De invloed van batterijopslag op de energierekening

Energieversnellers

Vorig jaar is één van de grootste batterijen in Nederland officieel in gebruik genomen door Essent. In het komende jaar komen er nog minstens twee grootschalige batterijen bij. Deze batterijen kunnen duurzame energie opslaan en weer ontladen op het moment dat het nodig is. Een echte energieversneller dus. Viola van Breemen is Head of Green & Origination. Ze vertelt meer over batterijopslag en de voordelen voor de consument.

Batterijen

Batterijen zijn er in verschillende uitvoeringen. Door batterijopslag op kleine schaal, ook wel genoemd thuisbatterij, kunnen consumenten hun eigen energieverbruik thuis reguleren. Het team van Viola houdt zich voornamelijk bezig met grootschalige batterijopslag. Viola vertelt: “Het Green & Origination team houdt zich bezig met het contracteren van flexibiliteit, onder andere door middel van batterijopslag. Er komt meer zon en wind op het elektriciteitsnet en je weet nooit precies hoeveel, daarom heb je flexibiliteit nodig. Met de batterijen kunnen wij sturen en de risico’s van te veel of te weinig hernieuwbare energie ondervangen.”

SemperPower

Essent heeft inmiddels meerdere contracten afgesloten met SemperPower. Zij ontwikkelen grootschalige batterijprojecten en Essent heeft een deel hiervan in gebruik genomen. Viola: “De batterij die wij begin dit jaar in gebruik genomen hebben heeft een capaciteit van ca 10MW. Het betreft een batterij die we in één uur kunnen opladen en weer in één uur kunnen ontladen. We verwachten dat we later dit jaar ook een batterij van 30MW in gebruik kunnen nemen. Dat is op dat moment dan de grootste operationele batterij in Nederland die er is. Essent zet actief in op batterijen, omdat dit een belangrijk onderdeel is van de energietransitie én omdat we daarmee de kosten beheersbaar kunnen houden voor onze klanten.”
Elisa Smook

Hot topic

Doordat er steeds meer zonne- en windenergie wordt opgewekt ontstaan er problemen op het net, zoals congestie en lage tot negatieve energieprijzen. Dit zorgt voor onbalans en profielkosten. De salderingsregeling draagt hier ook aan bij doordat het niet flexibele opwek van zon faciliteert. Batterijen kunnen hiervoor gedeeltelijk een oplossing bieden. Viola: “Batterijen zijn een hot topic. Er wordt veel over gesproken in relatie tot de energietransitie. Batterijopslag is een essentieel onderdeel. Met de groei van zonne- en windenergie wordt batterijopslag steeds belangrijker om de uitdagingen aan te pakken en een stabiele, betrouwbare energievoorziening te garanderen. Het stelt ons in staat om overtollige energie op te slaan wanneer de productie hoog is en deze vrij te geven wanneer de vraag piekt, waardoor het elektriciteitsnet in balans blijft. Als er genoeg batterijen in het hoogspanningsnet zitten, kunnen de fossiele centrales uit” 

Consumenten

Batterijopslag biedt dus niet alleen voordelen voor het elektriciteitsnet, maar kan ook zorgen voor stabiele energieprijzen. Viola: “Enerzijds is er steeds meer sprake van elektrificatie. Consumenten kopen elektrische auto’s en ze schaffen warmtepompen aan. Dit zorgt ervoor dat huishoudens steeds meer stroom gaan verbruiken. Daarnaast zijn er inmiddels al veel huishoudens met zonnepanelen en worden dat er steeds meer. Zowel de consumptie als de productie zijn niet perfect te voorspellen, hierdoor ontstaat er onbalans welke we met batterijen proberen op te vangen. Met batterijen lopen we dus minder risico en kunnen we de premies voor de klanten lager houden. Doordat we energie kunnen opslaan op het moment dat er veel wind en/of zon is, en de batterij weer kunnen ontladen op het moment dat we het nodig hebben, voorkomen we dat we dure energie moeten inkopen. Om een misvatting weg te nemen, het is overigens niet zo dat we energie in de zomer opslaan en dan in de winter ontladen. Opgeslagen energie wordt op korte termijn weer gebruikt.” Toch zijn er ook uitdagingen op het gebied van batterijopslag. Viola: “De transportkosten zijn al hoog en worden vanaf volgend jaar verder verhoogd. Het laden en het ontladen van batterijen wordt dus duurder. Dit heeft helaas ook gevolgen voor de kosten die we maken voor de gecontracteerde batterijen en de prijzen voor de consument. Het wachten is op een wetgeving die het efficiënt uitrollen van batterijen vergemakkelijkt.”

Toegevoegde waarde

Batterijopslag is dus een essentiële en veelbelovende technologie die de energietransitie versnelt. Het heeft voordelen voor consumenten en het versterkt de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Viola vindt het prettig dat zij haar bijdrage kan leveren. “Ik ga hier heel erg op aan, om zo m’n steentje bij te kunnen dragen aan de energietransitie. Het heeft echt een toegevoegde waarde omdat we op deze manier de energie zo betaalbaar mogelijk proberen te houden voor onze klanten. Persoonlijk denk ik dat de energietransitie echt gaat versnellen als we ook het verbruik van huishoudens kunnen sturen. Batterijopslag is daar een belangrijk onderdeel van”. 

Wil je meer weten over grootschalige batterijopslag? Lees dan dit bericht over het contract met SemperPower: Eén van de grootste energie opslagbatterijen in gebruik geno | Essent.