Onderhoudsmonteur nancy komt voor ketel én klant

Energieversnellers

Sinds een jaar of 3 werkt Nancy Oude Lansink als onderhoudsmonteur bij Geas Energiewacht. Bij deze servicepartner van Essent vinden ze dat doodnormaal, een vrouw met een technisch beroep. De klanten? Die kijken nog weleens verrast op als ze de goedlachse Twentse in hun deuropening aantreffen. Vooroordelen over vrouwen die niet technisch zouden zijn, pareert Nancy met gemak: “Wij vrouwen, wij kunnen alles!”

Als monteur aan de slag

Voor, tijdens of na het sleutelen. Er is altijd wel een moment waarop Nancy aan haar klanten uitlegt hoe ze als vrouw in de techniek terechtkwam. Want daar zijn de meesten toch wel nieuwsgierig naar. Nancy vertelt: “Na 9 jaar lange dagen maken in de horeca, kwam ik plotseling thuis te zitten door een ernstig auto-ongeluk. Eerst was het bij mij: eten, werken, slapen. Maar ineens had ik volop tijd om na te denken, wat wil ik nu echt? Techniek heeft me altijd getrokken. Zo wilde ik vroeger al graag bij Defensie werken of aan auto’s sleutelen. Het heeft er gewoon altijd in gezeten. Een vriend wees me op Geas Energiewacht, waar ik terecht kon voor een werk-leertraject. Ik had me nooit zo in het vak van onderhoudsmonteur verdiept, maar ben dat meteen gaan doen. En nu ben ik superblij dat mijn werkgever me de kans heeft gegeven als monteur aan de slag te gaan, want ik vind het enorm mooi werk!”

Goed uitleggen wat je doet

Communicatie lijkt de rode draad in het werk van Nancy. Daarmee zet ze de klant voorop. “Je komt bij allerlei mensen thuis. Rijk en arm, oud en jong. Veel verschillende mensen, maar iedereen krijgt van mij dezelfde behandeling. Ik probeer bijvoorbeeld altijd uit te leggen wat ik doe. Spreekt een klant gebrekkig Nederlands? Dan pak ik gewoon Google Translate erbij. Ook uitleggen hoe een cv-ketel werkt, vind ik belangrijk. Soms staan er bijvoorbeeld her en der wat radiators dicht. Dan vergelijk ik het systeem altijd met een hart dat bloed rondpompt. Knel je een been af met een riempje? Dan krijgt de voet geen bloed en worden je tenen koud. Zo maak ik het begrijpelijk voor veel mensen!”
Vrouwen in de Techniek | Essent

Een praatje om vooroordelen weg te nemen

Zolang er niet meer vrouwen in dit vak aan de slag zijn, val je als vrouwelijke onderhoudsmonteur op. Nancy gaat daar bewust mee om. Ze legt uit: “Mensen praten nu eenmaal graag over dingen die minder alledaags zijn. Dus dan wil ik dat ze positief zijn over mij en natuurlijk Geas Energiewacht. Daar doe ik mijn best voor. Zo probeer ik ook de mogelijke vooroordelen te kantelen. Natuurlijk is het jammer dat het soms nodig is. Maar zolang er weinig meiden in de techniek aan de slag gaan, blijf je dat houden. Ik zou graag meer vrouwelijke collega’s hebben. Dat geeft toch wat extra sfeer. En ik denk ook dat bijvoorbeeld communicatieve en sociale vaardigheden een mooie aanvulling zijn in dit beroep. Juist omdat je bij de mensen thuiskomt. Soms tref je bijvoorbeeld een oudere die net zijn of haar partner is verloren. Dan maak ik eerst even een praatje, hoor.”

Goed voorbeeld doet goed volgen

Soms beschouw je iets niet als optie omdat je het simpelweg nooit eerder hebt gezien. Een rolmodel kan dan helpen. Nancy: “We leven volgens ingesleten patronen. Als je als jong meisje niet met techniek in aanraking komt, dan zie je dat misschien ook niet als optie. Als je daarin een voorbeeld hebt, dan kan dat helpen en dan wordt een technisch beroep misschien wel een optie. Meer aandacht geven helpt daarin. Gewoon door te laten zien dat het wél kan!”

Wil jij net als Nancy bij ons werken als energiemonteur? Dat kan! Bekijk de vacatures en solliciteer vandaag nog. En wil je ook een cv-ketel in topconditie? Bekijk dan eens ons service- en onderhoudsabonnement voor een goede en veilige installatie.