Wat is de opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) op uw energierekening? Hoeveel ODE betaalt u? Wat gebeurt er met dat geld? We zetten het voor u op een rij.

Wat is de heffing opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE)?

De heffing opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) is ingevoerd op 1 januari 2013. De ODE is net als de Regulerende Energie Belasting (REB) een belasting over uw verbruik van gas en stroom. Het geld van de ODE wordt gebruikt om de productie van duurzame energie te stimuleren. Dat gebeurt via de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+).

Hoeveel ODE betaalt u?

Het tarief van de ODE is vastgelegd door de overheid. Wij incasseren de heffing via uw energierekening en dragen het geld vervolgens aan de overheid af. Voor de eerste 10.000 kWh aan stroom betaalt u 0,56 cent per kWh. Voor de eerste 170.000 m3 betaalt u 1,13 cent per m3. Verbruikt u meer stroom of gas, dan betaalt u over die extra hoeveelheid een lager bedrag per kWh of m3. Dat lagere tarief is vooral gunstig voor bedrijven. De meeste huishoudens hebben een gemiddeld energieverbruik van ongeveer 1.500 m3 gas en 3.300 kWh elektriciteit per jaar. Dat komt neer op € 35 ODE.

Wat is de Regulerende Energie Belasting (REB)?

De Regulerende Energie Belasting bestaat al wat langer. Net als de ODE is de REB een belasting op uw verbruik van gas en stroom. Het verschil is dat het geld van de REB grotendeels opgaat in de algemene landelijke begroting. De REB is vooral bedoeld als prijsverhoging, om het verbruik van fossiele brandstoffen minder aantrekkelijk te maken. ODE en REB vallen samen onder de noemer ‘overheidsheffingen’.

Wat is de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)?

De naam van de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie zegt het eigenlijk al. Deze regeling is bedoeld om energieleveranciers te stimuleren om duurzame energie te produceren. Op dit moment is energie uit fossiele brandstoffen ('grijze energie') nog altijd goedkoper dan groene energie. Via de SDE+ krijgen wij het prijsverschil vergoed als wij duurzame energie leveren tegen het tarief van grijze energie.

Wordt de SDE+-subsidie volledig uit de ODE betaald?

In 2015 zat er € 3,5 miljard in het subsidiepotje van de SDE+-regeling. Dat is ongeveer € 450 per huishouden. Zoveel betaalt u niet aan ODE. De SDE+-subsidie wordt grotendeels uit de 'gewone' belasting betaald.