Stroom en gas
Veel mensen vragen zich af of het overstappen van energieleverancier nou echt loont. Misschien zit je al jaren bij dezelfde leverancier. Of je weet niet precies wanneer je kunt overstappen zonder dat het je geld kost. In deze blog zetten we alles voor je op een rij. Je leest waarom overstappen een slimme keuze kan zijn, wat de beste timing is en hoe je dat zonder gedoe regelt. Zo ontdek je of het slim is om over te stappen en wanneer overstappen het meeste oplevert.
Hoe zit het met je huidige energiecontract?
Voordat je overstapt, is het belangrijk om te weten wat de status is van je huidige energiecontract. Heeft je contract een einddatum, of loopt het voor onbepaalde tijd door? Bij de meeste energieleveranciers kun je dit terugvinden in je jaarrekening of in je persoonlijke omgeving, zoals Mijn Essent. De voorwaarden van je huidige contract bepalen of je zonder extra kosten kunt overstappen, of dat je nog even moet wachten als een opzetvergoeding betalen geen optie voor jou is.
Wat gebeurt er als je overstapt met een lopend energiecontract?
Heb je nog een huidige contract voor bepaalde tijd en wil je toch overstappen? Dan loop je kans dat je een opzegvergoeding moet betalen aan je oude energieleverancier. Deze vergoeding hangt af van de resterende looptijd van je contract en kan oplopen tot enkele tientjes of meer. Hoe hoog de opzetvergoeding precies is, hangt af van hoe lang je contract nog doorloopt. Het is daarom slim om eerst de einddatum van je huidige contract te checken. Vaak kun je binnen een maand voor deze datum al een nieuw contract afsluiten, zonder boete.
Overstappen naar een andere energieleverancier
Veel mensen denken dat overstappen van energieleverancier ingewikkeld is of veel tijd kost. Maar eigenlijk is het vooral een administratieve handeling. Zodra je akkoord geeft op een nieuw energiecontract, regelt de nieuwe leverancier de overstap. Die zegt je oude contract op en zorgt ervoor dat je zonder onderbreking stroom en gas blijft ontvangen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je tijdelijk zonder energie zit.
Kiezen tussen je huidige energieleverancier en een nieuwe leverancier
Twijfel je tussen overstappen of bij je huidige energieleverancier blijven? Kijk dan goed naar je huidige contract. Vergelijk dit met het aanbod van een nieuwe leverancier. Let daarbij niet alleen op de prijs per kWh of m3 gas, maar ook op zaken als de looptijd, eventuele korting bij overstap en of er sprake is van een wettelijke bedenktijd. Vaak kun je tot 14 kalenderdagen na het afsluiten van je nieuwe contract nog van gedachten veranderen en toch bij je huidige energieleverancier blijven.
Wanneer is overstappen van energieleverancier verstandig?
In veel gevallen is overstappen van energieleverancier wel verstandig. Bijvoorbeeld als je contract binnenkort afloopt of als je nu een variabel contract hebt en elders een beter aanbod ziet. Vooral in de dure wintermaanden kan het slim zijn om een contract met vaste tarieven af te sluiten. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan als de energieprijzen bij je huidige energieleverancier stijgen.
Wat is het beste moment om over te stappen?
Het juiste moment overstappen hangt af van je situatie. Loopt je huidige contract af? Dan kun je vaak zonder boete overstappen. Bij een variabel contract (een contract voor onbepaalde tijd) kun je altijd maandelijks opzeggen, vaak met een opzegtermijn van 30 dagen. Het is ook slim om de energieprijzen in de gaten te houden. Zijn de tarieven nu laag? Dan kan het aantrekkelijk zijn om een nieuw energiecontract met vaste tarieven af te sluiten.
Wat zijn de voordelen van een nieuw contract?
Een nieuw contract kan je veel voordelen opleveren. Je kunt kiezen voor vaste tarieven, waardoor je gedurende de looptijd van je contract geen last hebt van stijgende prijzen. Daarnaast bieden veel leveranciers een welkomstkorting of actie, waardoor je flink kunt besparen. Kies je bij de overstap voor een vast contract? Dan weet je ook van tevoren waar je aan toe bent qua maandelijkse kosten. Dit geeft overzicht voor je energierekening.
