Bij het afsluiten van een energiecontract vragen we of het adres waar de stroom op geleverd gaat worden een verblijfsfunctie heeft. Dit is een adres waar mensen kunnen verblijven, zoals woningen, kantoorpanden of fabrieken. Als het adres een verblijfsfunctie heeft, heb je recht op vermindering energiebelasting. Een adres zonder verblijfsfunctie is bijvoorbeeld een garagebox, volkstuintje of informatieborden.

Download het document (pdf) voor meer informatie*:

Heffingskorting 2024 toelichting en voorbeelden verblijfsfunctie

*Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend.

Wat is vermindering energiebelasting?

Energiebelasting is bedoeld als prikkel om zuiniger met energie om te gaan. Dat heeft alleen zin als er echt iets te bezuinigen valt. Hoe zuinig je ook bent, een bepaalde hoeveelheid energie heb je gewoon nodig.

De energiebelasting over dat deel krijg je terug. Dat heet de 'vermindering energiebelasting', ook wel bekend als de heffingskorting. Het is een vast bedrag voor ieder huishouden.

Vermindering energiebelasting: waar heb je recht op?

Per 1 januari 2024 is de vermindering € 631,39 (inclusief 21% btw) per verbruiksperiode van 12 maanden. Is de verbruiksperiode korter of langer dan 12 maanden, dan verrekenen we de vermindering energiebelasting. Voor adressen zonder verblijfsfunctie geldt geen vermindering energiebelasting.

We verrekenen de vermindering energiebelasting met de maandelijkse termijnbedragen en op je jaarafrekening. Je vindt de vermindering op je afrekening onder het kopje 'Belasting en toeslagen'. 

Naast belastingen en toeslagen vind je op je energierekening ook leveringskosten en netbeheerkosten terug. Lees meer over de opbouw van de energierekening.