Het stroomverbruik van elektrische apparaten wordt aangegeven in kilowatt. Wat is het verband met het kilowattuur op de energierekening? We leggen het u uit.

Wat is een kilowatt?

Het stroomverbruik van elektrische apparaten wordt vaak aangegeven in watt of in kilowatt. Het is de snelheid waarmee het apparaat energie verbruikt. Hoe meer watt, hoe meer energie per seconde het apparaat nodig heeft om zijn werk te doen. Het verband tussen een watt en een kilowatt is hetzelfde als dat tussen een meter en een kilometer: één kilowatt is duizend watt. De watt zelf is gedefinieerd als één joule per seconde.

Wat is een joule?

De joule is de officiële eenheid van energie. Het is de energie die nodig is om een voorwerp over één meter te verplaatsen met een kracht van één newton. De newton is de officiële eenheid van kracht. Eén newton is de kracht die nodig is om een voorwerp van één kilogram in één seconde vanuit stilstand te versnellen tot één meter per seconde.

Wat is het verband tussen watt en kilowattuur?

Om uit te rekenen hoeveel energie een apparaat verbruikt, moet u het stroomverbruik in watt vermenigvuldigen met de tijd. Stel, u hebt een stofzuiger van 900 watt. (dit is vanaf september 2017 het wettelijke maximum voor nieuwe stofzuigers.) Als u daarmee een half uur zuigt, verbruikt de stofzuiger 900 watt x 1/2 uur = 450 wattuur = 0,45 kilowattuur. De afkorting voor kilowattuur is kWh. Op uw energierekening ziet u uw stroomverbruik in kWh, omdat deze eenheid in de praktijk het makkelijkst is om het verbruik van elektrische apparaten mee uit te rekenen.