U betaalt maandelijks een voorschot op uw energierekening. Hoe wordt dat bedrag berekend? Hoe stelt u het voorschot bij? We zetten het voor u op een rij.

Waarom betaalt u een voorschot op de energierekening?

U verbruikt in de loop van het jaar heel wat energie. Daar betaalt u een flink bedrag voor. Niet iedereen kan het verbruik van een heel jaar in één keer betalen. Daarom smeren we het bedrag uit over twaalf maanden. Doordat u elke maand een voorschot betaalt, hoeft u uiteindelijk nog maar weinig bij te betalen. Misschien krijgt u zelfs aan het eind van het jaar geld terug.

Het voorschot helpt ook om de kosten van de koude, en dus dure wintermaanden te spreiden over het jaar. Wordt er niet gewerkt met voorschotten, maar met de werkelijke kosten van het verbruik per maand, dan kunnen de wintermaanden wel heel duur worden. En dat kan dan in bepaalde gevallen tot betaalproblemen leiden.

Het voorschot is een gemiddelde van uw energieverbruik

Uw voorschot op de energierekening is uw geschatte energieverbruik in een jaar, gedeeld door twaalf. U betaalt dus elke maand hetzelfde bedrag. In de zomer betaalt u eigenlijk te veel. De verwarming staat dan uit, maar toch betaalt u voor evenveel gas als in de winter. In het stookseizoen verbruikt u per maand juist meer gas dan waarvoor u betaalt. Als we uw verbruik goed geschat hebben, maakt u in de winter precies op wat u in de zomer te veel hebt betaald.

Hoe wordt uw energieverbruik in een jaar geschat?

Bent u al meer dan een jaar klant bij ons? Dan schatten wij uw energieverbruik voor het lopende jaar op basis van uw werkelijke verbruik in het afgelopen jaar. Bent u nog maar pas klant bij ons? Dan kijken we naar het gemiddelde verbruik bij het soort woning waarin u woont. Houd er rekening mee dat de schatting in het eerste jaar minder nauwkeurig is. Misschien moet u relatief veel bijbetalen (of misschien krijgt u juist veel terug).

Wat gebeurt er als uw voorschot te hoog of te laag is?

Eén keer per jaar maken we de balans op. U geeft dan de meterstanden aan ons door, en wij sturen u de jaarafrekening. Het zou wel heel erg toevallig zijn als uw werkelijke verbruik precies gelijk is aan wat we geschat hebben. Er zijn twee mogelijkheden:

  • Uw werkelijke verbruik is meer dan de twaalf voorschotten samen. U moet het verschil bijbetalen. Bovendien verhogen wij het termijnbedrag (voorschotbedrag) voor het volgende jaar.
  • De twaalf voorschotten zijn samen meer dan uw werkelijke verbruik. U krijgt het verschil terug en wij verlagen het termijnbedrag voor het volgende jaar.

Hoe stelt u het voorschot op de energierekening bij?

We passen elk jaar uw voorschot op de energierekening aan naar aanleiding van de eindafrekening. U kunt ook tussentijds aan de bel trekken. Twijfelt u of uw voorschot op de energierekening nog klopt met uw werkelijke verbruik? Doe de gratis ContractCheck. Onze experts geven u graag advies. Als het nodig is, stellen we uw voorschot op de energierekening bij. Zo komt u aan het eind van het jaar niet voor verrassingen te staan.