Op uw energierekening staat uw stroomverbruik in kilowattuur. De officiële eenheid van energie is echter de joule. Hoe zit dat precies?

Besparen op uw energierekening

Nieuwsgierig naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul uw postcode in, u ziet direct welk energiecontract voor u gunstig is. Of bekijk onze scherpe aanbiedingen voor stroom en gas. Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld. Kiest u voor ons, dan krijgt u sowieso groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck


Wat is energie?

Elektrische stroom bevat energie. Daarmee bedoelen we dat de stroom iets kan laten werken. Denk bijvoorbeeld aan een lamp, een stofzuiger of een computer. Dankzij stroom kunnen deze voorwerpen iets voor u doen: licht geven, vuil opzuigen of informatie van het internet zichtbaar maken. Om te zeggen hoeveel energie er in de stroom zit, hebben we een eenheid nodig. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Soms kiezen we voor de joule. Dat is de eenheid van energie in het 'SI-stelsel'.

Wat is het SI-stelsel?

Er zijn internationaal afspraken gemaakt over allerlei eenheden. Zo is er afgesproken om afstanden te meten in meters, en tijd in seconden. Die afspraken vormen samen het 'SI-stelsel'. De afkorting SI komt van de Franse naam 'Système international d’unités' (Internationaal stelsel van eenheden).

Hoeveel energie is één joule?

De joule is de eenheid van energie in het SI-stelsel. Het is de energie die nodig is om een voorwerp over één meter te verplaatsen met een kracht van één newton. De newton is de kracht die nodig is om een voorwerp van één kilogram in één seconde een snelheid te geven van één meter per seconde. Die kracht is ongeveer het gewicht van een aardappel. Dus als u een aardappel een meter optilt, gebruikt u ongeveer één joule.

Waarom wordt uw stroomverbruik niet weergegeven in joules?

De joule is een erg kleine hoeveelheid energie. De meeste elektrische apparaten verbruiken enkele tientallen tot honderden watt. Een watt is één joule per seconde. Als we uw energieverbruik in joules zouden aangegeven, zou dat bijzonder grote getallen opleveren. Bijvoorbeeld: uw verbruik per jaar is meer dan tien miljard (10.000.000.000) joule, en ons tarief is ongeveer 0,00000005 euro per joule. Daarom gebruiken we een andere eenheid van energie: kilowattuur (kWh). Eén kWh is ongeveer 4.000 joule. Een gemiddeld gezin verbruikt ruim 3.200 kWh per jaar, en ons tarief is ongeveer twee dubbeltjes per kWh.

Wel is het zo dat de stadsverwarming en de zogenaamde blokverwarming – het verwarmen van een huizenblok uit één warmtebron – wel in joule (Gigajoule) wordt weergegeven. Dit heeft ermee te maken dat er geen gebruik wordt gemaakt van gas (er is dus ook geen cv-ketel meer nodig), maar van warm water. Om te meten hoeveel een huishouden verbruikt, wordt er gemeten hoeveel water er van en naar de verwarming van dat huis stroomt, maar ook wat de temperatuur van dat water is. En die gegevens zijn gemakkelijker bij te houden met een kleinere eenheid als (Giga)joule.

Waar komt u de joule tegen in het dagelijkse leven?

De joule zit verstopt in de veelgebruikte eenheid van stroomverbruik: watt. Eén watt is één joule per seconde. Maar niet alleen elektrische apparaten verbruiken energie, uw lichaam doet dat ook. Op de verpakking van veel levensmiddelen staat hoeveel joule er in één portie zit. Een volwassene verbruikt ongeveer tien miljoen joule (10.000 kilojoule) per dag. U komt ook vaak de verouderde eenheid calorie tegen. Eén calorie is ongeveer vier joule. Een volwassene verbruikt dus ongeveer 2.500 kilocalorieën per dag. Wilt u afvallen? Zorg dan dat u minder dan 10.000 kilojoule per dag binnenkrijgt en beweeg wat extra. Met een half uurtje wandelen verbrandt u al ongeveer 700 kilojoule.