Proeftuin de groene brink smaakt naar meer

Energieversnellers

De Groene Brink is een voormalig ontmoetingscentrum in Oss. Tegenwoordig zijn het 4 nul-op-de-meter-woningen (NOM). Maar dat duurzame aspect is niet alleen wat deze sociale huurhuizen speciaal maakt. Bijzonder zijn namelijk de leerervaringen en verbeterpunten die het testproject biedt voor energiezuinige renovaties. Kennis die ontzettend belangrijk is in het verduurzamen van de huizen en gebouwen in Nederland. Twan van Grinsven is operationeel manager bij Kemkens, een van de servicepartners van Essent. Hij vertelt over de inzichten die De Groene Brink als proeftuin voor energiezuinig renoveren, opleverde.

Uitgebreid experiment

Aanvankelijk startte de Groene Brink als een heel ander experiment. Bij Kemkens wilden ze graag testen wat 4 verschillende warmtepompen doen in gelijke omstandigheden. En dus gingen ze de boer op, op zoek naar een geschikte locatie. Ze kwamen uit bij BrabantWonen. Deze woningcorporatie was van plan het ontmoetingscentrum om te bouwen naar sociale huurhuizen. Twan: “De bouwkundige omstandigheden van dit gebouw bleken zich goed te lenen om de woningen identiek te renoveren. Vervolgens breidden we ons experiment uit naar het NOM-concept. En werd het tijd om van idee naar praktijk te gaan. Toen de woningen er stonden, begon deze pilot voor ons pas echt.”

Duurzame uitdaging voor bewoners

Zorgvuldig werd gezocht naar bewoners die deze duurzame uitdaging aandurfden. Mensen die duurzaam wonen belangrijk vinden en graag hun woon- en gebruikservaringen delen. Want in die tijd stond nul-op-de-meter wonen nog redelijk in de kinderschoenen. Twan: “Zouden de verwachtingen wel uitkomen? Is het wel comfortabel genoeg? Blijft het warm? En wat betekent dit voor mijn energierekening? Dat zijn onzekere factoren voor bewoners die direct invloed hebben op hun wooncomfort. Voor ons als installatiebedrijf bracht het ook een zoektocht. Het meten en monitoren van energiestromen verliep namelijk anders dan tegenwoordig. En onze vraag was wat ambitieuzer dan het aanbod van de systemen op dat moment. Wij wilden meer data meten dan op dat moment kon.”

Heldere inzichten communiceren

Inmiddels zijn we een tijdje verder. De Groene Brink is alweer 2 jaar bewoond. Het intensieve monitoren van de energiestromen in de woningen leverde goede inzichten op. Twan legt uit: “Voor ons is het vanaf de allereerste fase belangrijk geweest om open en helder te communiceren wat deze test heeft gebracht. Of dat nu positieve of negatieve resultaten zijn. Zo bleek bijvoorbeeld de temperatuur in de zomer minder comfortabel dan van te voren gehoopt. Dit komt door een te goede isolatie en afdichting van kieren, in combinatie met opwarming van binnenuit. Denk aan de aanwezigheid van mensen. Maar ook een oven die aanstaat en de zon die naar binnen schijnt. Een belangrijke les die ons onder andere laat zien hoe belangrijk monitoring van de daadwerkelijke energiestromen is. Niet alles is vooraf vast te stellen met een norm of standaard.”
Proeftuin De Groene Brink met Twan van Grinsven

Verwachtingen versus realiteit

De standaard berekeningsmethode vooraf om te bekijken welke warmtepomp en welke isolatie het meest geschikt is, lijkt namelijk een goede indicator. Maar de werkelijkheid is vaak anders, vertelt Twan. “Geen huishouden is hetzelfde, dus je bent altijd afhankelijk van de omstandigheden van de woning én de bewoner. De een doucht misschien 10 minuten langer dan de ander, om maar een voorbeeld te noemen. Het is goed om daarom kritisch te blijven en nog intensiever te monitoren. Monitoren via een online dashboard biedt de bewoners bovendien veel inzicht in hun verbruik. En met dat inzicht ontstaat bewustwording. Wat mij betreft is dat de eerste stap in verduurzaming.”

Lessen voor de toekomst

De bewoners zijn gelukkig, zo blijkt uit onderzoek van Kemkens. En ook de betrokken partijen – Kemkens, BrabantWonen en Caspar de Haan onderhoud en renovatie – zijn tevreden. De Groene Brink biedt volop aanknopingspunten om de duurzaamheidsambities verder uit te ontwikkelen. Twan: “We hebben gemerkt dat er veel behoefte is aan kennis op dit gebied. Vooral woningcorporaties zitten erom te springen. Als installatiebedrijf zijn wij de specialist op het gebied van energie. En wij delen met alle liefde onze expertise. Dat is wat mij betreft ook hoe het hoort. Het wiel opnieuw uitvinden? Dat is zonde van de tijd. Laten we inzichten en ervaringen delen door de hele keten. Zo kunnen we samen versnellen in energiezuinig renoveren.”

Meer weten?

Wil je meer informatie over De Groene Brink? Dat kan! Bekijk de projectwebsite. En zoals de titel van dit artikel al zegt: de proeftuin van De Groene Brink smaakt naar meer. Daarom zetten we vol in op het verduurzamen van huizen en gebouwen in Nederland. Voor sociale huurwoningen doen we dat met WoonEffect. En ben je benieuwd hoe je thuis ook energie kunt besparen? Doe dan de online huisscan: gratis persoonlijk energieadvies voor jouw woning.