kWh is een afkorting voor kilowattuur, een bepaalde hoeveelheid elektrische energie.

Wat is een kWh?

Op uw energierekening wordt uw elektriciteitsverbruik aangegeven in kWh. Eén kWh is 1.000 Watt, een uur lang. ‘kW’ staat voor kilowatt en de ‘h’ in de afkorting staat voor het Engelse woord ‘hour’, wat ‘uur’ betekent in het Nederlands. Op vrijwel elk elektrisch apparaat staat vermeld hoeveel Watt het verbruikt. Stel dat u een stofzuiger heeft van 2.000 Watt, dan heeft u na een half uur stofzuigen precies 1 kWh verbruikt. Als u weet hoeveel stroom een bepaald apparaat verbruikt, rekent u zelf gemakkelijk uit hoeveel kWh dit per uur, per dag of zelfs per jaar kost. Door een eenheid van elektriciteit te gebruiken, is het goed mogelijk om het verbruik van verschillende apparaten met elkaar te vergelijken. Als u inzicht heeft in het aantal verbruikte kWh, bespaart u vervolgens ook sneller op het elektriciteitsverbruik.

Gemiddeld aantal kWh per jaar voor een huishouden in Nederland

In Nederland verbruikt een gemiddeld huishouden ongeveer 3.500 kWh per jaar. Daaronder valt al het elektriciteitsverbruik, zoals dat van uw koelkast, vriezer, vaatwasser, wasmachine, wasdroger, televisie, laptop en meer. Het verbruik van gas wordt gemeten in m3 en staat apart vermeld op uw energierekening. Alle Nederlandse huishoudens verbruiken samen enkele tientallen miljarden kWh per jaar. Die kWh worden opgewekt in de elektriciteitscentrales in Nederland en via hoogspanningsmasten vervoerd, waarna het via uw meterkast naar de stopcontacten in uw woning te gebruiken is.

Wat kost één kWh?

De prijs van een kWh bestaat uit een aantal verschillende onderdelen en is onder andere afhankelijk van de kosten voor de stroom zelf, overheidsheffingen, btw en netbeheerkosten. Energieleveranciers mogen de prijs per kWh twee keer per jaar aanpassen, zodat ze kloppen met de werkelijke productieprijs. De gemiddelde prijs van een kWh kan per huishouden hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de gekozen energieleverancier, het soort energiecontract en de looptijd daarvan en de tijd waarop u stroom verbruikt. De exacte kosten van een kWh zijn dus moeilijk te geven. Informeer hiernaar bij uw energieleverancier of bekijk uw elektriciteitsrekening.

Wat kan ik doen met één kWh?

Op elk elektrisch apparaat staat vermeld hoeveel energie het verbruikt. Vaak is dat aangegeven in Watt of in kilowatt bij een apparaat dat relatief veel stroom verbruikt, zoals een wasmachine of wasdroger. Een televisie verbruikt gemiddeld 50 Watt per uur, terwijl een straalkachel gemakkelijk tot wel 2.000 Watt of meer per uur kan verbruiken. Om duidelijk te maken hoeveel stroom een kWh is, staan hieronder een paar voorbeelden met wat u ongeveer met één kWh doet:

 • Een half uur stofzuigen met een stofzuiger van 2.000 Watt
 • 12 gerechten vijf minuten in de magnetron opwarmen
 • Een ledlamp van 5 Watt 200 uur laten branden
 • 5 avonden tv kijken
 • Een zuinige koelkast 2 dagen laten koelen
 • 25 uur lang een laptop gebruiken
 • Tot wel 100 keer uw smartphone opladen
 • Ongeveer 7 kilometer rijden met een elektrische auto
 • Eén keer de vaatwasser gebruiken
 • Eén keer de wasmachine gebruiken
 • Een half uur de wasdroger gebruiken

Zelf kWh opwekken met zonne-energie

Met zonnepanelen wekt u zelf elektriciteit op. Ook de opbrengst van zonnepanelen wordt in kWh weergegeven. Verbruikt u 3.500 kWh per jaar en wekt u bijvoorbeeld 3.000 kWh op? Dan hoeft u nog maar 500 kWh te betalen aan uw energieleverancier. Huishoudens die zelf elektriciteit opwekken, worden zich vaak ook veel bewuster van het eigen energieverbruik en gaan besparen, zodat de energierekening misschien wel op 0 kWh of minder uitkomt. Op dat moment krijgt u zelfs een klein bedrag terug voor elke geleverde kWh. Ook zelf uw eigen kWh opwekken met zonnepanelen? Bekijk of zonnepanelen ook voor u interessant zijn.