Je wil graag geld besparen in huis. Daarom let je op aanbiedingen bij het doen van boodschappen en bespaar je bijvoorbeeld op uitjes en kleding. Wist je dat je door je stroomverbruik te verlagen, je ook eenvoudig bespaart op de energierekening? Hoeveel je daadwerkelijk bespaart, hangt natuurlijk af van je huidige stroomverbruik en de apparaten in huis.

Stap over op energiezuinige apparaten

Het kan soms moeilijk zijn om afscheid te nemen van die trouwe koelkast of dat oventje waarin je je eerste brood en muffins bakte. Maar het is een feit dat oude apparaten meer energie verbruiken dan nieuwe, extra energiezuinige apparaten. Investeer bijvoorbeeld in een koel-vriescombinatie met een B energielabel (voorheen A+++). Hiermee bespaar je tot 200 kWh per jaar op je energieverbruik. Ook een B of C wasdroger en wasmachine besparen enorm. Heb je een extra koelkast in de schuur? Zet deze dan uit als je hem niet gebruikt.

Hang de was buiten

Wanneer de zon schijnt, is het veel goedkoper om de was lekker buiten aan de waslijn te hangen dan in de wasdroger te stoppen. De zon droogt het gratis voor je. Overigens kan het op koude, maar zonnige winterse of herfstdagen ook heerlijk zijn om beddengoed en handendoeken buiten op te hangen. Dit scheelt enorm in het stroomverbruik. Wanneer je overigens wast, is het goed om de wasmachine op het eco-programma of het 30-gradenprogramma te laten draaien en de trommel zo vol mogelijk te doen. Zo hoef je minder vaak de wasmachine te laten draaien.

Energieslurpers

Een biertap, aquarium en waterbed zijn grote energieslurpers. Nu hoef je je vissige vrienden en biertap niet meteen de deur uit te doen, maar je bespaart wel veel op je energierekening. Zet sowieso de biertap uit als je deze niet gebruikt.

Vervang de lampen

Gloeilampen zijn bijna niet meer te krijgen, maar als je ze nog hebt in huis, vervang deze dan voor ledlampen. Van alle lampensoorten zijn ledlampen het meest energiezuinig. Ideaal om zo op het energieverbruik te besparen. Bovendien gaan ledlampen ook langer mee.

Energie besparen in de keuken

De keuken staat vaak vol met elektrische apparaten: een oven, waterkoker en koffiezetapparaat, koelkast, vriezer, afzuigkap en een vaatwasser horen er tegenwoordig vaak standaard bij. Het zijn allemaal dingen die het leven gemakkelijker maken, maar ook veel energie verbruiken. Kleine gedragsveranderingen hebben vaak grote resultaten!

Bij het koken wordt veel gas of elektriciteit verbruikt. Wanneer je rekening houdt met een paar kleine dingen bespaar je elke dag gas of stroom. Een gasfornuis is meestal goedkoper in gebruik dan een elektrische kookplaat, maar bij gas gaat er meer warmte verloren. Vanwege dit energieverlies worden gasfornuizen steeds schaarser. Alternatieven zijn keramisch koken of koken op een inductieplaat, waarbij de laatste vorm het minste energieverlies heeft.

  • Kook je elektrisch? Probeer dan altijd te zorgen voor pannen met een vlakke bodem. Hierbij wordt de warmte optimaal verdeeld. Doe ook altijd een deksel op de pan: zo blijft de warmte voor een groot deel behouden.
  • Is het water aan de kook? Dan mag je het gas gerust laag zetten, want als water eenmaal kookt, kan het niet nog warmer worden. Overweeg de aanschaf van een snelkookpan.
  • Kies bij het koken niet standaard de grootste pit, bijvoorbeeld omdat je dan sneller alles op temperatuur hebt. Het is beter om een passende pit te kiezen: een kleine pan op een kleine pit en een grote pan op een grote pit. Je voorkomt hiermee vooral onnodig warmteverlies langs de zijkant van de pan. Een uitzondering hierop is de wokpan, omdat je de hete wanden hiervan ook gebruikt om te roerbakken.
  • Ga je een kleine portie opwarmen? Dan is een magnetron over het algemeen zuiniger dan het gasfornuis of de oven. Voorkom ook zoveel mogelijk het gebruik van de magnetron om producten te ontdooien. Heb je de oven gebruikt? Zet hem na gebruik dan een beetje open. De warmte zorgt voor extra verwarming in de keuken.
  • Heb je een vaatwasser? Zet deze pas aan wanneer hij helemaal vol is, en stel hem in op een lagere temperatuur of eco-programma. Voorspoelen is ook helemaal niet nodig. Het beste is om de vaatwasser niet naast een koelkast of vriezer te plaatsen. Door de vrijkomende warmte zal een vriezer of koelkast harder moeten werken en meer stroom verbruiken. Was je met de hand af? Gebruik dan een teiltje en was niet af onder lopend warm water.
  • Als je wat uit de koelkast of vriezer pakt, probeer deze dan zo kort mogelijk open te houden en controleer elke keer of de sluitrubbers nog goed aansluiten. Hoor je het apparaat vaak aanslaan? Dan kan dat een teken zijn dat er ergens warme lucht naar binnen komt.
  • Gebruik je normaal gesproken de magnetron om eten te ontdooien? Het is veel beter om de avond van tevoren het te ontdooien product in de koelkast te leggen. Zo hoeft de koelkast minder hard te werken en hoef je de volgende dag de magnetron maar kort te gebruiken. Daarmee bespaar je dus dubbel!

Zet je apparaten volledig uit

Opladers die je niet gebruikt, maar wel in het stopcontact zitten, verbruiken toch energie. En dat is zonde. Haal deze stekkers daarom uit het stopcontact wanneer je mobiele telefoon of tablet zijn opgeladen. Veel apparaten zoals koffiezetters en magnetrons verbruiken altijd wat energie, zelfs als je ze niet gebruikt. Vaak herken je dergelijke apparaten aan een klokje of lampje dat altijd aanstaat. Na een heel jaar kan dit zogenaamde sluipverbruik best optellen. Het loont de moeite om zo vaak mogelijk de stekker uit het stopcontact te halen na gebruik. Uitzondering hierop is de waterkoker. Deze verbruikt alleen energie op het moment dat je er gebruik van maakt.

Krijg inzicht in je verbruik

Door inzicht te krijgen in je energieverbruik zie je meteen of je nieuwe gewoontes helpen in het verlagen van je stroomverbruik. Een slimme meter en app helpen je bij het inzicht in je verbruik.