Steeds meer mensen hebben tegenwoordig inzicht in hun energieverbruik. Hiermee is het gemakkelijker dan ooit om energie te besparen en tegelijkertijd het comfort in huis te verhogen. Vooral de slimme meter maakt dit bijvoorbeeld mogelijk. Hoe krijgt u ook een beter inzicht in uw energieverbruik en welke mogelijkheden zijn er allemaal?

Gemakkelijk eigen energieverbruik inzien

Een slimme meter is een energiemeter die u zowel thuis als op afstand kunt uitlezen. Ook stuurt de slimme meter uw verbruiksgegevens automatisch naar de netbeheerder. Het doorgeven van meterstanden behoort dus tot het verleden. Als u zonnepanelen heeft, kunt u precies zien wat deze aan het elektriciteitsnet hebben teruggeleverd. De slimme meter is dus ook heel geschikt voor mensen die zelf energie opwekken. Wanneer u een slimme meter heeft, dan kan uw energieleverancier u elke maand of vaker een overzicht van uw verbruik sturen. Zelfs het termijnbedrag kan vaak al meteen aangepast worden, omdat zowel u als de energieleverancier weten of het geschatte jaarverbruik meer of juist minder zal worden. Het is ook mogelijk om uw energieverbruik in te zien via uw eigen smartphone, tablet of mooi display aan de muur. Hiervoor zijn tegenwoordig veel verschillende en mooie oplossingen.

Voordelen van inzicht in energieverbruik

Niet alleen is het leuk om uw verbruik op elk moment goed bij te kunnen houden, maar dit inzicht zorgt ervoor dat u hier ook echt op kunt inspelen en geld bespaart. Heeft u bijvoorbeeld een airconditioner, of een andere grote verbruiker in huis? Dan ziet u dat meteen. Zo kunt u ervoor kiezen om een zuinigere airco te kopen, of deze minder vaak gebruiken. Het blijkt dat mensen die inzicht in energieverbruik hebben, jaarlijks tientallen tot wel honderden euro’s per jaar besparen. Geen verrassingen meer op de energierekening dus en een lager termijnbedrag; voordelig voor iedereen.

Inzicht in energieverbruik via internet

Aan de slimme meter kunnen verschillende diensten gekoppeld worden om meer inzicht in energieverbruik te krijgen. Op de vergelijkingssite van energieverbruik ziet u maar liefst ruim veertig van dit soort diensten en producten. U kunt zich aanmelden bij websites die dagelijks (gratis) uw verbruiksgegevens ontvangen en verwerken in mooie grafieken. Deze grafieken helpen u bij het besparen van energie.

Nu steeds meer huishoudens in de meterkast een slimme meter krijgen, worden sites die inzicht geven in het verbruik snel populair. Via deze sites is het vaak mogelijk om naast elektriciteit ook het gasverbruik te meten, de stroomproductie van zonnepanelen in een grafiek te zien, uw streefverbruik in te voeren en het eigen verbruik te vergelijken met anderen.

De Essent app 

Met de Essent app ziet u precies hoeveel stroom en gas u verbruikt. Het inzicht wordt na verloop van tijd steeds completer en zo kunt u zelf uw termijnbedrag bepalen. Verbruikt u minder dan verwacht? Dan mag u het bedrag snel en gemakkelijk naar beneden aanpassen. Zo weet u precies wat u na een jaar kunt verwachten. Met dit inzicht wordt het mogelijk om gedurende het jaar veel op energie te besparen.

Slimme meter voor iedereen

De overheid heeft zich tot doel gesteld om voor het jaar 2020 bijna alle Nederlandse huishoudens te voorzien van een slimme meter. U hoeft een slimme meter niet zelf aan te vragen, maar vanwege het inzicht in het energieverbruik dat een slimme meter geeft, kan het zijn dat u misschien niet wilt wachten op de plaatsing van uw slimme meter. Het is mogelijk om met voorrang een slimme meter te krijgen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Informeer bij uw energieleverancier naar de mogelijkheden.

Gratis slimme meter voor inzicht energieverbruik

In bepaalde gevallen plaatst de netbeheerder gratis een slimme meter:

  • Bij nieuwbouwwoningen
  • Bij grootschalige renovatie
  • Bij reguliere vervanging

Heeft u (nog) geen slimme meter en wilt u ook liever wachten tot deze volgens planning bij u geïnstalleerd wordt? Dan zijn er ook verschillende handige en goedkope losse energieverbruiksmeters op de markt waarmee u het stroomverbruik van apparaten kunt meten. Deze sluit u gemakkelijk aan op de stekker van het apparaat en na een periode van een uur of zelfs enkele weken ziet u het verbruik en de kosten op het scherm. Zo weet u precies wat het apparaat u kost en of vervangen of minder gebruiken verstandig is.