De stroomprijs

Per 1 januari 2024

Bereken je stroomprijs per kWh

Je wilt natuurlijk je nieuwe energiecontract afsluiten tegen de beste stroomprijs. Maar hoe zijn deze prijzen opgebouwd? De energieprijzen die je betaalt, zijn afhankelijk van het soort energiecontract en de door jou gekozen looptijd. De stroomprijs per kWh bestaat uit meer dan alleen de kosten van elektriciteit. Deze wordt mede beïnvloed door energiebelasting, btw en een opslag voor de ontwikkeling van duurzame energie.

Ben je al klant bij ons? Dan vind je in Mijn Essent de stroomprijzen die gelden voor jou. Wil je graag klant worden bij Essent? Bereken je stroomtarieven en bekijk hoe prijs per kwh voor jou uitpakken. Voor welke energiecontract je ook kiest, bij Essent zit je goed. Met ruim 100 jaar ervaring in energie, helpen we jou vandaag nog op weg.

Wat is kWh?

Elektriciteitsverbruik wordt op je rekening aangegeven in kWh. Eén kWh is 1.000 Watt, een uur lang. kWh is de afkorting voor kilowattuur, een eenheid van stroom. ‘kW’ staat voor kilowatt en de ‘h’ in de afkorting staat voor het Engelse woord ‘hour’, wat ‘uur’ betekent in het Nederlands.

Lees meer over kWh

De opbouw van de stroomprijs

De prijs per kWh is opgebouwd uit: leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen en toeslagen.

  • Leveringskosten:
    De leveringskosten zijn de kosten voor de stroom die je van ons koopt. Deze kosten zijn verder opgedeeld in variabele en vaste leveringskosten. Bij de variabele leveringskosten betaal je stroom per kWh. Bij de vaste leveringskosten zijn de kosten die je betaalt voor de levering van stroom.
  • Netbeheerkosten:
    Deze kosten betaal je aan ons en wij dragen dit bedrag weer af aan de netbeheerder.
  • Belastingen en toeslagen:
    Op je energierekening staan ook belastingen en toeslagen. Die zijn bij iedere leverancier gelijk.

De vaste en variabele leveringskosten verschillen per energieleverancier. Maar ook per type tarief (enkel- of dubbeltarief) of type contract (vaste prijs- of variabele prijs-contract).

De kosten voor stroom per kWh

De stroomrekening van Essent. De leveringskosten en netbeheerkosten worden gedeeltelijk gecompenseerd door belastingen en toeslagen.

Kies voor de zekerheid van Essent

Bij Essent bieden we jou altijd een scherp tarief én goede service. We helpen je graag verder en kijken samen met jou naar het beste energie aanbod. Heb je een energiecontract gevonden die bij jou past? Dan worden we graag je energieleverancier en regelen we het voor je verder. Je hebt hier zelf geen omkijken meer naar. Als je klant wordt bij Essent, dan wordt je extra beloont. We geven vaste klanten driedubbel voordeel met ons gratis klantprogramma Thuisvoordeel. Je krijgt bijvoorbeeld extra korting op je stroomprijs, oplopend tot wel 10%!

Energie afsluiten bij Essent

Benieuwd naar ons beste aanbod? Doe de postcodecheck. Zo zie je direct welk energiecontract bij jouw situatie past.
We hebben altijd een scherpe aanbieding. Én natuurlijk krijg je als nieuwe klant groene stroom.

Veelgestelde vragen over stroomtarieven