Vrouwennetwerk zorgt voor bewustwording en inspiratie

Energieversnellers

Women Energy is een vrouwennetwerk binnen Essent dat de verbinding tussen de vrouwelijke medewerkers stimuleert en daarnaast ook sparringpartner is voor de organisatie als het gaat om diversiteit in het werkgeversbeleid. Via activiteiten die het netwerk organiseert kunnen vrouwen elkaar inspireren, ervaringen uitwisselen en verbinding leggen met elkaar. Esther de Bruin-van Hemert, voorzitter van Women Energy, vertelt wat de toegevoegde waarde van dit netwerk binnen Essent is.

Gelijk maar toch anders

Als het gaat om Women Energy krijgt Esther vaak dezelfde vraag: "Mensen vragen me: als je het hebt over diversiteit, is het dan niet vreemd om een netwerk op te richten specifiek voor vrouwen? Mijn antwoord is dan: ja vrouwen en mannen moeten gelijk worden behandeld. Maar we zijn niet gelijk. Vrouwen en mannen zijn lichamelijk anders, we denken op een andere manier, reageren anders op bepaalde situaties. Daarmee hebben vrouwen en mannen ook andere behoeftes. En Women Energy wil in deze behoeftes van vrouwen bijdragen." Volgens Esther biedt Women Energy hierdoor ook andere voordelen dan een gemengd zakelijk netwerk: "We adviseren elkaar over onderwerpen die voor vrouwen belangrijk zijn en doen dat in een vertrouwelijke sfeer. Wij richten onze activiteiten op thema's zoals: de balans tussen werk en privé, persoonlijke ontwikkeling en diversiteit in het algemeen. We steunen elkaar, vergroten elkaars kennis en werken aan bewustwording." Binnen Essent is boardlid en COO Stephan Segbers de grootste supporter van Women Energy. "Toen we hem benaderden om sponsor te worden van Women Energy reageerde hij vol enthousiasme. Hij wil graag bijdragen aan ons netwerk en promoot actief onze events.

Activiteiten

Elk jaar heeft Women Energy een programma met een thema. Er worden activiteiten georganiseerd en sprekers uitgenodigd. Esther: "Dit jaar is het thema 'zichtbaarheid'. Een thema met een tweeledige betekenis: de zichtbaarheid van de vrouw vergroten en de zichtbaarheid van Women Energy vergroten. Er staan events in de planning over overtuigen en onderhandelen en personal branding." Vorig jaar was er een inspirerend vraaggesprek met de toenmalige CEO Suzan Schakenraad, dit gesprek werd vanwege corona via livestream uitgezonden en was zowel voor leden als niet-leden (ook mannen) te bekijken. Daarnaast organiseerde Women Energy in het verleden events over persoonlijk leiderschap, gender bias en positioneren.

Sparring partner voor HR

Maar Women Energy is zeker niet een soort evenementenbureau benadrukt Esther: "We willen allereerst bewustwording creëren. Om hiermee vrouwen te supporten, zodat ze hun vrouwelijke kwaliteiten zo veel mogelijk kunnen benutten. Daarnaast willen we uiteraard een netwerk bieden. En tot slot willen we een bijdrage leveren aan diversiteit. We zijn in gesprek met HR en willen ook gaan opreden als sparringpartner als het gaat om diversiteitsbeleid. Diversiteit is een hot topic. Volgens Esther hoef je niet met eerst met een groots diversiteitsplan te komen voordat je aan diversiteit binnen je organisatie kunt gaan werken. Begin door eerst aan je medewerkers te vragen wat de wensen en behoeften zijn. Dat gebeurt veel te weinig."

Positieve benadering

Zich inzetten voor Women Energy doet Esther naast haar normale functie als projectmanager op de afdeling Energy Markets. Ook zelf houdt ze de balans tussen werk en privé in de gaten. "Het is extra werk, maar we doen het samen als bestuursleden. We kijken ook kritisch naar waar we aandacht aan besteden en waar niet." Het geeft haar voldoening om met haar netwerkgenoten een positieve bijdrage te leveren aan het diversiteitsbeleid en om bewustwording te kweken. Die positieve benadering vindt Esther belangrijk. "Ik heb een allergie voor mensen die in de slachtofferrol gaan zitten. Vrouwen en mannen hebben samen de verantwoordelijkheid om hier aan te werken."