Energiecontract 1 of 3 jaar vastzetten

Zo maak je de keuze

Voor het afnemen van stroom en gas kun je verschillende energiecontracten afsluiten. Met een vast contract kies je voor zekerheid en duidelijkheid over je tarief. Je kunt je contract voor een langere periode vastzetten. In dit artikel helpen we je met het maken van een slimme keuze voor je nieuwe energiecontract. Let op: met de postcodecheck zie je welk aanbod we op dit moment voor je hebben. 

Waarom je energiecontract vastzetten?

Voor je nieuwe energiecontract kies je eerst tussen een vast of een variabel energiecontract. Een variabel contract geeft je vrijheid, een vast contract zekerheid.

Variabel energiecontract

Met een variabel energiecontract staan je tarieven niet vast. Een aantal keer per jaar kan je leverancier de tarieven aanpassen. Dit kan een voordeel zijn als de marktprijzen dalen. Jouw tarief daalt dan mee. Maar het kan een risico zijn als de prijzen stijgen, want jouw tarieven stijgen dan ook mee.

De kernmerken van een variabel energiecontract op een rij:

 • je kunt op elk moment opzeggen, met een opzegtermijn van een maand
 • je tarief staat niet vast, dus je tarieven kunnen een aantal keer per jaar aangepast worden. Ze kunnen dan stijgen of dalen

Een variabel contract is bijvoorbeeld slim als je verwacht dat de prijzen gaan dalen.

Vast energiecontract

Een vast energiecontract geeft je zekerheid en duidelijkheid. Tijdens de looptijd verandert je tarief namelijk niet. Van prijsstijgingen merk je dus niets. Tegelijk profiteer je ook niet van eventuele prijsdalingen. Een vast contract loopt meestal 1 of 3 jaar, soms 5 jaar. Je kunt dit contract tijdens de looptijd niet zomaar opzeggen.

De kenmerken van een vast contract op een rij:

 • je hebt een vast tarief gedurende de looptijd, deze verandert niet
 • je merkt niet van prijsstijgingen, maar ook niet van prijsdalingen
 • je looptijd is 1, 3 en soms 5 jaar
 • je kunt je contract niet zomaar opzeggen tijdens de looptijd, dan betaal je een opzegvergoeding

Is zekerheid belangrijk voor jou of verwacht je dat de prijzen stijgen, dan is een vast contract een slimme keuze.

Waarom je energiecontract 1 jaar vastzetten?

Met een contract voor 1 jaar heb je duidelijkheid en weet je waar je aan toe bent. Geen prijsstijgingen dus en dat is wel zo prettig.

Na een jaar vervalt je 1-jarige contract. Jij bepaalt dan opnieuw welk contract dan de beste keuze is. Misschien zijn de prijzen wel gedaald en past een 3-jarig contract je beter. Of je kiest opnieuw een 1-jarig contract, zodat je na een jaar opnieuw een keuze kunt maken.

Kortom: je energiecontract 1 jaar vastzetten geeft je zekerheid en duidelijkheid én de mogelijkheid om na een jaar opnieuw een keuze te kunnen maken.

Wanneer je energiecontract 1 jaar vastzetten?

Een energiecontract met een looptijd van 1 jaar is slim als:

 • een jaar lang zekerheid wilt over je tarief
 • je na een jaar opnieuw jouw keuzes wilt vergelijken
 • je wel een vast contract wilt, maar niet te lang vast wil zitten

Waarom je energiecontract 3 jaar vastzetten?

Je energiecontract 3 jaar vastzetten geeft jou veel gemak en zekerheid. Je hebt 3 jaar lang geen omkijken naar je energiecontract en je weet zeker dat je tarieven niet stijgen. Een fijne gedachte! Het nadeel is dat je tarieven ook niet kunnen dalen. Met een contract met een looptijd van 3 jaar bescherm je jezelf tegen stijgende prijzen. En als je je energiecontract afsluit tegen een goed tarief, dan zit je 3 jaar lang helemaal goed

Beschik je over zonnepanelen? Dan is het momenteel niet mogelijk om een energiecontract van 3 jaar vast af te sluiten. We zijn hier graag transparant over.

Wanneer je energiecontract 3 jaar vastzetten?

Een energiecontract met een looptijd van 3 jaar is slim als:

 • je geen zin hebt om elk jaar naar je energiecontract te kijken
 • de tarieven voordelig zijn en je deze voor 3 jaar wilt vastzetten
 • je verwacht dat de prijzen gaan stijgen en je dit risico wilt uitsluiten
 • zekerheid en duidelijkheid over je tarieven belangrijk voor je zijn

Er zijn weer vaste contracten

We begrijpen dat je behoefte hebt aan zekerheid over je energiekosten. Het is weer mogelijk om een vast contract af te sluiten. Ontdek welk stroom en gas aanbod we nu voor je hebben.