Contract voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd?
Een contract voor bepaalde tijd heet ook wel een vast contract. Bij een vast contract betaal je voor langere hetzelfde bedrag voor je energie. Veel energieleveranciers bieden een contract voor bepaalde tijd aan van 1 of 3 jaar. De tarieven zijn bij een vast contract vaak relatief laag, maar je zit er wel aan vast. Wil je eerder overstappen, dan betaal je vaak een opzegvergoeding aan je je huidige energieleverancier. Bij een contract voor onbepaalde tijd ben je flexibeler en kun je op ieder moment overstappen, zonder extra kosten. Dit type energiecontract staat ook wel bekend als een variabel contract. Een variabel contract geeft meer vrijheid om je huidige contract op te zeggen en over te stappen. Dit is vooral handig als je situatie verandert of als je de markt actief wilt blijven volgen.
Hoe kies je de goedkoopste energieleverancier?
Wil je de goedkoopste energieleverancier vinden? Kijk dan niet alleen naar de tarieven, maar ook naar de looptijd, eventuele kortingen en je gemiddeld verbruik. Een goedkoop tarief is fijn, maar als je weinig energie verbruikt, is een hoge korting bij de nieuwe energieleverancier soms interessanter. Let ook op het maandelijkse voorschotbedrag en of je aan het eind van het jaar geld terugkrijgt of moet bijbetalen.
Overstappen met een dynamisch contract
Heb je nu een dynamisch contract waarbij de prijs per uur of dag verschilt? Dan kan overstappen naar een vast contract rust geven. Vooral als je niet actief bezig wilt zijn met je verbruik of het volgen van de markt. In periodes met onvoorspelbare prijzen kiezen veel mensen voor een vast tarief om meer zekerheid te hebben over hun energiekosten.
Overstappen met een lopend contract
Wil je overstappen van energieleverancier terwijl je nog een lopend vast contract hebt? Check dan of je een opzegvergoeding moet betalen en hoe hoog die is. Soms is het alsnog de moeite waard om eerder over te stappen, bijvoorbeeld als je bij een nieuwe energieleverancier een hoge welkomstkorting krijgt. Hou ook rekening met de resterende looptijd van je contract en vergelijk dat met het voordeel dat je nu kunt krijgen.
Kun je zomaar overstappen naar een andere leverancier?
Ja, dat kan. Als je contract voor onbepaalde tijd is, kun je in principe altijd overstappen met een maand opzegtermijn. Bij andere contracten hangt het af van de einddatum. In alle gevallen heb je na het afsluiten van een nieuw contract recht op 14 kalenderdagen bedenktijd. Tijdens die periode kun je het contract nog kosteloos annuleren, zodat je bij je oude leverancier blijft.
Hoe werkt overstappen in de praktijk?
Als je wilt overstappen, begin je met het vergelijken van energieleveranciers. Gebruik hiervoor een betrouwbare energievergelijker en kies een contract dat past bij jouw wensen. Zodra je akkoord geeft, gaat overstappen vanzelf. De nieuwe leverancier zegt je oude contract op en maakt het nieuwe contract in orde. Je ontvangt een bevestiging van het afsluiten van je nieuwe energiecontract en de datum dat je nieuwe contract ingaat. Binnen twee weken ontvang je alle belangrijke informatie over het energiecontract dat je hebt afgesloten.
Wel of niet overstappen?
Twijfel je of je wilt overstappen? Kijk dan naar je persoonlijke situatie. Betaal je nu een hoog tarief? Wil je meer zekerheid of juist flexibiliteit? Door de beste deals te vergelijken en rekening te houden met je eigen verbruik, weet je precies wat je kunt verwachten. Bij Essent vergelijk je gemakkelijk en snel de verschillende opties voor een nieuw energiecontract. Je kunt daarbij zelf kiezen of je een vast contract, een variabel contract of een dynamisch contract wilt. Bekijk de beste deals en maak een keuze waar je écht iets aan hebt.