Gezonde lessen van een crisis

Energieversnellers

Een gezonde en veilige omgeving om in te leven én te werken. Midden in de coronacrisis lopen die twee dingen voor honderden medewerkers van Essent dwars door elkaar heen. Rob Koelewijn is manager Health, Safety & Environment (HSE). Hij vertelt welke invloed de uitbraak van het COVID 19-virus heeft op zijn werk. Maar ook over het belang van een prettige werkomgeving op mentaal en fysiek vlak. Niet alleen in tijden van crisis, maar gewoon het hele jaar door.

Crisis als dagelijkse kost

Het coronavirus bedreigt op dit moment ieders gezondheid. Snel, precies en menselijk inspelen op die actuele bedreiging is als organisatie van groot belang voor de gezondheid van het personeel en de continuïteit van het bedrijf. Corona is dan ook dagelijkse kost voor Rob sinds het virus uitbrak in Nederland. “In crisistijd leer je de kracht van een organisatie pas echt goed kennen. Er is een enorme verbondenheid. En door de urgentie ben je in staat om snel te handelen.”

Maar wat gebeurt er dan in een groot bedrijf als Essent? Rob legt uit: “Vrij vlot startten we met het samenstellen van een pandemieteam. Afdelingen HSE, HR, bedrijfscontinuïteit en communicatie overleggen dagelijks met elkaar en werken nauw samen met het Essent Crisismanagementteam en de directie. Hieruit volgt vervolgens beleid en crisiscommunicatie voort. Acties die anderen weer onmiddellijk oppakken om door te vertalen in het hele bedrijf.”

Duurzaam op een andere manier werken

Inmiddels zijn we een paar weken onderweg in deze situatie. Verandert dat de dagelijkse praktijk? Rob: “Wat je ziet, is dat er een verschuiving ontstaat. Van acute maatregelen nemen naar nadenken over een wat langere termijn. Hoe kunnen we duurzaam en veilig werken op de manier waarop we dat nu doen? Dan verandert er voor kantoormedewerkers eigenlijk niet zo gek veel ten opzichte van de normale situatie. Gezond en vitaal werken geldt nog steeds. Alleen de werkplek op kantoor is nu verplaatst naar thuis. Voor onze energiemonteurs is de impact groter. Zij komen bij mensen achter de voordeur en moeten storingen oplossen bij mensen met corona. Dan komt het aan op het hoofd koel houden en met de juiste voorzorgsmaatregelen de klus klaren.”

Beperkingen omzetten in creativiteit

Uit moeilijke ervaringen zijn veel lessen te leren. Juist nu is sprake van een momentum, vindt Rob: “101 vragen komen bovendrijven. Vragen die eerder wat weggezonken waren rondom gezond en veilig werken, zoals de balans tussen werk en privé. Er zijn al veel hulpvragen op fysiek en mentaal vlak. En we ontkomen er niet aan tijdelijk wat concessies te doen. Maar beperkingen brengen ook een ongekende denkkracht in mensen naar boven. Met die creativiteit en veerkracht komen we tot aanpassingen en oplossingen die ons ook op lange termijn gaan helpen.”
Gezonde lessen van een crisis | Essent

Online mogelijkheden

Meer bewustwording rondom gezondheid blijkt nu al een mooie uitkomst. Maar ook efficiënter en digitaler samenwerken is er eentje. Rob: “Sommige vergaderingen blijken prima korter te kunnen, via Skype of Teams. Zaken digitaal regelen gaat over het algemeen goed, de IT-infrastructuur is er goed op ingericht. Dat blijkt nu wel. Daarom zijn we ook aan het kijken hoe we mensen met fysieke en mentale klachten online kunnen bijstaan. Online fysiotherapie is bijvoorbeeld heel goed mogelijk, zowel qua diagnose als behandeling. En we kijken hoe we psychische hulp op afstand kunnen bieden. Vormen van dienstverlening die we al onderzochten vóór corona maar die nu nog relevanter zijn geworden.”

Doelen belangrijker dan middelen

Blijven werken ongeacht de situatie is belangrijk, legt Rob uit. “Werk is ontzettend zingevend. Naar je werk komen geeft verbinding. Als je het hebt over gezondheid op het werk, gaat het mij er niet om dat we alleen maar de trap nemen en als fitte mensen naar huis rennen. Juist psychische klachten en sociaal welbevinden moeten we niet onderschatten. Daarom willen we bij Essent mentale gezondheid meer centraal stellen. En of we het nu over fysieke of mentale gezondheid hebben, het is belangrijk dat we mensen niet proberen te verleiden met een nog leuker gezondheidsaanbod. We moeten kijken naar doelen die voor medewerkers relevant zijn. En door hun intrinsieke motivatie voor gedrag te achterhalen. Als je dit weet, boek je pas echt resultaten.”

Goed werkgeverschap

“Ik geloof er heilig in dat een veilige en gezonde werkomgeving en vitale medewerkers een grote meerwaarde hebben voor de doelstellingen van Essent. Of het nu crisis is of niet. Als wij nummer 1 willen blijven en onze klanten van de beste service willen blijven bieden, is het van belangrijk dat alle collega’s fit en vitaal zijn. Mijn persoonlijk ambitie? Die gaat nog wat verder. Ik wil het liefst dat medewerkers na hun werkdag gezonder naar huis gaan, dan toen ze kwamen. Met meer energie naar huis. Dat is mijn missie bij Essent.”

Meer weten?

Wil jij aan de slag in het team van Rob als Safety & Environment adviseur? Bekijk dan de vacatures voor HSE Adviseur Gezondheid & Vitaliteit en Adviseur Verzuim & Re-integratie.