Een megawatt (MW) is een eenheid voor elektrisch vermogen. Omdat een megawatt veel vermogen is, wordt de term vooral gebruikt om het vermogen van zware apparatuur, of juist de capaciteit van windmolens en elektriciteitscentrales aan te geven. 

Besparen op uw energierekening

Nieuwsgierig naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul uw postcode in, u ziet direct welk energiecontract voor u gunstig is. Of bekijk onze scherpe aanbiedingen voor stroom en gas. Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld. Kiest u voor ons, dan krijgt u sowieso groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

 

Wat kun je met een megawatt?

Een megawatt vermogen kan ongeveer 1.000 huishoudens tegelijkertijd van elektriciteit voorzien. Een megawatt is een miljoen Watt. Heeft u bijvoorbeeld een vaatwasser van 1.000 Watt en een wasmachine van 2.000 Watt in gebruik, dan verbruikt u op dat moment 3.000 watt. Dat is 0,003 megawatt. Omdat het voor huishoudens vanwege al die nullen achter de komma niet handig is om in megawatts te rekenen, wordt daar kilowatt of watt gebruikt. Voor grootverbruikers is juist het rekenen in Watt of kilowatt niet handig.

Megawattuur (MWh)

Een megawattuur (MWh) is de hoeveelheid stroom die in een uur gemaakt kan worden door een generator met een capaciteit van een megawatt (MW). Dat kan bijvoorbeeld een windmolen zijn die een uur lang gedraaid heeft. Een windmolen wekt 6 MW op als hij maximaal draait, doet hij dit een uur lang dan heb je 6 MWh. Draait zo’n molen de hele dag, dan heeft de windmolen 6 x 24 uur = 144 MWh stroom geproduceerd.

Jaarverbruik 

Over het algemeen wordt het jaarverbruik van een huishouden berekend in kWh, ofwel kilowattuur, omdat het een handige en overzichtelijke meeteenheid is. 3.500 kWh staat gelijk aan 3.500.000 Watt-uur of 3,5 megawatt-uur. Het is dus afhankelijk van het vermogen in welke eenheid het stroomverbruik of de stroomopbrengst is aangegeven. Net zoals u voor het afwegen van bepaalde ingrediënten gram, ons of zelfs kilo gebruikt.