Mijn jaarrekening & eindrekening

Wilt u uw jaar- of eindrekening bekijken? Dat kan op elk gewenst moment in Mijn Essent.

Twaalf maanden nadat uw energielevering is gestart, staat uw eerste jaarrekening voor u klaar. In Mijn Essent ziet u ook in welke maand dat voor u is. Elk jaar ontvangt u een nieuwe jaarrekening. U krijgt bericht als u uw jaarrekening kunt bekijken. 

Een eindrekening ontvangt u als uw contract eindigt of als u verhuist. Hierop staat uw werkelijke verbruik en het totaal van de termijnbedragen dat u al betaalt heeft. Uw eindrekening vindt u in Mijn Essent.

Vraag en antwoord

Op uw jaarrekening verrekenen we de stroom die u heeft teruggeleverd met de stroom die u heeft verbruikt. We gebruiken daarvoor het tarief dat u betaalt voor uw verbruik.

Heeft u dubbeltarief? Dan verrekenen we de stroom die u teruglevert eerst met uw verbruik op de meter voor normaaltarief. Levert u meer stroom terug dan u op de meter voor normaaltarief heeft verbruikt, dan verrekenen we het restant met uw verbruik op de meter voor daltarief.

Wekt u meer stroom op dan u verbruikt, dan krijgt u daarvoor een terugleververgoeding van € 0,07 per Kw/H. Dit tarief kan wijzigen door marktontwikkelingen.

Elke maand betaalt u een afgesproken termijnbedrag. Als uw termijnbedrag goed is afgestemd op uw verbruik, voorkomt u bijbetalen op uw jaarrekening.

Wilt u uw termijnbedrag controleren? De VerbruiksManager geeft u advies over de hoogte van uw termijnbedrag. Door de VerbruiksManager 1 keer in de 2 maanden te gebruiken weet u precies waar u aan toe ben op uw jaarrekening.

Direct naar de VerbruiksManager 

Meer informatie over de VerbruiksManager 

Als u een slimme meter heeft, ontvangt u elke 2 maanden een Verbruiksoverzicht. Daarop ziet u uw verbruik van de afgelopen 2 maanden. Had u in dezelfde 2 maanden van voorgaande jaren al een slimme meter? Dan vermelden we op het Verbruiksoverzicht ook uw eerdere verbruik in deze periode.

Nee, het is helaas niet mogelijk om tijdens uw verbruiksjaar tussentijds een factuur te krijgen. Aan het einde van uw verbruiksjaar ontvangt u uw jaarrekening.

Wilt u weten of uw termijnbedrag in lijn ligt met uw verbruik? De VerbruiksManager geeft u advies over de hoogte van uw termijnbedrag. Door de VerbruiksManager 1 keer in de 2 maanden te gebruiken weet u precies waar u aan toe ben op uw jaarrekening.

Direct naar de VerbruiksManager 

Meer informatie over de VerbruiksManager 

Uw jaar- of eindrekening vindt u in Mijn Essent. U ontvangt een e-mail als deze daar voor u klaarstaat. Ontvangt u uw jaar- of eindrekening liever per post? Dit past u eenvoudig zelf aan in Mijn Essent.

Mogelijke oorzaken waarom u moet bijbetalen zijn:

  • U heeft meer stroom en/of gas verbruikt dan verwacht, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding, nieuwe apparatuur of een koudere periode. Uw verbruik is dan te laag ingeschat, waardoor uw termijnbedrag niet hoog was.
  • Uw termijnbedrag is het afgelopen jaar verlaagd, terwijl u niet minder bent gaan verbruiken.
  • U heeft zonnepanelen en minder stroom aan ons teruggeleverd dan verwacht.
  • We hebben uw meterstanden te laat ontvangen, waardoor uw jaarrekening berekend is over meer dan 1 jaar.
  • Het maandelijkse termijnbedrag is gebaseerd op uw gemiddelde verbruik in een heel jaar. In de koude maanden verbruikt u meer dan uw termijnbedrag, in de warme maanden minder. Als uw eindrekening over minder dan 12 maanden is berekend, kan uw termijnbedrag dus gemiddeld te laag zijn geweest.
  • De meterstanden op uw jaar- of eindrekening kloppen niet.

We verrekenen een tegoed op uw jaar- of eindrekening eerst met openstaande bedragen. Het overgebleven bedrag betalen we aan u uit.

Binnen 6 weken na de einddatum van uw contract krijgt u uw eindrekening. Zodra de eindrekening voor u klaarstaat in Mijn Essent ontvangt u een e-mail. Ontvangt u uw eindrekening liever per post? Dit past u eenvoudig zelf aan in Mijn Essent.

Ieder jaar krijgt u van ons uw jaarrekening. U ontvangt een e-mail als uw jaarrekening online voor u klaarstaat. In Mijn Essent ziet u in welke maand u uw jaarrekening kunt verwachten. Heeft u gekozen voor een papieren jaarrekening, dan sturen we deze per post.

Kloppen de tarieven of meterstanden op uw jaar- of eindrekening niet? Wat vervelend. Neem contact op met onze klantenservice zodat we uw jaar- of eindrekening samen met u kunnen controleren. Wij adviseren u om uw tarief intussen niet zelf te wijzigen.