Steeds meer vraag naar biogas

Energieversnellers

Veel energieleveranciers leveren gas. Een fossiele brandstof met veel CO2-uitstoot. Vervolgens kopen ze certificaten om die uitstoot te compenseren. Zo investeren ze in duurzame energie. Ook Essent doet dat. Maar we leveren ook biogas aan onze klanten. Echt groen gas, opgewekt met bijvoorbeeld mestoverschotten. Wieneke Huijben, manager Biogas, koopt ons biogas in en ziet de volumes toenemen.

“Consumenten sluiten steeds vaker een contract af met biogas. Daarnaast leveren we ook aan de zakelijke markt, zoals bijvoorbeeld al jaren aan NS en ProRail. We zijn nu in gesprek met nieuwe partijen.”

4 nieuwe installaties voor duurzame energie

In 2017 tekenden Essent, NS en ProRail een contract voor 6 jaar groen gas. Met dit gas verwarmen ze kantoren, stationsgebouwen en wissels. De afspraak was dat in 2017 25% van het gas duurzaam moest zijn, met een groei naar 100% in 2020. En dat voor zo’n 10 miljoen kuub per jaar. "Het is ons gelukt." vertelt Wieneke trots. "Voor deze deal moesten we nieuwe biogasinstallaties onder contract krijgen. We hebben er nu 4 in Woudenberg, Hardenberg, Harderwijk en Luttelgeest. De installatie in Hardenberg is sinds januari dit jaar in productie. De andere installaties zijn eerder al opgestart."

De wereld echt een stukje groener maken

Het biogas van Essent is aantoonbaar duurzaam, gemaakt uit hernieuwbare stoffen zoals groente-, tuin- en fruitafval, mest, rioolslib en landbouwgewassen. "Het is heel mooi wat we hier doen." legt Wieneke uit. "We zijn echt bezig met verduurzamen. Met de nieuwe installaties zorgen we voor een groter aandeel aan duurzame energie in Nederland. Iedereen bij Essent zet zijn schouders eronder. Samen zorgen we dat steeds meer klanten groen kunnen kiezen."

Van boer tot big business

We halen ons biogas uit het hele land. "Boeren gebruiken hun mestoverschot om het gas op te slaan in een tank. Soms alleen, soms met meerdere boerderijen samen. Daar krijgen ze ook subsidie voor. Maar we stappen ook in op grotere projecten. Dan werken we samen met bijvoorbeeld het waterschap en groothandelaren in mest. Met zo’n project halen we dan 8 miljoen kuub binnen. Genoeg om meer dan 5.000 huishoudens duurzaam gas te geven." aldus Wieneke.
Wieneke Huijben | Manager Biogas

Groen, groener, groenst

Sinds 2016 wekken we zelf geen elektriciteit meer op. We kopen al onze energie in. "Binnen Essent hebben we gekeken hoe we alle klanten duurzamere energie konden geven. Een bijzonder moment om dat samen op te pakken, van inkoop tot sales.” zegt Wieneke. Dat zorgde er voor dat we vanaf 2017 alleen nog maar Europese Windstroom kopen voor alle klanten. “Als klanten nog groener willen, kan dat." legt Wieneke uit. "Onze propositie Dubbelgroen biedt stroom uit Nederlandse windparken, 90% gecompenseerd gas én 10% biogas. Dat laatste stuk koop ik in voor Essent."

Nog ruimte voor meer biogas

"Dat we biogas aanbieden, is best uniek voor een grote energiemaatschappij. We hebben niet genoeg voor al onze klanten, maar er zit zeker nog ruimte in. En voor de kosten hoef je het ook niet te laten. Voor een euro extra per maand, ben je al een heel eind als particuliere klant." Ook voor de zakelijke markt ziet Wieneke kansen: “Bedrijven mogen ons altijd benaderen. We hebben zeker mogelijkheden, ook internationaal.”

Alleen jammer van de belastingverhoging op gas

Biogas is een stuk duurder dan gewoon gas. Voor particuliere klanten valt dat in de jaarrekening mee, omdat ze uiteindelijk maar 10% van het echte groene gas krijgen. Wieneke vindt het wel bijzonder dat de belastingverhoging voor consumenten op gas, ook telt voor biogas: "Waarom wordt daar geen uitzondering op gemaakt? Het is toch een duurzame brandstof?"

Meer weten?

Wil je meer weten over groene energie? Check hoe we ons aanbod groene stroom uit Nederland vergroten.