Uitleg bij je Energierapport

Heb je een slimme meter? Dan ontvang je elke maand rond dezelfde dag het Energierapport in je e-mail of op de deurmat. Is het een keer later? Geen zorgen, je ontvangt het rapport uiterlijk de 23e van de maand. 

Het Energierapport geeft je inzicht in je werkelijke verbruik en wat dat kost. Lees op deze pagina hoe het Energierapport in elkaar zit.

Je verbruik en kosten

In het Energierapport zie je wat je afgelopen maand hebt verbruikt en hoeveel dit kost. Je energieprijs bestaat uit vaste en verbruiksafhankelijke leveringskosten. Daarnaast betaal je netbeheerkosten. Dit zijn de kosten voor het gebruik en onderhoud van het stroom- en gasnet en de energiemeters. Verder heb je te maken met belastingen en toeslagen. Zo krijg je in 2022 een korting van de overheid op je energiebelasting.

Lees meer over hoe de energieprijs is opgebouwd.

Benieuwd naar de opbouw van jouw persoonlijke kosten? Bekijk je tarievenoverzicht. Dit ontvang je als de tarieven wijzigen. Je vindt je persoonlijke tarieven ook in Mijn Essent.

Heb je een negatief bedrag bij je stroomverbruik? Of heb je meer of hetzelfde verbruikt, maar zijn je kosten lager? Dat komt doordat de energiebelasting verlaagd is en je een hogere overheidskorting krijgt. 

Heb je minder gas verbruikt, maar moet je toch meer betalen? Dat komt door de gestegen gasprijzen

Verbruik

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw verbruik in je Energierapport.

Stroom: vergelijking met andere huishoudens

In je Energierapport vergelijken we jouw stroomverbruik met dat van andere huishoudens. Dit levert de beste vergelijking op omdat het aantal mensen op 1 adres de meeste invloed heeft op de gemiddelde hoeveelheid verbruikte stroom. Denk aan de verlichting in meerdere kamers, het aantal apparaten op het lichtnet of in de oplader, enzovoort.

Bron: Milieu Centraal en RVO (berekening Nibud, 2020)

Vergelijk stroom

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw verbruik in je Energierapport.

Gas: vergelijking met andere woningtypes

Je gasverbruik vergelijken we niet met andere huishoudens maar met andere woningtypes. Want het woningtype heeft meer invloed op het gemiddelde gasverbruik dan het aantal mensen in een huis. Je verbruikt in een vrijstaande woning bijvoorbeeld meer gas voor de verwarming dan in een appartement met buren link, rechts, boven en onder.

Bron: Milieu Centraal en RVO (berekening Nibud, 2020)

Vergelijk gas

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw verbruik in je Energierapport.

Jouw historisch verbruik

In je Energierapport vind je jouw historisch verbruik. Daarin zie je precies hoeveel energie je afgelopen jaren elke maand hebt verbruikt. Je ziet maximaal 3 jaar. Je overzicht is korter als je nog niet zo lang een slimme meter hebt. Of als je nog niet zo lang klant bent. Er staat ‘niet beschikbaar’ als het ons niet is gelukt om je slimme meter uit te lezen.

Met dit overzicht krijg je nóg meer inzicht in je verbruik. Je checkt eenvoudig of jouw inspanningen om te besparen hebben geholpen. En je krijgt inzicht in de gevolgen van veranderingen. Bijvoorbeeld als de samenstelling van je gezin verandert.

Historisch verbruik

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw verbruik in je Energierapport.

Zonnepanelen en het Energierapport

Heb je zonnepanelen? Dan verbruik je de stroom die je daarmee opwekt eerst in je eigen huis. Als je meer opwekt dan je verbruikt, gaat de overtollige stroom via de elektriciteitsmeter naar het openbare elektriciteitsnetwerk. Dit heet terugleveren.

In je Energierapport zie je onder het kopje 'Jouw teruglevering' hoeveel stroom je afgelopen maand hebt teruggeleverd. Als je meer stroom hebt teruggeleverd dan verbruikt, krijg je een terugleververgoeding. Deze verrekenen we op je jaarrekening.

Teruglevering

Dit is een voorbeeld.

Het Energierapport is geen factuur

Het Energierapport geeft inzicht in je werkelijke verbruik, niet in het maandelijkse bedrag dat je betaalt. Want je betaalt elke maand een termijnbedrag. Dit is een schatting op basis van je gemiddelde jaarverbruik. Na een jaar verrekenen we je termijnbedragen met de hoeveelheid energie die je werkelijk hebt verbruikt. Dit zie je terug op je jaarrekening.

Handig om te weten

Nog meer inzicht

Het Energierapport is niet de enige plek waar je inzicht in je verbruik krijgt. Lees meer over inzicht in je verbruik.

Minder verbruiken? Check onze bespaartips

Valt je verbruik hoger uit dan je wilt? Misschien kun je wel besparen. Ontdek het met onze bespaartips.

Veelgestelde vragen over je Energierapport

Staat je vraag er niet bij?

Bekijk de veelgestelde vragen over andere onderwerpen of stel ons je vraag.