Handig: energielabels op witgoed laten je meteen zien hoe energiezuinig het apparaat is. Witgoed met energielabel A is het zuinigst en G het minst zuinig. Hier vind je alle antwoorden op je vragen over de energielabels van witgoed.

Wat is een energielabel en wat staat erop?

Een energielabel is een verplicht label van de Europese Unie voor wit- en bruingoed. Het vertelt je hoe zuinig een apparaat is en hoeveel kWh stroom het verbruikt. Apparatuur met een A label is het zuinigst en verbruikt veel minder stroom.

Je vindt energielabels bijvoorbeeld op:

  • Koelkasten
  • Vriezers of koelvriescombinaties
  • Wasmachines, drogers of wasdroogcombinaties
  • Airco’s
  • Vaatwassers
  • Vaste waterverwarmers en gasfornuizen

Energielabels op koeling laten ook zien hoeveel inhoud er in het vriesvak zit en in het koelvak. Je ziet ook op het label hoeveel geluid (in decibellen) het apparaat produceert.

Hoe worden energielabels voor witgoed bepaald?

De fabrikanten van witgoed voeren tests uit om het energielabel te bepalen. Die zijn vooraf vastgesteld en worden gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ook controleren zij of winkels de labels plakken en of de waarden van de fabrikanten kloppen.

Tip: Ga voor een zo zuinig mogelijk product door energielabels te vergelijken in winkels. Zo weet je bijvoorbeeld direct hoeveel stroom een apparaat verbruikt.

Verschil nieuwe en oude energielabels voor apparaten

In maart 2021 zijn energielabels veranderd. Vroeger gingen de labels van A+++ tot en met energielabel D. De onduidelijke plusjes zijn vervangen door de labels van nu; A tot en met G.

Let op: dat de labels veranderd zijn, wil niet zeggen dat de machines nu automatisch zuiniger zijn. De nieuwe labels stimuleren fabrikanten om nog zuinigere machines te maken. Er worden nog weinig A-label machines verkocht. Labels C en D zijn te vergelijken met het oude A+++ label.

Groener energielabel, duurdere aankoop. Slimme keuze?

Helaas zie je vaak dat een zuiniger apparaat duurder is in de aanschaf. Nieuwe machines gaan gemiddeld 15 jaar en soms zelfs langer mee. Elk jaar dat je het apparaat gebruikt, bespaar je dus op stroom. Vaak verdien je de hogere investering dus wel terug. Maar bereken voor je aankoop even goed hoeveel je extra kunt besparen. 

Op nieuwe apparaten vind je op het energielabel ook een QR-code. Scan deze om meer informatie te krijgen van het apparaat.

Let ook hierop als je nieuw witgoed koopt:

Ga voor een (donker)groen label

Koop een wasmachine, droger of koelkast met een (donker)groen label. Deze zijn het zuinigst en besparen het meest op stroom. Goed voor het milieu en je portemonnee.

Let op stroomverbruik in kilowatt

Je ziet aan het energielabel hoeveel stroom een product gebruikt. Grotere apparaten verbruiken meer kWh. Ga dus niet voor een te grote koelkast als je deze nooit helemaal vult.

Schaf géén Amerikaanse koelkast aan

De koelkast, bekend van de dubbele deuren, is duur in aanschaf. Ook verbruikt zo’n Amerikaanse koelkast tot 35 procent meer stroom dan een koelvriescombinatie.

Kies een droger met warmtepomp

De droger met een warmtepomp is veel zuiniger dan een droger met luchtafvoer. Ga voor een droger met (donker)groene label om direct te besparen en je investering terug te verdienen.

Koop witgoed met eco-stand

Nieuw witgoed is vaak voorzien van een eco-functie. Als je een droger koopt zonder eco-stand, dan bespaar je evengoed door te drogen op ‘strijkdroog’ stand.

Ook deze apparaten hebben vaak een eco-stand:

  • Cv-ketel
  • Geisers
  • Boilers
  • Warmtepompen

Tip: wil je nog meer besparen, bekijk dan al onze tips om te besparen op apparaten of de beste bespaartips per kamer