicht in je verbruik krijgt. Lees meer over inzicht in je verbruik.

Minder verbruiken? Check onze bespaartips

Valt je verbruik hoger uit dan je wilt? Misschien kun je wel besparen. Ontdek het met onze bespaartips.

Veelgestelde vragen over je Energierapport

Deel je het totaalbedrag door je verbruik, dan kom je niet op het tarief dat in je contract staat. Je energieprijs bestaat namelijk uit vaste en verbruiksafhankelijke leveringskosten. Daarnaast betaal je netbeheerkosten. Dit zijn de kosten voor het gebruik en onderhoud van het stroom- en gasnet en de energiemeters. Verder heb je te maken met belastingen en toeslagen. Lees meer over hoe de energieprijs is opgebouwd.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Hier zijn verschillende verklaringen voor. Misschien was het kouder dan normaal. Of de omstandigheden in je woning of huishouden zijn veranderd, waardoor je meer energie hebt verbruikt. Bijvoorbeeld:

  • Nieuwe apparaten in huis. Een ligbad, airconditioning, waterbed, aquarium, jacuzzi of sauna vraagt extra energie. 
  • Een verbouwing.
  • Je hebt oude apparaten in huis die niet energiezuinig zijn (meer dan 10 jaar oud).
  • De gezinssamenstelling is veranderd.
  • Een storing aan je cv-ketel.

Is jouw situatie anders? Neem dan contact met ons op. We controleren de meterstanden en kijken met je mee naar mogelijke andere oorzaken.

Wil je aan de slag met energie besparen in je huis? Ontdek met de online huisscan binnen 5 minuten hoe je je huis energiezuiniger maakt.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Doe de gratis online huisscan en ontdek hoe je energie bespaart in je huis. Of bekijk onze praktische bespaartips. Dat scheelt direct.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Je kunt je energieverbruik op verschillende manieren bekijken: 

  • Met de app zie je aan de hand van je actuele meterstanden hoeveel stroom en gas je verbruikt. Download hem gratis in de App Store of Google Play en log in met je Mijn Essent inloggegevens.
  • In Mijn Essent zie je bij Verbruik precies hoeveel energie je elke maand of elk jaar hebt verbruikt.
  • Heb je een slimme meter? Dan krijg je elke maand een Energierapport. Daarmee heb je inzicht in je werkelijke verbruik en wat dat kost. Je ontvangt het rapport via post of e-mail en hij staat ook in Mijn Essent
  • Ben je langer dan 1 jaar klant? Dan zie je je verbruik van vorig jaar op je jaarrekening. Die vind je in Mijn Essent.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Staat je vraag er niet bij?

Bekijk alle informatie over andere onderwerpen of neem contact met ons op.