Uitleg over uw energierekening

Op uw energierekening staan veel verschillende kostenposten. Hoe is uw energierekening opgebouwd? Op welke kosten kunt u besparen? We zochten het voor u uit.

Wat kunt u doen aan een hoge energierekening?

Bent u geschrokken van uw jaarlijkse energierekening? Een deel van de kosten is onvermijdelijk. Denk bijvoorbeeld aan de vaste kosten van de netbeheerder. Maar er zijn ook kosten waarop u kunt besparen. Bent u benieuwd naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul dan de postcodecheck in en bekijk direct welk energiecontract voor u het gunstigst is. Of neem een kijkje bij onze scherpe stroom en gas aanbiedingen! Overstappen naar Essent is heel eenvoudig en met een paar klikken geregeld. Kiest u voor Essent, dan kiest u automatisch voor groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

Hoe is uw energierekening opgebouwd?

Uw energierekening is opgebouwd uit verschillende kostenposten:

Op welk deel van de energierekening kunt u besparen?

U kunt uw energierekening verlagen door minder gas of stroom te verbruiken. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door uw huis te isoleren of door uw oude cv-ketel te vervangen door een moderner model. Moderne cv-ketels zijn veel energiezuiniger dan cv-ketels van tien of vijftien jaar geleden. Hetzelfde geldt voor veel andere oude gastoestellen en elektrische apparaten. Gebruikt u nog gloeilampen? Vervang die dan door ledlampen.

Is het maandelijkse voorschot ook een energierekening?

U krijgt in principe maar één keer per jaar een energierekening: de jaarafrekening. Echter, als u overstapt of verhuist en daardoor uw contract opzegt, krijgt u ook nog een eindafrekening. Omdat het om een groot bedrag gaat, betaalt u iedere maand een voorschot. Dit is het geschatte bedrag van de jaarafrekening, gedeeld door twaalf. Natuurlijk wijkt uw werkelijke verbruik altijd wel iets af van het geschatte verbruik. Op de jaarafrekening staat daarom hoeveel u moet bijbetalen of terugkrijgt.

Stapt u over naar een andere energieleverancier of bent u verhuisd? Dan ontvangt u ook een eindafrekening.

Hoeveel btw betaalt u op uw energierekening?

U betaalt 21% btw over alle kostenposten op uw energierekening. Dus niet alleen over de levering en het netbeheer, maar ook over de energiebelasting en de opslag duurzame energie. Door uw energieverbruik te beperken verlaagt u ook de btw over uw verbruik van gas en stroom.