Wat kan ik verwachten van de energieprijzen?

De energiemarkt is altijd in beweging. Verschillende factoren zorgen ervoor dat energieprijzen dalen, of juist stijgen. Denk bijvoorbeeld aan het weer of aan de gasvoorraad. Of de energieprijzen in de toekomst gaan stijgen of dalen weet niemand precies. Hier lees je meer over de ontwikkeling van de energieprijs. 

Wat bepaalt de ontwikkeling van de energieprijs? 

De prijs van energie en de ontwikkeling daarvan is sterk afhankelijk van vraag en aanbod. Vooral het weer speelt hierbij een grote rol. In een koude winter hebben we meer gas nodig dan tijdens een zachte winter. Dit kan de voorraden onder druk zetten, waardoor de prijzen gaan stijgen. Andersom is het zo dat een zachte winter voor een lager gasverbruik zorgt. 

Toch hangt de energieprijzen ontwikkeling niet alleen af van het weer. Ook factoren zoals economische ontwikkelingen, wisselkoersen en het politieke klimaat zijn van invloed. Al deze zaken samen zorgen ervoor dat de energieprijzen aan schommelingen onderhevig zijn en dus ontwikkelen. 

Hoe is de energierekening opgebouwd? 

Zoals je waarschijnlijk weet, bepaalt de prijs van stroom en/of gas voor een groot deel wat je per maand aan je energieleverancier betaalt. De prijs die betaalt voor de levering van stroom en/of gas, noemen we leveringskosten. Daarnaast bestaat je energierekening uit nog twee onderdelen: de netbeheerkosten, en de belastingen en toeslagen. En heb je zonnepanelen? Dan kan het zijn dat je terugleverkosten op je factuur terugziet.
Wil je hier meer over weten? Lees dan meer over de opbouw van je energierekening

Wat is de verwachting voor de energieprijzen? 

De vraag die we vaak krijgen is: gaan de energieprijzen omhoog? Goede vraag! Zoals gezegd hebben veel verschillende factoren invloed op de prijs. Omstandigheden waar je als energieleverancier geen invloed op hebt. Zoals vraag en aanbod, netbeheerkosten en belastingen. Het antwoord op de vraag of de energieprijzen gaan stijgen, kunnen we daarom helaas niet beantwoorden. Wanneer de energieprijzen ontwikkelen, gebeurt dit bij alle energieleveranciers. 

Meer zekerheid over je energiekosten 

De ontwikkeling van de energieprijzen kunnen we dus helaas niet voorspellen. Vind je het toch prettig om vooraf zekerheid te hebben over het energietarief dat je betaalt? Overweeg dan om je energietarieven vast te zetten. Met een contract met een vaste looptijd ben je zeker van een vast tarief en heb je geen last van eventuele stijgingen van de leveringskosten. 

Klant worden bij Essent? 

Wil je klant worden bij Essent? Bekijk dan het aanbod, kies je energiecontract en vul je persoonlijke gegevens in. Je ziet dan direct het aanbod wat we voor je hebben. Let altijd goed op de einddatum van je contract.  Heb je een vast contract en zeg je het contract eerder op dan afgesproken? Dan betaal je mogelijk een opzegboete. Sinds 1 juni 2023 gelden er nieuwe regels voor de opzegboete. We vertellen je meer over de opzegboete

Bij Essent zit je goed. Zo geven we onze vaste klanten driedubbel voordeel met ons gratis klantprogramma Thuisvoordeel. Daarnaast ontvang je standaard 100% groene stroom én helpen we je graag met energie besparen. We leveren al meer dan 100 jaar stroom en gas aan onze klanten. Kies net als ruim 1,4 miljoen Nederlanders voor de energie van Essent. 

Doe de postcodecheck