De gasprijs per m3

Per 1 april 2024

De prijs van gas

Het verbruik van gas wordt per m3 bijgehouden, ook wel een kuub gas genoemd. Maar wat kost een kuub gas? Dit is afhankelijk van het soort energiecontract en de door jou gekozen looptijd. De gasprijs bestaat uit een combinatie van leveringskosten, netbeheerkosten, belastingen en toeslagen. Omdat gas vaak de grootste kostenpost is op je energierekening, is het de moeite om eens te kijken naar je tarief.

Bekijk onze energieprijzen om de actuele prijs van gas te bekijken. Ben je al klant bij ons? Dan vind je in Mijn Essent de tarieven die gelden. Wil je graag klant worden? Doe dan de postcodecheck en bekijk je persoonlijke aanbieding.

Gemiddeld gasverbruik

In Nederland verbruikt een gemiddeld huishouden ongeveer 1.300m3 gas per jaar. Je verbruik hangt af van de grootte en het type van je woning, met hoeveel mensen je er woont, isolatie en je gebruik van de thermostaat.

Ook het weer speelt een rol. Is het een langere tijd koud buiten? Dan moet je ketel harder werken om je huis te verwarmen. Met een slimme meter en het energierapport krijg je eenvoudig inzicht in je gasverbruik.

Lees meer over inzicht in verbruik

Wat kost gas per m3?

Als je op je energierekening kijkt, zie je dat de gasprijs per kubieke meter bestaat uit een aantal onderdelen:

 • Leveringskosten:
  De leveringskosten zijn de kosten voor het aardgas zelf. Deze kosten zijn verder opgedeeld in variabele en vaste leveringskosten. De variabele leveringskosten betaal je per m3 gas. De vaste leveringskosten zijn de kosten die je betaalt voor de levering van gas.
 • Netbeheerkosten:
  Deze kosten betaal je aan ons en wij dragen dit bedrag weer af aan de netbeheerder.
 • Belastingen & toeslagen:
  Op je energierekening staan ook belastingen en toeslagen. Die zijn bij iedere leverancier gelijk.

Besparen op je energierekening? Kijk dan naar de leveringskosten. Deze verschillen per energieleverancier, maar ook per type contract (vaste prijs- of variabele prijs-contract).

Opbouw van de gasprijs

De gasprijs is opgebouwd uit: leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen en toeslagen.

Gasprijs bij Essent: kies vast of variabel

Ook het type tarief wat je kiest, heeft invloed op de prijs van gas die je betaalt. We bieden je 2 standaard stroom- en gas-contractvormen: vast energiecontract (vast leveringstarief) of variabel energiecontract (variabel tarief). Met een variabel energiecontract kunnen je gasprijzen periodiek worden aangepast.

De prijs van een kuub gas kan dalen, maar ook stijgen. Vind je de zekerheid van een vaste prijs per m3 prettig? Kies dan voor een vast energiecontract, voor 1 of meerdere jaren. Spreekt de vrijheid van een variabel energiecontract je aan en betaal je liever de marktprijs voor gas? Dan is een variabel energiecontract geschikt voor je.

Ontwikkeling van de gasprijs

De prijs van gas is niet nauwkeurig te voorspellen. Er zijn namelijk een groot aantal factoren waardoor de gasprijs daalt of stijgt. Essent heeft hier, net als de andere energieleveranciers geen invloed op. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • De inkoopprijs op de wereldmarkt en de olieprijs.
 • Ook schaarste van gas een rol. In Groningen wordt minder gas geproduceerd, waardoor er meer gas uit het buitenland wordt geïmporteerd. 
 • Het weer: je kunt je voorstellen dat bij een koude winter het gasverbruik hoger is dan bij een zachte winter. Dat zet de voorraad onder druk, waardoor de prijzen stijgen. 

De afgelopen tijd zijn de energieprijzen flink gestegen en vooral het gas is duurder. Meer weten over de stijgende energieprijzen?

Benieuwd naar de gasprijzen?

Bij Essent bieden we jou altijd een scherp tarief én goede service, bijvoorbeeld met ons gratis klantprogramma Thuisvoordeel.
Doe de postcodecheck, bekijk de gasprijs per m3 en mogelijke energiecontracten.