De stroomprijs

Per 1 juli 2023

De prijs van stroom

De stroomprijzen die je betaalt, zijn afhankelijk van het soort energiecontract en de door jou gekozen looptijd. De prijs van stroom (per kWh) bestaat uit meer dan alleen de kosten van elektriciteit. Deze wordt mede beïnvloed door energiebelasting, btw en een opslag voor de ontwikkeling van duurzame energie.

Ga naar het overzicht met energietarieven om de actuele prijs van elektriciteit bij Essent te bekijken. Ben je al klant bij ons? Dan vind je in Mijn Essent de stroomtarieven die gelden voor jou. Wil je graag klant worden bij Essent? Doe de postcodecheck en bekijk je persoonlijke aanbieding.

Wat is kWh?

Elektriciteitsverbruik wordt op je rekening aangegeven in kWh. Eén kWh is 1.000 Watt, een uur lang.

kWh is de afkorting voor kilowattuur, een eenheid van stroom. ‘kW’ staat voor kilowatt en de ‘h’ in de afkorting staat voor het Engelse woord ‘hour’, wat ‘uur’ betekent in het Nederlands.

Lees meer over kWh

Wat kost een kilowattuur stroom?

De prijs per kWh is opgebouwd uit: leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen en toeslagen.

 • Leveringskosten:
  De leveringskosten zijn de kosten voor de stroom die je van ons koopt. Deze kosten zijn verder opgedeeld in variabele en vaste leveringskosten. De variabele leveringskosten betaal je per kWh stroom. De vaste leveringskosten zijn de kosten die je betaalt voor de levering van stroom.
 • Netbeheerkosten:
  Deze kosten betaal je aan ons en wij dragen dit bedrag weer af aan de netbeheerder.
 • Belastingen en toeslagen:
  Op je energierekening staan ook belastingen en toeslagen: Energiebelasting, Vermindering Energiebelasting en Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE). Die zijn bij iedere leverancier gelijk.
 • Prijsplafond:
  In juli liggen de variabele tarieven onder het prijsplafond. Dit betekent dat er geen compensatie vanuit de overheid nodig is.

De vaste en variabele leveringskosten verschillen per energieleverancier. Maar ook per type tarief (enkel- of dubbeltarief) of type contract (vaste prijs- of variabele prijs-contract). Bij Essent bieden we jou altijd een scherp tarief én goede service. Met ons klantprogramma Thuisvoordeel krijg je bijvoorbeeld extra korting op je stroomprijs, oplopend tot wel 10%!

Opbouw van de stroomprijs

De stroomrekening van Essent per 01-07-2023. De leveringskosten en netbeheerkosten worden gedeeltelijk gecompenseerd door belastingen en toeslagen.

Enkel of dubbeltarief voor stroom

Het tarief dat je kiest heeft ook invloed op de prijs van elektriciteit, en daarmee het totaal van je variabele leveringskosten. Je hebt misschien wel eens gehoord van dag- en nachtstroom. Dit noemen we ook wel enkeltarief en dubbeltarief*.

Enkeltarief heeft altijd een vaste prijs. Voor dubbeltarief gelden verschillende prijzen: het daltarief en het normaaltarief. Waar het op neer komt: je betaalt ’s avonds, ’s nachts en in het weekend minder en op de andere momenten wat meer. Kijk dus eens wanneer je de meeste elektriciteit verbruikt. Enkeltarief of dubbeltarief, wat past bij jou?

* Goed om te weten: vanaf 1 juli 2021 is dubbeltarief alleen mogelijk in combinatie met een slimme meter.

Een vast of variabele stroomprijs

Er bestaan in de basis twee soorten energiecontracten: vast en variabel. Een energiecontract met een vaste looptijd heeft meestal een andere prijs per kWh dan een contract met een variabele stroomprijs, waarvan de elektriciteitsprijs meebeweegt met de prijzen op de wereldmarkt.

Heb je een flexibel (variabel) energiecontract? Dan kunnen de prijzen van stroom periodiek worden aangepast. Deze kunnen stijgen, maar ook dalen. De elektriciteitsprijs is onder andere gekoppeld aan de prijs van aardolie. Wil je liever wat meer zekerheid? Kies dan voor een vast contract voor één of meerdere jaren.

Bij Essent heb je de keuze uit een aantal verschillende energiecontracten, zodat er altijd een optie is die bij je past!

Energie afsluiten bij Essent

Benieuwd naar ons beste aanbod? Doe de postcodecheck. Zo zie je direct welk energiecontract bij jouw situatie past.
We hebben altijd een scherpe aanbieding. Én natuurlijk krijg je als nieuwe klant groene stroom.