kWh is een afkorting voor kilowattuur, een bepaalde hoeveelheid elektrische energie.

Wat is een kWh?

Op uw energierekening wordt uw elektriciteitsverbruik aangegeven in kWh. Eén kWh is 1.000 Watt, een uur lang. ‘kW’ staat voor kilowatt en de ‘h’ in de afkorting staat voor het Engelse woord ‘hour’, wat ‘uur’ betekent in het Nederlands. Op vrijwel elk elektrisch apparaat staat vermeld hoeveel Watt het verbruikt. Stel dat u een stofzuiger heeft van 2.000 Watt, dan heeft u na een half uur stofzuigen precies 1 kWh verbruikt. Als u weet hoeveel stroom een bepaald apparaat verbruikt, rekent u zelf gemakkelijk uit hoeveel kWh dit per uur, per dag of zelfs per jaar kost. Door een eenheid van elektriciteit te gebruiken, is het goed mogelijk om het verbruik van verschillende apparaten met elkaar te vergelijken. Als u inzicht heeft in het aantal verbruikte kWh, bespaart u vervolgens ook sneller op het elektriciteitsverbruik.

Wat is energie?

Energie is een woord dat mensen op veel verschillende manieren gebruiken. U verbrandt zelf natuurlijk energie met lopen, een vervelende discussie kost u energie, terwijl een goed gesprek juist energie oplevert. Maar het woord energie gebruiken we ook voor de hoeveelheid werk dat een apparaat zoals een stofzuiger voor u verricht. Hoe langer u stofzuigt, hoe meer energie het apparaat gebruikt. Het vermogen is de hoeveelheid energie die het apparaat elke seconde verbruikt. Dit vermogen staat altijd op de verpakking en wordt aangegeven in watt. Zo weet u precies of u een energieslurper in huis haalt of niet.

Gemiddeld aantal kWh per jaar voor een huishouden in Nederland

In Nederland verbruikt een gemiddeld huishouden ongeveer 3.500 kWh per jaar. Daaronder valt al het elektriciteitsverbruik, zoals dat van uw koelkast, vriezer, vaatwasser, wasmachine, wasdroger, televisie, laptop en meer. Het verbruik van gas wordt gemeten in m3 en staat apart vermeld op uw energierekening. Alle Nederlandse huishoudens verbruiken samen enkele tientallen miljarden kWh per jaar. Die kWh worden opgewekt in de elektriciteitscentrales in Nederland en via hoogspanningsmasten vervoerd, waarna het via uw meterkast naar de stopcontacten in uw woning te gebruiken is.

Wat kost één kWh?

De prijs van een kWh bestaat uit een aantal verschillende onderdelen en is onder andere afhankelijk van de kosten voor de stroom zelf, overheidsheffingen, btw en netbeheerkosten. De gemiddelde prijs van een kWh kan per huishouden hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de gekozen energieleverancier, het soort energiecontract en de looptijd daarvan en de tijd waarop u stroom verbruikt. De exacte kosten van een kWh zijn dus moeilijk te geven. Informeer hiernaar bij uw energieleverancier of bekijk uw elektriciteitsrekening.

Kilowattuur op de rekening

Een kilowattuur staat gelijk aan 3.600.000 joules. Dat is een beetje lastig rekenen op de energierekening. Daarom wordt uw energieverbruik uitgedrukt in kilowattuur (afgekort met kWh). Een kilowattuur staat voor 1.000 wattuur. In Nederland kost het opwekken van één kilowattuur door een elektriciteitscentrale gestookt op fossiele brandstoffen 4 eurocent. Eén kilowattuur energie opgewekt via wind- of zonne-energie kost 5 tot 8 eurocent.

Wat kan ik doen met één kWh?

Op elk elektrisch apparaat staat vermeld hoeveel energie het verbruikt. Vaak is dat aangegeven in Watt of in kilowatt bij een apparaat dat relatief veel stroom verbruikt, zoals een wasmachine of wasdroger. Een televisie verbruikt gemiddeld 50 Watt per uur, terwijl een straalkachel gemakkelijk tot wel 2.000 Watt of meer per uur kan verbruiken. Om duidelijk te maken hoeveel stroom een kWh is, staan hieronder een paar voorbeelden met wat u ongeveer met één kWh doet:

  • Een half uur stofzuigen met een stofzuiger van 2.000 Watt
  • 12 gerechten vijf minuten in de magnetron opwarmen
  • Een ledlamp van 5 Watt 200 uur laten branden
  • 5 avonden tv kijken
  • Een zuinige koelkast 2 dagen laten koelen
  • 25 uur lang een laptop gebruiken
  • Tot wel 100 keer uw smartphone opladen
  • Ongeveer 7 kilometer rijden met een elektrische auto
  • Eén keer de vaatwasser gebruiken
  • Eén keer de wasmachine gebruiken
  • Een half uur de wasdroger gebruiken

Wat is het verband tussen watt en kilowattuur?

Om uit te rekenen hoeveel energie een apparaat verbruikt, moet u het stroomverbruik in watt vermenigvuldigen met de tijd. Stel, u hebt een stofzuiger van 900 watt. (dit is vanaf september 2017 het wettelijke maximum voor nieuwe stofzuigers.) Als u daarmee een half uur zuigt, verbruikt de stofzuiger 900 watt x 1/2 uur = 450 wattuur = 0,45 kilowattuur. De afkorting voor kilowattuur is kWh. Op uw energierekening ziet u uw stroomverbruik in kWh, omdat deze eenheid in de praktijk het makkelijkst is om het verbruik van elektrische apparaten mee uit te rekenen.

Bespaar op uw gemiddelde aantal kilowatturen

Gaat u op pad om een nieuwe televisie of stofzuiger te kopen? Of apparaten voor in de keuken? Dan loont het zich zeker als u de apparaten op hun vermogen vergelijkt. Misschien is een apparaat iets duurder maar verbruikt het minder kWh. Dan bent u aan het eind van de rit wel voordeliger uit op uw energierekening. Een tip die u geld gaat besparen. Zeker als u bedenkt, dat wat u niet verbruikt u niet hoeft te kopen van een energiemaatschappij of zelf hoeft op te wekken via zonnepanelen. Een dubbele besparing dus.

Zelf kWh opwekken met zonne-energie

Met zonnepanelen wekt u zelf elektriciteit op. Ook de opbrengst van zonnepanelen wordt in kWh weergegeven. Verbruikt u 3.500 kWh per jaar en wekt u bijvoorbeeld 3.000 kWh op? Dan hoeft u nog maar 500 kWh te betalen aan uw energieleverancier. Huishoudens die zelf elektriciteit opwekken, worden zich vaak ook veel bewuster van het eigen energieverbruik en gaan besparen, zodat de energierekening misschien wel op 0 kWh of minder uitkomt. Op dat moment krijgt u zelfs een klein bedrag terug voor elke geleverde kWh. Ook zelf uw eigen kWh opwekken met zonnepanelen? Bekijk of zonnepanelen ook voor u interessant zijn.