De prijzen op de energiemarkt bewegen constant. Hierop zijn verschillende factoren van invloed. Denk bijvoorbeeld aan de gasvoorraden. Hoe de energieprijzen tot stand komen, lees je in dit artikel. Ook beantwoorden we vragen over de energiemarkt en energieprijzen.
Een goede vraag. Dat heeft twee redenen:
Eerst de belastingen. In juli verlaagde de overheid tijdelijk de belastingen. Zo werd de energierekening voor jou wat betaalbaarder. Maar sinds 1 januari 2023 zijn de belastingen weer verhoogd:
Hier staat het prijsplafond tegenover. Hierover verderop meer. Naast de belastingen passen de netbeheerders ook elk jaar de netbeheerkosten aan en ook dat merk je aan je energierekening.
Dan naar onze inkoop van energie. Wij spreiden de inkoop van energie over de tijd. Zo spreiden we het risico. Jouw energie was dus deels al ingekocht voor de prijzen daalden. De verlaging van de marktprijzen merk je zo pas later aan jouw energierekening. Andersom geldt hetzelfde. Omdat wij de energie al hadden ingekocht, merkte jij eerder de stijging ook pas later.
Dankzij het prijsplafond gaat voor veel huishoudens de energierekening omlaag. Het prijsplafond is op 1 januari 2023 ingegaan. Je betaalt nu dus tot een bepaald verbruik een lager tarief:
In Nederland is het weer wisselvallig. Hoeveel groene stroom we kunnen opwekken is dus onzeker. Om de zekerheid te hebben dat we altijd voldoende stroom hebben, wekken we in Nederland extra stroom op met gascentrales. Daar gebruiken we dus gas voor. Stijgt de gasprijs, dan stijgt dus ook de stroomprijs.
De prijzen van energie zijn afhankelijk van vraag en aanbod. Dat werkt dus eigenlijk net als elke andere markt. De vraag en het aanbod hangen af van onder meer:
Op dit moment speelt de oorlog in Oekraïne een grote rol, omdat we veel minder gas uit Rusland krijgen. Het aanbod is dus sterk omlaag gegaan. Tegelijk steeg de vraag naar gas juist al net voordat de oorlog begon, onder meer omdat de economie na corona flink aantrok.
Maar de prijzen zijn de laatste periode weer iets gedaald. Dat komt bijvoorbeeld omdat het toch is gelukt om alle gasvoorraden voor de winter aan te vullen. We komen deze winter dus niet zonder gas te zitten. Ook kregen we een zacht najaar, waardoor de vraag lager was dan anders.
Goed nieuws: de energieprijzen op de inkoopmarkt zijn gedaald. Daarom gaan ook de energieprijzen voor veel huishoudens omlaag. Ook voor onze klanten dalen de variabele tarieven per 1 april 2023.
De markt blijft onvoorspelbaar. Wat er op de langere termijn gaat gebeuren, weten we nu nog niet.
Tip: veel mensen hebben dezelfde vragen over energie. Begrijpelijk, want hoe de energieprijzen werken of hoe je kunt besparen moet je maar nét weten. Wij hebben de antwoorden voor je op een rij gezet. Wat is jouw energievraag?